Srijeda, 22 svibnja, 2024
Iz medija / pressNovosti

Uz obljetnicu IKA- i HKR-a, crtica o povijesti web stranice naše biskupije

Trideset godina djelovanja Informativne katoličke agencije i dvadeset i pet godina djelovanja Hrvatskog katoličkog radija prigoda su za promisliti o vrijednostima katoličkog novinarstva.

Čestitajući od srca IKA-i i HKR-u na ovim značajnim obljetnicama, prigodno je, u kontekstu prepoznavanja vrijednosti katoličkog novinarstva koje je naglasio i Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, istaknuti činjenicu da i web stranica Porečke i Pulske biskupije postoji od 2004. godine, a najstarija vijesti koja je sačuvana datirana je 12. srpnja 2005. godine, riječ je o izvješću o mladoj misi vlč. Maksimilijana Buždona u Buzetu. Članak je napisao vlč. Dalibor Pilekić (Mlada misa Maksimilijana Buždona – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)  

Web stranica Porečke i Pulske biskupije je kroz svojih 18 godina postojanja objavila oko 3300 članaka, uzmemo li u obzir i najave taj je broj mnogo veći. U tim su člancima prikazane razne biskupijske i župne proslave, đakonska i svećenička ređenja,  biskupijska i župna hodočašća, svi momenti pripreme, organizacije i odvijanja Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Areni, prikaz proslave beatifikacije bl. Miroslava Bulešića, brojni projekti pastorala mladih, pastorala obitelji, proslave sv. Maura i sv. Tome, simpoziji o velikanima Crkve u Istri, obljetnice, sjećanja na preminule svećenike, brojni kulturni, glazbeni i literarni događaji crkvene tematike…i još mnogo, mnogo toga.

Prigoda je ovo da se od srca zahvalimo svima koji su kroz tih 18 godina povijesti radosno ugradili svoj rad, trud i mar u osmišljavanje, pisanje, fotografiranje i objavljivanje tih članaka koji donose bogatu povijest pastoralnog života Porečke i Pulske biskupije.

Prikaz je to gotovo dva desetljeća povijesti koja je iznjedrila ono što Crkva u Istri jest danas. I dok prelistavamo radosne trenutke velikih proslave, kao i one teške tijekom, primjerice, pandemije, ne smijemo zaboraviti da zabilježeni događaji ostaju kao svjedočanstvo vremena za buduće naraštaje, upravo na onaj način koji je već sada daleko najprihvatljiviji svekolikom čitateljstvu – online.

Hvala, dakle, svima, svim laicima i svećenicima, župnicima i župnim suradnicima koji daju svoj doprinos u stvaranju medijskih sadržaja. Hvala svima koji pošalju najavu, informaciju, fotografije, pokoju natuknicu, audio zapis homilije, ili bilo koji drugi oblik informacije iz kojeg je moguće stvoriti vijest te tako zabilježiti i objaviti događaj koji je obilježio neku prigodu u nekoj našoj župi. Statistike pregleda objavljenih vijesti najbolji su pokazatelj kako ljudi vole pronaći i pročitati vijesti o životu Crkve, a broj otvaranja „povezanih članaka“ ispod aktualnih zorno govori o tome da su i članci od prije 5, 10, ili 15 godina itekako zanimljivi i čitani.

Jedna zanimljivost: oduvijek su uvjerljivo najčitaniji članci koji donose vijest o personalnim promjenama, premještajima svećenika, a odmah iza tih su statistički načitaniji članci koji donose vijest o preminuću i sprovodu svećenika, lijepi je to dokaz da vjernički puk s poštovanjem pamti i ispraća svoje župnike.

Nakon svega navedenog, potičem i unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji o nadolazećim događajima u župama diljem Porečke i Pulske biskupije koje možete poslati na kontakt 098 701 832, gkrizman@gmail.com, tiskovni@ppb.hr

Gordana Krizman

Najave