Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Čestitke novom šibenskom biskupu, mons. Rogiću

Zaređen novi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić

“Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana”, istaknuo biskup Rogić u nastupnom govoru

“Biskupe Tomislave, radost i nada, žalost i tjeskoba naroda Šibenske biskupije, osobito siromašnih, nezaposlenih, napuštenih, bolesnih, starijih, pridošlica i svih koji trpe neka uvijek nalaze odjeka u tvom srcu i tvojoj molitvi. Budi bliz svima: djeci i mladima, obiteljima, hrvatskim braniteljima i starijim osobama”, pozvao kardinal Bozanić

U katedrali Svetog Jakova u Šibeniku, na svetkovinu svetog Jakova, u ponedjeljak 25. srpnja održano je slavlje biskupskog ređenja mons. Tomislava Rogića. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i apostolski administrator Šibenske biskupije umirovljeni biskup Ante Ivas. U misnom slavlju sudjelovao je i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, provincijali i brojni dijecezanski i redovnički svećenici. Prezbiteri pratitelji su mons. Mile Čančar, prepozit Senjskog kaptola i katedralni župnik u Gospiću, i preč. dr. Richard Pavlić, kanonik Senjskog kaptola i župnik u Senju. Prvo čitanje pročitala je s. Renata Azinović, psalam je otpjevao Rafael Lovrić Caparin, a evanđelje je navijestio kninski župnik i dekan fra Marko Duran. Nakon što je nuncij D’Errico pročitao apostolski nalog uslijedila je homilija kardinala Bozanića.

Glavni zareditelj istaknuo je kako katedrala pastira Šibenske biskupije čuva “neugasivu kršćansku baštinu, živi spomen svjedočanstva vjere i služenja istini Evanđelja”. Stoga je posebno pozdravio “dosadašnjeg zauzetog pastira Crkve šibenske, svoga kolegu u biskupstvu mons. Antu Ivasa”, 48. biskupa u Krešimirovu gradu, te mu odao “zahvalno priznanje za gotovo dvadesetogodišnje hrabro i požrtvovno vršenje biskupske službe, prisjetivši se i njegovih prethodnika: Srećka Badurine, Antona Tamaruta, Josipa Arnerića, Ćirila Banića, Jerolima Milete, sve do prvoga šibenskog biskupa Martina Rabljanina, koji su svi su upisani u živu povijest te biskupijske Crkve.

Kardinal se zatim osvrnuo na važnost službe koju je sv. Jakov Stariji obnašao u jeruzalemskoj Crkvi, kao i posebnosti njegove uloge u vrijeme Isusove zemaljske egzistencije, od brda Preobraženja do Kalvarije, te ga istaknuo kao rječit primjer kako prihvatiti Krista i kako ostati vjeran Kristu do kraja. Svetog Jakova kršćanska ikonografija predstavlja kako u rukama drži hodočasnički štap i svitak Evanđelja, te je kardinal mons. Rogiću poručio: “Isus Krist Tebe, biskupe Tomislave, poziva i po papi Franji šalje Crkvi šibenskoj da bi poput svetog Jakova s biskupskim štapom i Evanđeljem zajedno s povjerenim Ti narodom hodočastio na putu kršćanskoga života”.

Kardinal je zatim opisao čime bi se biskup trebao odlikovati, istaknuvši da poglavito treba biti čovjek koji je usmjeren na Boga koji je u Isusu Kristu očitovao svoju brigu i ljubav prema čovjeku, odnosno čovjek kojemu su na srcu ljudi, koji suosjeća s ljudima, koji se otvara zovu ljudskih potreba – biskup treba biti čovjek za druge, a to može biti samo ako je zahvaćen Bogom. Stoga biskupovo srce treba ispunjati zahvaćenost Bogom i briga za ljude, poručio je kardinal, istaknuvši da u tom smislu biskup poglavito treba biti “čovjek vjere, jer vjera nije drugo nego zahvaćenost Bogom u dubini našega bića”, zaključivši: “Od biskupa se očekuje da bude vjerodostojan svjedok Božjega milosrđa”.

Napomenuvši kako se čovjek koji živi vjeru u Crkvi, koji živi vjeru Crkve svih vremena, često suočava s “dominirajućim stavovima ovoga svijeta koji su ponekad izrazito netolerantni”, kardinal Bozanić upozorio je kako to od biskupa, kad su u pitanju evanđeoske vrednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću. “S tim u vezi blaženi se Alojzije Stepinac ovako izrazio: “jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života” (Homilija, 29. lipnja 1943.)”, rekao je kardinal te pozvao mons. Rogića: “Dragi biskupe Tomislave, u toj spoznaji i vjeri očekuj i prihvaćaj sudioništvo i u križu s Isusom raspetim, ali i uskrsnulim. Križ je neizbježan, on je provjera našega izabranja. Zemaljska sudbina Crkve ne može biti drugačija nego što je bio zemaljski život Isusa Krista”. Zahvaćenost Bogom i zauzetost za ljude može biti hranjena i jačana jedino molitvom. Stoga biskup treba biti u prvom redu čovjek molitve, koji je u trajnoj Božjoj prisutnosti i zajedništvu s Kristom u onakvom predanju kakvo je živio sveti Jakov Apostol, istaknuo je kardinal.

Na kraju propovijedi kardinal Bozanić obratio se mons. Roguću riječima: “Biskupe Tomislave, radost i nada, žalost i tjeskoba naroda Šibenske biskupije, osobito siromašnih, nezaposlenih, napuštenih, bolesnih, starijih, pridošlica i svih koji trpe neka uvijek nalaze odjeka u tvom srcu i tvojoj molitvi. Budi bliz svima: djeci i mladima, obiteljima, hrvatskim braniteljima i starijim osobama”. Pozvao ga je i da posebnom pažnjom i ljubavlju prati sve Bogu posvećene osobe; da prezbitere i đakone, svoje suradnike u Kristovoj službi, ljubi očinskom i bratskom ljubavlju, a svima neka uvijek na srcu bude zajednička briga za duhovna zvanja.

Propovijed je kardinal zaključio riječima: “Dragi biskupe Tomislave, u svojoj biskupskoj službi ugledaj se u blaženog Alojzija Stepinca za kojega je sveti Ivan Pavao II. rekao da je hrvatskom narodu svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Naš Blaženik, unatoč zubu vremena, ništa ne gubi na svojoj rječitosti, nego nastavlja ižaravati svjetlo i širiti nadu. U njemu nalazimo neustrašivog pastira, primjer apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život sve jače sjaji i prosvjetljuje hrvatske vjernike. Preporučujem te njegovu nebeskom zagovoru”, kao i zagovoru Presvete Bogorodice Marije, Šibenčanina svetog Nikole Tavelića, te sluge Božjega fra Ante Antića i službenice Božje majke Klare Žižić, sina i kćeri te biskupijske Crkve.

Na kraju mise biskupskoga ređenja 25. srpnja u šibenskoj katedrali novozaređenom šibenskom biskupu obratili su se predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, uime laika Igor Friedrich i dosadašnji biskup Ante Ivas.

 Zadarski nadbiskup svoj je govor počeo prikazom povijesti Krešimirova grada Šibenika, istaknuvši kako ti podaci iz 11. stoljeća govore da je hrvatsko kraljevstvo već za Krešimira IV. ušlo u ondašnje europsko političko i misaono obzorje, u kojem će papinstvo biti i ostati “orijentir crkvene, duhovne, moralne, ali i političke snage”.

“Drago mi je što ću dosadašnjeg “sjevernog susjeda” s Udbine odsada pozdravljati kao dragog “južnog susjeda” koji je poslan prvenstveno služiti vjernicima časne Šibenske biskupije. No, biskupstvo je na otajstven način umreženo u zajedništvo i s drugim biskupima. I nije obično, nego sakramentalno. A utkano je u tajnu biskupske službe koja stvara ‘školu zajedništva'”, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Novome šibenskom biskupu obratio se riječima: “Neka Vam svijest o sakramentalnom zajedništvu dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Jer puno je onih koji Vas prate svojim molitvama: od Vašeg časnog predšasnika mons, Ante Ivasa kojem izričem iskrenu i veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika. Neka Vas u Vašem radu prati pomoć Srca Isusova na čiji je blagdan objavljeno Vaše imenovanje, te posebice zagovor Blažene Djevice Marije, “Gospe Velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta”.

Predsjednik HBK izrazio je mons. Rogiću “srdačnu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije sa željom da u zajedništvu ostvarujemo ono što Gospodin danas i ovdje od nas očekuje”, zaključivši govor riječima: “Neka Vam je sretno i blagoslovljeno, dragi biskupe Tomislave. A Gospodin koji Vas je odabrao u časnu službu episkopata neka Vas blagoslovi i čuva. Živjeli!”

 Obraćajući se dosadašnjem šibenskom biskupu Ivasu, generalni vikar mons. Marinko Mlakić rekao je da ovaj dan završava 20-godišnje pastirsko služenje mons. Ivasa Šibenskoj biskupiji. “Biskupiju ste preuzeli u poratnim godinama kada je trebalo obnavljati porušene crkve, župne kuće i samostane, graditi nove tamo gdje to ranije nije bilo moguće. Ali još više od toga trebalo je hrabriti vjernike da se vrate na svoja ognjišta i zgarišta te da zajedno s obnovom crkava započnu obnavljati svoje domove i obitelji. Cijelo vrijeme Vašeg biskupskog služenja bilo je obilježeno velikim promjenama, mnogim novim vjetrovima, nekima ugodnima a nekima i neugodnima. Posebno su nas zatekli i iznenadili stalni pokušaji da se u našem narodu obezvrijedi krst časni, sloboda zlatna, svetost ljudskog života i obitelji, iskreno domoljublje i evanđeosko čovjekoljublje. Trebalo je uistinu puno odvažnosti i mudrosti kroz sve te dane i godine upravljati kormilom šibenske Crkve i usmjeravati je onim putovima i prema onim lukama kamo nas zove i predvodi naš Učitelj i Spasitelj Krist”, rekao je mons. Mlakić biskupu Ivasu. Mons. Mlakić je uime svećenika, redovnika i redovnica Šibenske biskupije zahvalio mons. Ivasu za sve izgovorene i napisane riječi, za sve odluke i službe koje im je podijelio, za sve pastoralne i druge pothvate koje je s njima poduzimao, zaželjevši mu da još dugo poživi u zasluženom miru i da ih prati svojim molitvama.

Novom šibenskom biskupu mons. Mlakić je rekao: “Budite nam pastir, jer trebamo pastira. Trebamo pastira koji će nas u ovim nemirnim vremenima voditi i koji će sam prednjačiti u nasljedovanju jedinog istinskog Pastira Crkve, Isusa Krista. Trebamo pastira koji će nam tumačiti Božju riječ i nauk Crkve, i koji će prvi biti njezin sluga i vršitelj te tako svojim primjerom svjedočiti vjernost Bogu i Crkvi. Trebamo pastira koji će nam s ljubavlju povjeravati službe, opominjati nas i hrabriti i koji će sam biti spreman uvijek iznova ponizno ispitivati sebe i svoju poslušnost Pastiru Isusu, poslušnom svom i našem Ocu nebeskom do smrti na križu. Oče biskupe Tomislave, dobro nam došli!”

 Dosadašnji šibenski biskup Ivas zahvalio je Bogu i Gospi, svetima Nikoli, Anti i Klari na svemu što je primao, davao i darivao. “Za sve grijehe, propuste, slabosti i sablazni tebe Bože Oče, Sine i Duše Sveti i vas braćo i sestre molim oproštenje”, rekao je. Novom biskupu Rogiću mons. Ivas poručio je: “Uđi u lađu šibenske Crkve, koju ti je povjerio Bog Duh Sveti. Primamo te otvorena srca. Pružamo ti ruke. I sklapamo ih! Molimo za te, i molit ćemo s tobom da ‘Sve i u svemu bude Krist!’ Da ovaj narod hrvatski živi ‘životom u izobilju!’ na svome moru, polju i kamenu. Da se ne da zavesti ili iznevjeriti. Stavi svoju ruku u ruke Onoga koji drži ‘timune i jedra’ svih naših lađa. On je Gospodar, naš Iskon i Luka vječna. Zaveslaj na pučinu! Baci mreže! Ima mora!”

Govoreći u pjesničkom duhu o svojoj službi, mons. Ivas rekao je: “Trebalo je veslati, jedriti i ploviti, niz vjetar i protiv vjetra… (…) A bilo je i bonaca i oluja, dignutih i spuštenih jedara, i plićaka i grebena podvodnih i dubina nedostižnih. Bilo je i punih i praznih mreža, i razdrtih. I ribarskih razgovora, prigovaranja i nesuglasica. I straha, mrkline i vedrine. I tuge i radosti. Bilo je sumnja, malodušja i malovjernosti, kad je Učitelj morao koriti. ‘zašto ste posumnjali’ i ‘što se bojite, malovjerni’. Bilo je i slavlja i ushita, suza i pjesme”.

 Uime laika novoga biskupa pozdravio je vjeroučitelj i ravnatelj Ekonomske škole u Šibeniku Igor Friedrich. “Šibenik slavi 950 godina od prvog spomena svog imena. U toj dugoj i slavnoj povijesti mnogi su ostavili neizbrisiv trag. Vjerujemo da ćete i Vi kao i Vaši prethodnici dati svoj doprinos duhovnome, kulturnome i svakom drugom boljitku naše biskupije. U svetoj zadaći navješćivanja Radosne vijesti možete računati na pomoć i nas vjernika laika, vjeroučitelja, kršćanskih obitelji, mladih te crkvenih pokreta koji djeluju u našoj biskupiji”, rekao je Friedrich.

 U nastupnom govoru novi šibenski biskup Rogić priznao je da je došao zbunjen i sa zebnjom, ali da se ta zebnja topila i topi svakog dana sa svakim susretom, svakim novim poznanstvom. “Sve i u svemu Krist! Neka tako počne, neka tako traje i neka se u Spasitelju po njegovoj volji dovrši!”, rekao je mons. Rogić. “Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučam se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana. Neće nas zaboraviti ni Gospa naša, ni sveti Mihovil, ni sveti Jakov, ni sveti Nikola Tavelić i svi hrvatski mučenici”, istaknuo je biskup Rogić.

 Na slavlju biskupskoga ređenja okupili su se brojna rodbina i prijatelji biskupa Rogića, mnoštvo vjernika te predstavnici političkoga i kulturnoga života. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Šibenik i Pivači sv. Jakova, pod vodstvom Jelene Mikulandre, uz orguljsku pratnju Nikole Lovrića Caparina . Ceremonijari na misi ređenja bili su don Roko Glasnović, biskupov tajnik i upravitelj župe Jadrtovac, i don Krešimir Mateša, katedralni župnik u Šibeniku. Biskup Rogić na misi je bio u misnici, daru Šibenske biskupije. Za misna slavlja koristit će dva kaleža, jedan je s njegove mlade mise, a drugi je dar župljana Udbine.

Misu su izravno prenosili Drugi program HTV-a i Hrvatski katolički radio. (IKA)

Najave