Subota, 22 lipnja, 2024
Glazba

Vodnjan: Riječki „Ljiljani“ pobijedili na jubilarnim 25. „Iskricama“

Jubilarno, 25. izdanje Dječjeg festivala duhovne glazbe „Iskrice“ održano je u subotu, 11. svibnja, na Župnom trgu u Vodnjanu. Predstavilo se 14 zborova, s preko 300 malih pjevača, a pjevali su poznate i nove duhovne skladbe. Osim istarskih, sudjelovali su zborovi iz Rijeke te Zagreba.

Najboljom pjesmom festivala proglašena je „Bajkovita zemlja“, u izvedbi Zbora „Ljiljani“ iz OŠ Turnić iz Rijeke.

 Geslo ovogodišnjeg festivala bilo je „Djeca su nada svijeta“. Na početku se okupljenima prigodnim pozdravom obratila Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika Vodnjana.

Na povijest festivala osvrnula se producentica Jasna Krapac. Ona je podsjetila da su prve „Iskrice“ održane 1997. te je spomenula neke od zborova koji su tada nastupali, uz vodnjanski zbor, 25. godine kasnije, tu je bio i zbor Župe sv. Eufemije iz Rovinja. Od nazočnih, na drugom festivalu bila je OŠ Šijana iz Pule. Nerijetko danas u tim zborovima nastupaju djeca tadašnjih izvođača. Kroz 25 godina nastupilo je više od 70 zborova. Istaknula je nadalje Slugu Božjeg Egidia Bulešića (1905. – 1929.) te je potaknula okupljene da bolje upoznaju spomen na tog mladog  čovjeka koji se cijelog života brinuo za mlade i poticao ih na dobro. Njemu u čast došlo je do pokretanja Festivala Iskrice, na poticaj tadašnjeg župnika preč. Marijana Jelenića. Njemu, te Magdi Ivančić i Ivani Barbieri su ovom prigodom uručene posebne plakete za dugogodišnje nesebično zalaganje kroz ključne uloge u organizaciji Iskrica.

Udijelivši blagoslov okupljenima, festival je proglasio otvorenim vodnjanski župnik Damir Štifanić. Program su vodili Lucije Drljepan, Maja Bilić i Marin Krapac. Program je himnom „Iskrica“ otvorio Zbor OŠ Vodnjan.  

Nakon nastupa svih 14 zborova uslijedio je revijalni dio koji je ujedno jako dobro izveden i kao animirani program za djecu koja su se pjesmom i lijepim koreografijama jako dobro zabavila čekajući rezultate žirija.

Stručni žiri je nakon vijećanja odlučio pobjednički poredak. Posebnu nagradu za tekst dobila je pjesma „Božiću moj“ u izvedbi Dječjeg zbora Župe sv. Blaža iz Vodnjana, pjesmu je napisala Magda Ivančić.

Posebnu nagradu za glazbu dobila je pjesma „Bajkovita zemlja“, u izvedbi Zbora „Ljiljani“ iz OŠ Turnić iz Rijeke, a pjesma im je donijela i prvo mjesto u kategoriji novih duhovnih skladbi u izvedbi osnovnih škola. Drugo mjesto u istoj kategoriji, za pjesmu „Nebeski kruh“ osvojio je zbor Pinguentini iz Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Buzeta.

Dječji zbor Župe Vodnjan je za pjesmu „Božiću moj“ osvojio prvo mjesto u kategoriji novih duhovnih skladbi u izvedbi župa. Zbor „Iskrice“ iz zagrebačke Župe sv. Luke evanđeliste osvojio je drugo mjesto za pjesmu „Hostijo draga“. Treće mjesto pripalo je zboru Župe sv. Roka iz Galižane za pjesmu „Ave Maria“.  

Prvo mjesto za poznate skladbe među župnim zborovima pripalo je Zboru „Mali od sv. Jurja“ za pjesmu „Slavim te, Gospode“. Drugo mjesto, za pjesmu „Slava“ osvojio je Dječji župni zbor iz Župe Sveti Ivanac nad Rašom, a treće mjesto, za pjesmu „Hvala“ pripalo je zboru iz Župe sv. Antuna Opata u Rovinjskom selu. Četvrtu nagradu dobio je Zbor „Marijine iskrice“ iz Župe sv. Eufemije iz Rovinja za izvedbu pjesme „Marijo, majčice milosti“.

U Izvedbi poznatih duhovnih skladbi među osnovnim školama prvo mjesto osvojio je Vokalna skupina „Lastavice“ iz OŠ Šijana u Puli za pjesmu „Siahamba“. Drugi, s pjesmom „Signore Gesu“ su bili Zbor „Angeli bianchi“ iz Talijanske OŠ Buje. „Idi, kaži cijelom svijetu“ pjesma je koja je zboru OŠ Vodnjan donijela treće mjesto, a pjesma „Aleluja“ četvrto mjesto zboru iz OŠ Tar Vabriga. Peto mjesto, za pjesmu „Božje djelo“, osvojio je Vjeronaučni zbor OŠ V. Nazora Pazin iz Područne škole u Karojbi.

Festival su organizirali Župa sv. Blaža Vodnjan i Hrvatski katolički zbor „MI“, osnovna zajednica Vodnjan, a održan je pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana i Porečke i Pulske biskupije.

Ovime je festival „Iskrice“ ušao u drugu četvrtinu stoljeća, riječ je dakle o itekako afirmiranoj tradiciji koju Vodnjanci žele njegovati i čine to s puno ljubavi i zalaganja.

G. Krizman

od 11:58

Najave