Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Održana biskupijska korizmena hodočašća u porečku baziliku i pulsku katedralu

Treće i četvrte korizmene nedjelje, 3. i 11. ožujka 2018., održana su tradicionalna korizmena hodočašća vjernika Porečke i Pulske biskupije u porečku baziliku i pulsku katedralu. Prema uobičajenom programu hodočašća su započela pokorničkim bogoslužjem.  

U Poreču je ove godine pokorničko bogoslužje predvodio o. Ivan Šarić. OSPPE, pavlin iz Svetog Petra u Šumi i gvardijan tamošnje župe. Potom je više svećenika iz Porečkog i drugih dekanata bilo na raspolaganju za sakrament ispovijedi. Uslijedila je pobožnost križnoga puta u kojem su se u nošenju križa izmjenjivali vjernici iz raznih dijelova Porečke biskupije, a tekst križnoga puta čitali su, uz o. Ivana Šarića, čitači porečke katedralne župe.

Biskup ordinarij, mons. Dražen Kutleša predvodeći svečano misno slavlje uz koncelebraciju okupljenih svećenika, u prigodnoj se homiliji osvrnuo na dnevno čitanje iz Evanđelja po Ivanu u kojem Isus „mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: “Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku“. Riječi su to koje naglašavaju da Isus nije tolerirao nepravdu mjenjača hramskoga novca i prodavača životinja koje su se prinosile kao žrtve, pri čemu su uzimali nepravedno velike provizije, nerijetko i u visini jedne dnevnice. Biskup je potaknuo okupljene da se zapitaju jesu li i oni možda ponekad „trgovci“ u svojim dolascima u crkvu i molitvi? Biskup je zaključio istaknuvši  kako se Isusu ne mile prinesene žrtve već obraćenje srca.

U Puli, četvrte korizmene nedjelje, na korizmenom hodočašću Pulske biskupije u pulsku katedralu Uznesenja Marijina pokorničko bogoslužje ove je godine održao fra Leopold Mičić, gvardijan pulskog Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog. Uslijedio je križni put kojeg je vodio preč. Gracijano Živolić, dekan Vodnjanskog dekanata. U nošenju križa izmjenjivali su se vjernici iz raznih župa Pulskog, Vodnjanskog i Labinskog dekanata koji pripadaju Pulskoj biskupiji.

U Puli je biskup ordinarij svečano misno slavlje predvodio uz koncelebraciju pulskog dekana preč. Milana Mužine, labinskog dekana preč. Mirka Vukšića te dvadesetak svećenika. Osvrnuvši se na Isusov razgovor sa Nikodemom biskup je, kroz podsjećanje na izlazak Izraelaca iz egipatskog sužanjstva i boravak u pustinji, pojasnio simboliku Isusovih riječi da će „Sin Čovječji biti prvi put uzdignut na križ a drugi put biti uzdignut na slavu“. Temelj na kojem počiva uzdignuće je vjera, istaknuo je propovjednik. Ono što mi trebamo vjerovati da bi se po križu uzdigli u slavu su tri stvari: da je Bog sama ljubav, da je Isus Krist Sin Božji te da Ga trebamo slušati i biti Mu poslušni, iz te vjere izlazi ona sinovska i bratska poslušnost. U svemu je ključna vjera. Biskup je potom, spomenuvši prispodobu o Milosrdnome Ocu, naglasio univerzalnu Božju ljubav citiravši drugu rečenicu uz razgovora Isusa i Nikodema, „Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ Mi ljudi, kada spoznamo tu ljubav, od nas se očekuje da činimo dobra djela, iz ljubavi i iz vjere, kako bi preko to tako činjenih dobrih djela mogli zaslužiti život vječni. Taj se Vječni život očituje u miru s Bogom, miru s drugim ljudima, u miru sa životom  te u miru sa samim sobom. Koji uzvjeruje sam će se spasiti, a tko ne uzvjeruje taj je sam sebe osudio, naglasio je biskup. Oni koji čine zlo prijatelji su tame, a koji čine dobro prijatelji su svjetla, u životu uvijek trebamo biti opredijeljeni za svjetlo, za dobro. To znači konkretno činjenje dobra jer ne činjenje dobra znači dopustiti da zlo nadvlada dobro, zaključio je biskup.

Najave