Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Misnim slavljerm obilježena 25. obljetnica osnutka specijalne jedinice Policijske uprave istarske Bak Istra

Istarski specijalci, obitelji poginulih i ranjenih branitelja te brojni gosti i uzvanici proslavili su u srijedu, 27. srpnja, u Valbandonu 25. obljetnicu osnutka specijalne jedinice Policijske uprave istarske Bak Istra.

 Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju je u crkvi bl. Miroslava Bulešića, zaštitnika istarske policije, predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan,  a propovijedao policijski kapelan Ilija Jakovljević. Vlč. Jakovljević u svojoj homiliji je istaknuo: „Na poseban način danas se u svojim mislima i molitvama sjećamo pripadnika specijalne jedince policije BAK koji više nisu među nama, ali su u našim srcima. Zahvaljujemo dobrome Bogu što žrtva domovinskog rata nije bila uzaludna, i što mi i generacije iza nas mogu živjeti stoljetni hrvatski san – biti u slobodnoj domovini. Domovina je naša, imamo je, i to je ono najvrjednije. Da bi se moglo domovinu izgrađivati u materijalnom blagostanju potrebno je domovinu voljeti; potrebno se za domovinu Bogu moliti. Komunistički režim i neprijatelja ste dragi branitelji pobijedili svojom mudrošću i molitvom. Ne dopustite da Vam mržnja stanuje u srcu, zavist u glavi a ruke u nečem što nije dostojno hrvatskog vojnika, policajca, jednostavno građanina. Budite uvijek jedinstveni kad je u pitanju ljubav prema domovinu, obitelji i svojoj vjeri. Dva dična sina hrvatskoga naroda: bl. Alojzije Stepinac i bl. Miroslav Bulešić, za evanđeoske i humanističke ideale dali su svoje živote. Oni su sanjali slobodnu Hrvatsku i vi ste upravo u nametnutome ratu pobijedili režim i ideologiju koja je njih ubila, koja je o njima desetljećima iskrivljivala povijesne činjenice. Svetost bl. Alojzija Stepinca i bl. Miroslava je neupitna. Svetost je Božji dar. Simbol stradavanja hrvatskog naroda u 20. stoljeću satkan je u liku bl. Stepinca.  Bl. Alojzije Stepinac je simbol pobjede dobra nad zlom, pobjede svjetla nad tamom, pobjede ljubavi nad mržnjom.“

Potom je kod spomen obilježja Bakova održano svečano postrojavanje bivših pripadnika Specijalne jedinice policije Bak koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu. Zapovjednik svečanog postroja Božo Kirin, jedan od bivših zapovjednika jedinice, predao je prijavakgeneralu pukovniku Mladenu Markaču, u čijoj su pratnji bili ratni zapovjednici jedinice Skender Hasimi i Slavko Jereb te načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar i predsjednik Udruge specijalne jedinice policije Bak Istra Mladen Blašković.

Specijalna jedinica policije Bak Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Bak-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandoni krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. ”Odmah smo upućeni na banijsko ratište,  gdje smo u srpnju i kolovozu zauzeli položaje u selima Pecki, Šatornja i Gređani te smo branili Sisak, Petrinju, Topusko i druga mjesta na Banovini. U listopadu iste godine sudjelovali smo u osvajanju vojarne u Samoboru, a do kraja godine jedinica je imala značajnu ulogu u očuvanju mira u Istri” podsjetio je okupljene predsjednik Udruge Mladen Blašković. Nakon tih prvih borbenih zadaća, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije Bak Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bakovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije Bak Istra bilo je ranjeno. ”Malo je jedinica koje iza sebe imaju tako bogat ratni put i s razlogom možete na njega biti ponosni jer naš vojnički posao obavili smo časno i pošteno, a policijske zadaće visoko profesionalno ” istaknuo je Blašković i pozvao svoje suborce da se okrenu budućnosti i razmisle što kao pojedinci mogu napraviti za boljitak društva u cjelini.

U ime ministra unutarnjih poslova, Bakovima je 25. obljetnicu čestitao načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, koji im je zahvalio na doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske, kao i na njihovoj ulozi nakon rata, kada su nastavili, jednako uspješno i profesionalno, doprinositi očuvanju hrvatske države i demokracije te zaštiti prava i sloboda svih građana. Na njihovom ratnom putu i doprinosu u stvaranju moderne hrvatske države,  Bakovima je zahvalio i istarski župan Valter Flego, a potom se prisutnima obratio general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije MUP-a. ”Mnogi se danas pitaju da li smo zaboravili ljude i događaje iz Domovinskog rata. Ovo je dokaz da nismo i da ne smijemo to učiniti jer bi time zaboravili i povijest stvaranja Hrvatske. Želimo opisati našu povijest istinito i tu istinu prenijeti budućim naraštajima kako bi bili ponosni na ono što smo učinili” naglasio je general Markač. Svoj govor general Markač je završio riječima: „Bog neka čuva nas kako bismo mi mogli čuvati našu Domovinu!“

Svečanu proslavu 25. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Bak Istra svojim glasom uveličala je mlada sopranistica Patricia Žudetić, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu.

(izvor: istarska.policija.hr)

Najave