Utorak, 25 lipnja, 2024
GlazbaNovosti

Započeli susreti zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Susretom zborova Pazinskog dekanata u Svetom Petru u Šumi, u subotu, 25. studenog, započeli su ovogodišnji susreti zborova u Porečkoj i Pulskoj . Oko 150 pjevača iz 7 župa središnje Istre, pod dirigentskom palicom „slavuja istarske Crkve“ vlč. Rudija Korace započelo je taj glazbeni susret zapjevavši zajedno Himan sv. Ceciliji.

Vlč. Koraca je kao predsjednik dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu započeo s organizacijom susreta crkvenih zborova po dekanatima diljem Istre još početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. U vremenu pandemije se susreti nisu mogli održavati. Posljednji predsjednik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu bio je, do imenovanja zadarskim nadbiskupom, mons. Milan Zgrablić. Njegovim odlaskom vijeće ostaje bez predsjednika, no od prošle jeseni su dekani i svećenici po dekanatima počeli samoinicijativno, na poticaj pjevača, organizirati susrete zborova, uz redovito pozivanje vlč. Korace da bude voditelj. Susretu u Svetom Petru u Šumi je, uz ostale svećenike, nazočio Pazinski dekan preč. Mladen Matika.

Prvi su nastupili pjevači iz Motovuna. Pod vodstvom zborovođe Danijela Dražića izveli su skladbu „Bog mi je svjetlost i spasenje“ autora Anđelka Igreca te „Slavu“ iz Mise Ivana Malbašića i Miroslava Martinjaka. 18 pjevača Župnog zbora iz Trviža, sa zborovođom Tonijem Brajkovićem, predstavio se s pučkim napjevom iz Velog Varoša „Pivajmo braćo kršćani“, i pjesmom “Divnoj dakle“. Župni zbor iz Berma, pod vodstvom Nikoline Pamić te uz orguljsku Marijana Gortana izveli su skladbu „Slavna Majko“ autora Matije Ivišića te od o. Ive Perana „Radost prosu se“. Župni zbor iz Starog Pazina, pod vodstvom zborovođe Cecilije Ujčić Feher te uz orguljsku pratnju dugogodišnjeg orguljaša Bruna Gortana predstavio se sa skladbom nepoznatog autora „Isusa ljubim“ i od Ludwiga van Beethovena „Nebesa slave“.

Župni zbor iz Tinjana, sa zborovođom Alisom Cvitan nastupio je s pjesmom Grupe Fides „Mesija“ i skladbom „Ave Marija“ Franza Engelharta.

Domaćini, Župni zbor Župe sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi, pod vodstvom Mauricija Zovića nastupio je s pjesmama „Lijepa si Marijo“ i „Samo Bog je ljubav moja“.

Posljednji je nastupi najveći zbor na susretu, Župni zbor iz susjedne Župe sv. Mihovila u Žminju. Tridesetak pjevača, uz orguljsku pratnju Aleksandre Orbanić i uz dirigiranje Anđele Damjanić, intoniralo je Misu o. Ive Perana „Mariji Majci Crkve“, koju su uvježbali namjenski za prigodu zlatne mise svoga župnika.

Upravo je o o. Ivi Peranu nakon nastupa zborova progovorio vlč. Koraca, prisjetivši se osobnih susreta te velikog utjecaja kojeg je jednostavna, a tako duboka duhovnost tog skromnog franjevca i glazbenika ostavila na njega koji je tada bio u gimnaziji. Napose je istaknuo knjižicu s dionicama za pjevače „Osam pučkih misa kroz liturgijsku godinu“ koje je o. Peran napisao za razne momente liturgijske godine.

U izjavi za medije vlč. Koraca se je prisjetio početaka kada su dolazili mali, često nespremni zborovi, no cilj je bio dati im poticaj, i taj se je rast iz godine u godinu primjećivao. Na vrhuncu odaziva zborova na susrete, u godinama neposredno prije pandemije, godišnji ciklusi susreta su, kroz smotre po dekanatima, pojedinih godina okupili preko 1500 pjevača, s konstantnim brojem od 50 do 60 zborova.

Susret je zaključen zajedničkom izvedbom pjesme „Isuse Kralju“.

G. Krizman

Vijesti iz života Crkve, na min. 9:03

Najave