Subota, 25 svibnja, 2024
Miroslav Bulešić

Započela Devetnica u čast bl. Miroslavu Bulešiću po istarskim župama

Na blagdan Velike Gospe, u crkvi bl. Miroslava Bulešića, započela je devetnica u čast tom najmlađem istarskom mučeniku.

Misno slavlje pred mnoštvom domaćih župljana i gostiju, među kojima je bilo i  inozemnih turista iz Poljske i Slovačke, predvodio je vlč. Ilija Jakovljević, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, a propovijedao vlč. Ivo Borić, policijski kapelan u Sisku. Vlč. Jakovljević je na početku svete mise istaknuo kako je bl. Miroslav Bulešić živio marijansku duhovnost i svi važniji datumi u njegovu životu povezani su s Blaženom Djevicom Marijom pa i ovaj, svetkovina Uznesenja Marijina, kad započinjemo devetnicu njemu u čast.

                Vlč. Borić je u svojoj homiliji progovorio o važnosti majke u obitelji čovjeka, pa tako i važnosti Bl. Djevice Marije u životu svakog vjernika a napose sveca i mučenika. „Svima njima, svima nama, Marija je ponekad jedini oslonac, jedini putokaz.“, zaključio je.  

                Na kraju mise, prije svečanog blagoslova, vlč. Jakovljević je potaknu vjernike da mole devetnicu u čast bl. Miroslava te istaknuo „da se ne bojimo sa svojim prošnjama doći pred našeg Blaženika, da mu se ne bojimo iznijeti svoje prošnje, ali i svoje zahvale. U knjizi Svjedočanstava čitamo kako su vjernici bili uslišani po njegovu zagovoru.“

                Nakon molitve prvog dana devetnice vjernici su u crkvi obišli oko oltara i dotaknuli relikvije bl. Miroslava.

 

Na blagdan sv. Roka, na drugi dan Devetnice u čast bl. Miroslavu Bulešiću, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, vlč. Ilija Jakovljević predvodio je svečano misno slavlje u čast sv. Roka u župi Motovunski Novaki. Blagdan sv. Roka se ondje svečano slavi u crkvi posvećenoj ovom svecu. Vlč. Jakovljević je misno slavlje predvodio u koncelebraciji s vlč. Goranom Levakom i župnikom, vlč. Rudijem Koracom. U svojoj propovijedi predvoditelj slavlja usporedio je djelovanje sv. Roka i bl. Miroslava. Sv. Rok je pomagao narodu u bolesti kuge, a bl. Miroslav je u vrijeme rata i nakon njega liječio u narodu ‘kugu’ ateizma koju su sijali bezbožni režimi: nacizam, fašizam i komunizam. Sv. Rok je na kraju i sam obolio od teške bolesti te ga je vjernički puk počeo slaviti kao zaštitnika od kuge. Bl. Miroslav išao je među narod i liječio njegove duhovne rane, ali komunističkim vlastima je to smetalo i na kraju su ga zaklali nožem. Brinuo se za svoj narod, nije bježao od naroda, na kraju je otišao u smrt za svoj narod u njegovu vjeru. Bl. Miroslav i danas je mnogim mladima nadahnuće u njihovu životu, moćni njihov zagovornik u studiranju,  poslu i svim njihovim životnim potrebama. On stoji na braniku naše svete vjere čuvajući naše duše od zaraze grijeha kao što je čuvao svetohranište u buzetskoj crkvi od komunista da ga ne obeščaste – istaknuo je propovjednik.

                Na kraju mise vlč. Jakovljević je predvodio molitvu drugog dana Devetnice u čast bl. Miroslava i pozvao ljude na molitvu bl. Miroslavu za naše mlade i njihove potrebe.

Istoga dan blagdan sv. Roka proslavljen je i u obližnjoj župi Rakotule, nedaleko Motovuna. Misno slavlje je predvodio vlč. Ivan Kramar, župnik iz Baderne, inače domaći sin iz te župe, u suslavlju s vlč. Ilijom  Jakovljevićem a župnik, vlč. Rudi Koraca, župnik glazbeno je animirao misu sviranjem na orguljama. Vlč. Kramar je u homiliji pozvao ljude da žive za one iste vrednote za koje je živio sv. Rok. Napose da se mole zagovoru svetog Roka za sve mlade. Na kraju misnog slavlja vlč. Jakovljević je predvodio molitv Devetnice u čast bl. Miroslava te pozvao vjernike na svečano misno slavlje koje će se održati u Svetvinčentu, 24. kolovoza 2018. u 18 sati.

Treći dan devetnice uoči obilježavanja mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Valbandonu, u njemu posvećenoj crkvi, misno slavlje i molitvu predvodio je mons. Ivan Milovan, umirovljeni porečki i pulski biskup. Biskup Milovan je pozvao vjernike da časteći bl. Miroslava barem malo imamo njegovog duha, da barem malo imamo one ljubavi prema čovjeku koju je on imao.

Najave