Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Vodnjan: O blagdanu sv. Blaža proslavljena 803. obljetnica župe

U Vodnjanu, jedinoj istarskoj župi koja sv. Blaža časti kao glavnog patrona, svečano koncelebrirano misno slavlje o blagdanu zaštitnika predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan, u zajedništvu sa župnikom preč. Marijanom Jelenićem te svećenicima iz okolice.

Današnji spomen sv. Blaža biskupa, starokršćanskog mučenika, trebao bi biti ohrabrenje svima u životnim poteškoćama, rekao je biskup. Mučenici su uvijek uzor i poticaj vjernicima, a posebno danas jer je ovo vrijeme obilježeno materijalizmom, hedonizmom i moralnim relativizmom kad ništa nije sigurno. Mučenik je simbol posve drugih vrijednosti. Mučenik slijedi Isusov zakon pšeničnog zrna – ono mora umrijeti da bi dalo rod. Upravo i mučenik nosi svoj križ, odriče se, daje sebe za dobrobit bližnjega, obitelji, za opće dobro, a sve to iz vjernosti Bogu. To je život ispunjen na najbolji mogući način. Živjeti svagdanji kršćanski život kao kršćanin znači davati se u obitelji, u radu, a upravo to življenje po vjeri daje snagu za dosljednost, vjernost i plodnost života, rekao je biskup.

Zagledani smo danas ovdje u lik sv. Blaža, i dok razmišljamo i molimo, ne zaboravljamo naše probleme: ekonomske, gospodarske, moralne, i znamo da nemamo odgovora za sve te probleme, ali zagledani u sv. Blaža, i s njim u Krista, uviđamo da je Isus Svjetlo i Put, da nas usmjerava u smislu naravnih Božjih normi, Deset Božjih zapovijedi, i zakona ljubavi. Ne želimo bježati od stvarnosti, nego pročišćavati vlastitu nutrinu, učiti se solidarnosti sa svima, i dati – riječima i djelima – svoj doprinos moralnom i svakom drugom dobru našega društva, zaključio je mons. Milovan svoju homiliju.

Na kraju misnog slavlja preč. Jelenić je govorio o dugoj tradiciji hodočašćenja u vodnjansku crkvu. Nakon mise održan je tradicionalni blagoslov grla koji se ovdje umjesto sa dvjema svijećama čini pomazanjem grla uljem.

Trodnevnu duhovnu pripravu koja je prethodila blagdanu sv. Blaža predvodio je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu.

Najave