Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Trodnevnica uoči svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule

U pulskoj katedrali Uznesenja Marijina započela je u četvrtak, 30. lipnja, trodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule. Misno slavlje prvoga dana trodnevnice predvodio je vlč. Joel Catary, župnik Župe Krista Spasitelja u pulskom naselju Veli Vrh. On je nastupio kao predstavnik Pulskoga dekanata, a naredne dvije večeri će misu predvoditi predstavnici Vodnjaskog i Labinskog dekana; ta tri dekanata zajedno čine Pulsku biskupiju.

Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio katedralni župnik Rikard Lekaj. Propovjednik je u prigodnoj homiliji, tumačeći prispodobu o ozdravljenju uzetoga istaknuo, između ostalog da ta uzetost predstavlja stagnaciju u našemu životu, predstavlja onoga koji ne moli, koji ne traži, koji nije otvoren novostima. Svi smo  pozvani da hodamo, jer čovjek koji ne izađe iz sebe, iz skučenosti svoga ja, ne miče se sa mrtve točke, ne približava se Gospodinu, rekao je propovjednik. „Čovjek treba, poput Adama, hodati u dinamici prijateljstva s Bogom, a grijeh nas paralizira na putu prema Bogu.“

„Sveti Toma je iskusio uzetost nevjere. Susret s Kristom učinio je da ozdravi, to ga je učinilo čovjekom vjere, da bude putnik i nositelj evanđelja, prema predaji, do daleke Indije“, rekao je uz ostalo vlč.. Catary. Misa je zaključena klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na kraju misnoga slavlja župnik je najavio drugi i treći dan trodnevnice. Drugoga dana trodnevnice, u petak, 1. srpnja, nakon krunice koja započinje u 18.30 sati, svetu misu je predvodio vlč. Vladimir Brizić, predstavnik Vodnjanskog dekanata.

U subotu, 2. srpnja, trećega dana trodnevnice, u 18.30 sati započinje Svečana molitva prve večernje na čast sv. Tome apostola. U 19 sati svetu misu predvodi vlč. Stipe Breko, predstavnik Labinskog dekanata. Nakon mise uslijedit će koncert klasične glazbe, nastupa Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae.

U nedjelju, 3. srpnja, na svetkovinu sv. Tome apostola, u 9 sati je u pulskoj katedrali misa na talijanskom jeziku. U 10:30 sati je župska misa za narod.

Središnje svečano koncelebrirano misno slavlje s obredom blagoslova novog kipa sv. Tome apostola, s početkom u 19 sati, predvodi mons. dr. Dražen Kutleša, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije i nadbiskup metropolita Splitsko-makarske nadbiskupije, u koncelebraciji sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.

U 20.30 sati, na Trgu sv. Tome ispred katedrale, održat će se duhovni koncert na kojem će nastupiti: doc. art. mr. art. mezzosopran Sofija Cingula, akademski glazbenik i kantautor Bruno Krajcar, Grupa Oton, Daniel Damjanović i Zbor Milost.      

Najave