Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Proslavljen blagdan bl. Mihaela Sopoćka

U ponedjeljak, 16. veljače 2015. godine, u pulskoj kapeli Milosrdnog Isusa u Kući skrbi sv. Polikarpa proslavljen je blagdan bl. Mihaela Sopoćkog, ispovjednika i duhovnika svete Faustine i osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa.

Misno slavlje, predvodio je o. Euzebije Josip Knežević, gvardijan pavlinskog samostana u Sv. Petru u Šumi i župnik župe Sv. Petra i Pavla apostola, a koncelebrirali su: generalni vikar biskupije  mons. Vilim Grbac, duhovnik pulskog sjemeništa o. Ivan Fuček, rektor pulskog sjemeništa preč. Piergiorgio De Angelis te župnik i gvardijan pulske župe i samostana Sv. Ivana Krstitelja, o. Đuro Hontić, uz asistenciju bogoslova iz pulskog sjemeništa. 

Obilježavamo blagdan bl. Sopoćka,  svećenika, kanonika, prof. moralne teologije, no, još važnije od svega toga je da je on bio glasnik, da ga je Bog zadužio da razglasi još više Božje milosrđe. Umro je prije četrdeset godina u Bìałystoku, gdje je pokopan i proglašen blaženim, 28. rujna 2008. godine, rekao je propovjednik.  Pozvao je sve nazočne da mole za svećenike i redovnike, kako bi imali snage za izvršavanje svojih dužnosti.

Bl. Sopoćko nam poručuje da je Bog milosrdan. On nam daje svoje milosrđe i liječi naše nutarnje boli. „Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi – ja te znadoh“, iz ovih riječi čitamo da nas je Gospodin htio. Koliki su od svojih roditelja i rođaka možda  čuli da su trebali biti abortirani, no Gospodin nam govori, ja sam te htio. Zašto?, Da možeš kušati moje milosrđe, da možeš ti sam biti plod milosrđa. Unatoč našim strahovima, Bog nam govori „Ne boj se!“

Bog nam u evanđelju govori nadasve „Ljubite jedni druge“. Isus nam na odlasku sa ovoga svijeta daje ono najvažnije: „Ostanite u mojoj ljubavi“.  A da bi mogli ostati u njegovoj ljubavi Gospodin nam daje sakramente ispovijedi i pričesti. Ispovijedajte se, čistite se, budite ponizni, nemojte biti oholi, pričešćujte se. Gospodin nas je okupio na ovoj svetoj misi da vidimo svjedoka, svećenika Mihaela  koji je tu zapovijed ispunio, i on je zato primjer za sve nas, zaključio je o. Euzebije.

Prije misnog slavlja izmoljena je krunica Božjeg milosrđa, a misu su glazbeno animirali članovi Udruge Radnici Milosrdnog Isusa.

Najave