Utorak, 25 lipnja, 2024
Katehetski ured

Vjeronaučna olimpijada u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Među osnovnim školama najbolja je bila ekipa iz Osnovne škole Marije i Line iz Umaga, a među srednjim školama ekipa Gimnazije Pula. Svoje znanje na temu „Kršćani na putu dijaloga“ pokazalo je osam ekipa osnovnih škola i pet ekipa iz srednjih škola.

Vjeronaučna olimpijada, županijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola Porečke i Pulske biskupije, u petak, 9. ožujka, održano je u Žminju, u Osnovnoj školi Vladimira Gortana koja se je i ove godine, po drugi put za redom, iskazala izuzetnim organizacijom i gostoljubivošću, iskazavši tako, osim logističke spremnosti, ujedno i važnost koju kao škola pridaje natjecanju iz vjeronauka.

Svečanom otvaranju nazočio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, predstojnik dijecezanskog Katehetskog ureda preč. Luka Pranjić, kancelar biskupije i tajnik Katehetskog ureda preč. Sergije Jelenić, žminjski župnik vlč. Jordan Rovis te svećenici i vjeroučitelji koji su u kao mentori dopratili svoje natjecateljske ekipe. Svečanost otvorenja natjecanja glazbeno je uzveličao Zbor škole domaćina pod ravnanjem Anđele Damjanić.

Uvodni pozdrav okupljenima uputila je ravnateljica žminjske osnovne škole Miranda Damjanić Roce, a potom se okupljenima obratio porečki i pulski ordinarij koji je istaknuo kako je cilj učenja spoznati ‘logos’, smisao. Biskup je nadalje podsjetio da „obzirom da Riječ, Logos postade čovjekom“, svo spoznanje treba služiti pomaganju čovjeku. Biskup je ohrabrio natjecatelje da se ne razočaraju u slučaju nepovoljnog plasmana, već da hrabro nastave svoj proces školske formacije. Načelnik Plavčić je izrazio zadovoljstvo što se upravo u Žminju održava to županijsko natjecanje. Okupljenima su se prigodnim riječima obratili predstojnik Katehetskog ureda preč. Luka Pranjić te župnik žminjske Župe sv. Mihovila vlč. Jordan Rovis. Sukladno rasporedu važećem za sve sudionike vjeronaučne olimpijade na nacionalnoj razini, uslijedio je pisani dio natjecanja, Tombola te Mili-junak, a osim ručka za sve sudionike domaćini su, za trajanja ispravljanja pisanih testova, organizirali i upoznavanje povijesti i znamenitosti Žminja predavanjem kojeg je održala Martina Zohil Milutinović.

Nakon provedenih svih dijelova natjecanja rezultati su objelodanili ovogodišnju ljestvicu konačnog poretka. Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola i ove je godine, već gotovo „tradicionalno“, osvojila ekipa Gimnazije Pula. Anto Sedlić, Nikolina Otočan, Marina Possi i Ana Družeta s vjeroučiteljem Kazimirom Berljavcem prvo su mjesto osvojili s 90,75 bodova. S nepunim bodom manje, s osvojenih 90 bodova, drugoplasirani su učenici Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije: Karin Sergo, Laura Lunko, Magdalena Brezović i Maja Kelava s mentoricom Mihaelom Lovrić. Treće mjesto osvojili su učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina: Dominik Ivan Kubaj, Domagoj Josip Kubaj, Romina Licul i Maria Oroshi s mentorom Hrvojem Bolfanom.

U kategoriji osnovnih škola najbolji, s 85,75 bodova, bili su učenici Osnovne škole Marije i Line iz Umaga: Nicole Martinović, Laura Jeger, Nina Posar i Veronika Šverko s mentorom Davorom Mirkovićem. Drugoplasirani, s 82,25 bodova su učenici Osnovne škole Ivo Lola Ribar iz Labina: Silvia Gobo, Ivana Desović, Petar Vorano i Ema Ljuna s vjeroučiteljicom Lorenom Dušati, a treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Vrsara: Tina Ipsa, Indi Košenina, Marijana Krišto i Lara Matukina s mentoricom Valentinom Kadić.

Prvoplasirani iz obje kategorija svoje će znanje na državnom natjecanju pokazati od 18 do 20. travnja u Poreču, i to ove godine na domaćem terenu, obzirom da je ove godine domaćin državnog natjecanja upravo Porečka i Pulska biskupija.

 

Najave