Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Pula: Misa povodom Međunarodnog dana braka

Biskup Kutleša predvodio misu za bračne parove povodom Međunarodnog dana braka

Porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu, 08. veljače 2014., u pulskoj župi Sv. Antuna Padovanskog svečano koncelebrirano misno slavlje povodom Međunarodnog dana braka. Crkvu je tom prigodom ispunilo mnoštvo vjernika, a napose su se za tu prigodu okupili bračni parovi iz mnogih župa biskupije. U koncelebraciji su bili: kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, voditelj bračnih susreta vlč. Antun Zec, duhovnik istarske podružnice Hrvatske zajednice bračnih susreta p. Nikica Devčić, gvardijan samostana p. Mate Trinajstić i vlč. Dragutin Petrović.

Biskup je u homiliji istaknuo dvije temeljne misli iz dnevnog evanđelja, biti sol zemlje i biti svjetlo svijeta, te ih povezao sa tematikom obilježavanja Međunarodnog dana braka. Sol je još od vremena Rimskog carstva simbolizirala bjelinu, čistoću, jer se dobiva od dvije najčistije stvari, mora i sunca, pojasnio je biskup. Upravo u tom svjetlu kršćanske obitelji dužne su čuvati moralne vrijednosti kako u obitelji tako i u društvu, jer kakva je obitelj, takvo je i društvo.

Ako imamo kršćanski odgojene obitelji i djecu, tada nećemo imati problema ni sa korupcijom ni sa svim onim lošim što se događa. Ako je čovjek odgojen pošteno i kršćanski tada će i društvo imati koristi od toga, naglasio je biskup. Sol se je nekada koristila za očuvanje namirnica, kao konzervans, biti sol zemlje znači ne samo očuvati moralne vrijednosti nego ih i prenositi budućim naraštajima, a to se najbolje čini upravo primjerom. Odgajajte, dakle, nove naraštaje ljudi koji znaju prodati znanje ali ne i poštenje. Sol daje jelima okus, upravo tako kršćani trebaju svojim primjerom radosti i pozitivnog stava prema životu i društvu biti drugima uzor koji je poželjan za nasljedovanje.

O simbolici „svjetla svijeta“, biskup je naglasio da je svjetlo orijentir u tami prema kojem se mogu orijentirati druge obitelji koje nisu upoznale Krista. Vi ste oni koji će drugima rasvijetliti i otvoriti oči vjere, rekao je biskup okupljenim obiteljima. Biti drugima svjetlo znači biti poput svjetionika koji označava gdje je kopno te sprječava kobno nasukavanje plovila. Svi mi kao kršćani pozvani smo živjeti po kriterijima koje Krist pred nas stavlja, trebamo širiti one vrednote koje nam naviješta evanđelje. Biskup je naposljetku istaknuo kako se i ta sveta misa prikazuje na nakanu da u našoj domovini bude što više istinskih i pravih kršćanskih obitelji koje će pomoći obnovi ovoga našega društva. Možda nam se čini da jedna obitelj ništa ne znači, ali moramo biti svjesni i odgovornosti jer i cijelo društvo i Crkva nastaje iz obitelji i u tome jest ogromna i neprocjenjiva vrijednost svake obitelji. Obitelj danas doživljava napade, omalovažava se, ali Bog nas poziva, i logika nam govori, da jedino ona tradicionalna obitelj jest jedina prava i može opstati jer je po prirodnom i Božjem zakonu. Na nama je da jednostavno predamo budućim naraštajima one vrednote koje smo primili od svojih predaka, zaključio je biskup.

IMG 0318

Tijekom misnog slavlja vlč. Antun Zec je predvodio obnovu bračnih zavjeta koje su okupljeni supružnici izrekli jedni drugima. Misna čitanja čitali su i pjevali bračni parovi i obitelji, a na kraju mise supružnici Jasna i Marin Krapac, koordinatori Hrvatske zajednice bračnih susreta za Istru i Rijeku održali su kratko predstavljanje bračnih susreta. Bračni susret je tečaj komunikacije za bračne parove koji se održava tijekom vikenda u isusovačkom samostanu u Opatiji. U atmosferi povjerenja razmišlja se pred Bogom i savješću o rastu svoga zajedništva u sakramentu ženidbe, rekli su koordinatori te pozvali sve parove na sudjelovanje na ovogodišnjim susretima koji će se održati od 21. do 23. ožujka, od 3. do 5. listopada te od 28. do 30. studenoga.

U nastavku je u velikoj vjeronaučnoj dvorani samostana održano druženje tijekom kojeg su obitelji održale prigodni program, prema Marijinim riječima na svadbi u Kani „Učinite sve što vam rekne!“ uz simbolično ulijevanje „vode koja postaje vino“ u četiri vrča:vjernosti, strpljivosti, ljubavi i praštanja.

Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Najave