Petak, 19 srpnja, 2024
GlazbaNovosti

U pulskoj katedrali održan koncert u čast sv. Tome

Na uočnicu svetkovine sv. Tome zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije, u nedjelju, 2. srpnja, u pulskoj katedrali održan je koncert na kojem su nastupili Cvetan Pelčić, bariton i Eduard Kancelar, orgulje.

Na programu su bile skladbe za glas i orgulje poznatih skladatelja svjetske, ali i hrvatske sakralne baštine čiji je upečatljiv glazbeni jezik ostavio neizbrisiv trag u povijesti ljudskog stvaralaštva:  Girolamo Frescobaldi ( 1583 – 1643), Georg Friedrich Händel (1685 – 1759), Antonín Dvořák (1841 – 1904), Georges Bizet (1838 – 1875), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847), César Franck (1822 – 1890), Ivan pl. Zajc (1832 – 1914) i fra Miroslav Grđan (1915 – 1945).

Publika bila oduševljena, čuli su i vidjeli neka stara poznata lica, izvođače koji su unatoč velikoj vrućini, posjetiteljima podarili prekrasnu večer prožetu biserima europske klasične glazbe (A. Dvorak, G. F. Handel, G. Bizet…), ali i neka manje poznata djela iz pera hrvatskih skladatelja (Zajc, fra M. Grđan…).

„Iskreno zahvaljujemo dvojici bivših pulskih pedagoga što su odabranim programom ispunili srca slušatelja, ali i pokazali kako akademski glazbenici znaju izvoditi i ostale žanrove te da glazba ne poznaje granice. Na ovaj način smo dostojno obilježili svetkovinu Sv. Tome, zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije. Zahvaljujemo Gradu Puli što već drugu godinu za redom prepoznaje inicijativu da se koncertima sakralne glazbe (ponajprije klasične) dostojno proslavi ovakav događaj”, poručuju organizatori, Udruga Organum Histriae.

G. Krizman

Foto: Organum Histriae

Cvetan Pelčić pjevanjem se bavi od rane mladosti pjevajući u Svetištu Majke Božje Trsatske. Na Višokoj učiteljskoj školi u Rijeci diplomirao je  2004, a studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Z. Žabčić Hesky, završio je 2008. Solistički nastup imao je 8. lipnja 2003. godine na svečanoj misi koju je predvodio papa Ivan Pavao II. na riječkoj Delti povodom svog 3. apostolskog pohoda Hrvatskoj. Od 2009. do 2016. zaposlen u Glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Puli kao profesor pjevanja te ostvario značajne rezultate u svojem pedagoškom radu. Od listopada 2016. zaposlen kao profesor u riječkom Domu mladih, kao voditelj glazbenog odjela, i dalje aktivno podučava mlade naraštaje glazbi, te vodi seminare vokalne tehnike amaterskim zborovima na području Primorsko – goranske i Istarske županije.

Eduard Kancelar je kao jedan od stipendista nadarenih učenika Grada Pule (klasa prof. Ž. Dropulića) diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1982. s odličnim uspjehom. Iste godine upisuje studij specijalizacije na istoj akademiji te paralelno započinje svoj pedagoški rad u glazbenoj školi kao profesor klavira i teoretskih predmeta. Dugi niz godina nastupa u Hrvatskoj i Europi kao solist te korepetitor solista i zborova. 1992. god. pokrenuo je inicijativu otvaranja Odjela za orgulje pri srednjoj glazbenoj školi u Puli te od tada radi kao profesor orgulja, postižući do danas niz zapaženih rezultata svojih učenika na regionalnim i državnim natjecanjima čemu svjedoči nekoliko priznanja i nagrada za mentorstvo (Državna priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za postignute rezultate na državnim natjecanjima orguljaša, 2014./2015. ”Oskara znanja” za izvrsne rezultate u radu s učenicima.) Član je ocjenjivačkog suda na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a. 1996. god. upisuje Postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Marija Penzara, nakon kojeg stječe zvanje magistra glazbene umjetnosti iz orgulja. 2000. započinje s višegodišnjim radom kao docent u ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, ali također i s radom na visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu (vanjski suradnik, zvanje višeg predavača). Djeluje i kao asistent u projektu od 2001. na pitanjima suradnje s Gradom Pula te na produkciji glazbenih snimki festivalskih koncerata u sklopu Organum Histriae (ex Dani orgulja u Istri) na kojemu ujedno i nastupa. Od 2003. godine radi kao vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Puli (Odsjek za glazbenu kulturu) kao nositelj kolegija Orgulje.

Najave