Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Vodnjan: Proslavljen blagdan sv. Foške

 U mjestu Batvači, nedaleko Vodnjana, je u nedjelju 15. veljače 2015. godine proslavljen blagdan sv. Foške, djevice i mučenice. Misno slavlje ispred drevne ranoromaničke crkve predvodio je vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić.

Oko crkvice u koju, prema riječima župnika nebrojene generacije hodočaste već četrnaest stoljeća, na misnom slavlju prve nedjelje nakon 13. veljače, kada Crkva slavi spomendan te ranokršćanske mučenice, okupilo se petstotinjak ljudi.

Sv. Foška spoznala je Istinu, i pronašla je odgovore na sva životna pitanja u dobi od petnaest godina, naglasio je župnik na početku misnog slavlja.  Danas, kada se tako žalosno učestalo čuje o slučajevima samoubojstva potrebno je da ljudi ponovno otkriju razlog za sreću. Čudesnost ljudskog organizma, besmrtnost duše – već to su razlozi za sreću. Kreposti poput umjerenosti, razboritosti, jakosti i pravednosti omogućuju čovjeku da gospodari sobom. Dajući mu dušu i tijelo, Bog je dao čovjeku svu sreću na raspolaganje, no, čovjek da bi bio istinski sretan mora savladati još jedan korak – spoznati Boga. Tek kada čovjek sve što čini, čini s Bogom, može biti istinski sretan. Pred Bogom sve učiniti pošteno, i sve činiti za Boga, to nema cijenu, i to je izvor istinske sreće. Sreća je vijenac kojim Bog kruni vijencem radosti onoga koji čini ono što se od njega traži, naglasio je župnik. Život u braku u kojem se supružnici međusobno poštuju i vole, jedno su drugome najveće bogatstvo i iskazuju si to kroz geste svakodnevnog zajedničkog življenja, najveća je sreća, i to je ujedno najljepši uzor djeci prema kojem će oni u budućnosti graditi svoju obitelj. Sv. Foška, ne nalazeći odgovor o smislu postojanja u očinskoj kući, pronašla je sreću upoznavši mlade kršćane koji su tada još bili progonjeni. I kasnije, kad su je i otac i sudac na svaki način pokušali odvratiti od kršćanstva, ona je postojano izdržala sva mučenja, neprestano se smiješeći, jer je bila prožeta Kristovom ljubavlju i milošću primljenom na krštenju. Najbolji recept za sreću je upoznati sebe, spoznati Boga i živjeti po Božjem zakonu, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja župnik je blagoslovio nabožne predmete te vozila kojima su hodočasnici stigli do te omiljene istarske hodočasničke mete. U crkvi je iza toga održan ofer, čašćenje relikvije sv. Foške, a mnogi su se još dugo zadržali u molitvi na tom  svetom mjestu.

Već je postalo uobičajeno da obitelji i društva prijatelja, nakon mise ostaju cijeli dan u prirodi koja se prostire oko crkve sv. Foške uz ručak na otvorenom.

sv--Foska-Vodnjan-2015 sv--Foska-Vodnjan-2015
sv--Foska-Vodnjan-2015  sv-Foska-Vodnjan-2015-hodocasnici
sv-Foska-Vodnjan-2015sv-Foska-Vodnjan-2015 

Najave