Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Poreč: Misa za Bratovštinu hrvatskih vinskih vitezova

Članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova odabrali su Poreč za održavanje svoje 26. Viteške svečanosti. Pokrovitelj svečanosti koja je održana u subotu, 22. travnja 2023., bio je Grad Poreč.

Bratovština hrvatskih vinskih vitezova je udruga građana koja u svojem djelovanju promiče kulturu vina, hrvatsku povijest, kulturu i tradiciju, mir među narodima, rušenje predrasuda i promiče moralne i humane vrednote bazirane na temeljima i tradicionalnim vrijednostima kršćanske Europe. Utemeljena 2002. u svetištu Svete Mati Slobode u Zagrebu odlukom Europskog vinskog viteškog reda, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova okuplja stotinjak poštovatelja vina među kojima su poznati vinari i vinogradari, a uz njih i enolozi, akademici, gospodarstvenici, biskupi i svećenici te brojne javne osobe.

Viteške se svečanosti održavaju od 2002. Godine, a Poreč je, nakon Pule 2003. godine i Buja 2014. treći istarski grad koji je ugostio ovu manifestaciju.

Vino u svetopisamskim zapisima

Članovi Bratovštine prvo su posjetili povijesnu Istarsku Sabornicu. Uslijedio je mimohod do Eufrazijeve bazilike gdje je svečano misno slavlje predvodio preč. mr. Ilija Jakovljević. On se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na spomen te upotrebu vina u svakodnevnom životu, s naglaskom na njegovu važnost i u kultu. Pojašnjavajući svakodnevnu i kultnu ulogu vina spomenuo je starozavjetne citate da vino »veseli bogove i ljude«, »razvedruje srce čovječje« te da je »Vino život čovjeku ako ga pije umjereno.“. Spomenuo je nadalje i ulogu vina u žrtvama ljevanicama. Svečana gozba s vinom također je slika eshatološkoga, konačnoga slavlja u kraljevstvu nebeskom: »Jahve nad Vojskama spremit će svim narodima na ovoj gori gozbu od pretiline, gozbu od izvrsna vina, od pretiline sočne, od vina staložena.«, rekao je propovjednik citirajući Knjigu proroka Izajije. „Od samih početaka apostoli i njihovi nasljednici slavili su euharistiju kruhom i vinom“, podsjetio je propovjednik. „Što se to zapravo događa dok zajednica okupljenih vjernika slavi svetu Misu?“, nastavio je preč. Jakovljević.  „Ponavlja se događaj s Posljednje večere. Uskrsli Krist lomi kruh svojoj zajednici. Samo sada su drugi učenici, druga mjesta, i druge okolnosti. No, događa se isto ono što se zbilo u dvorani Posljednje večere: kruh i vino postaju tijelo i krv Kristova.“

“Uzmite i pijte ovo je krv moja novoga zavjeta”

„Evanđelja nas izvješćuju da je Isus kao domaćin uzeo kruh, razlomio ga i pružio sustolnicima uz riječi: uzmite i jedite, ovo je moje tijelo. Isto tako uzeo je i čašu uz riječi: uzmite i pijte, ovo je kalež moje krvi, novoga i vječnoga saveza! Jesti i piti temeljne su funkcije života jer po njima čovjek dobiva snagu i okrepu. Stoga ne čudi što je Isus najveći sakrament stavio u znak blagovanja, zajedništva oko stola.“, rekao je preč. Jakovljević te je homiliju zaključio riječima: „Euharistijski Krist je središte naše vjere i kršćanskog života. On je jedini posrednik između Boga i ljudi. On je na oltaru pod prilikama kruha i vina naša hrana i naša popudbina. Tijelom nas svojim liječi i hrani za život vječni. “Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo. Uzmite i pijte ovo je krv moja novoga zavjeta koja će se proliti za vas”. I od tog svetog i svečanog trenutka obnavlja se isto pod svakom svetom misom. Obnavlja se na nekrvni način milost križa i otkupljenja. Teče i struji novi Božji život koji nam je Krist zaslužio svojom mukom, smrću i uskrsnućem.“

Nakon mise preč. Jakovljević je članovima Bratovštine predstavio temeljna obilježja Eufrazijeve bazilike.

Uslijedilo je održavanje Viteške svečanosti u župnoj dvorani katedralne župe.

Program je nastavljen i u nedjelju, 23. travnja, obilaskom i upoznavanjem  Instituta za poljoprivredu i turizam.  

O Bratovštini hrvatskih vinskih vitezova

Bratovština hrvatskih vinskih vitezova je udruga građana koja u svojem djelovanju promiče kulturu vina, hrvatsku povijest, kulturu i tradiciju, mir među narodima, rušenje predrasuda i promiče moralne i humane vrednote bazirane na temeljima i tradicionalnim vrijednostima kršćanske Europe. Ona je osnovana po uzoru i na tradiciji brojnih dobrovoljnih društveno-vjerskih odnosno staleško-stručnih udruga vjernika laika koje su se  osnivale diljem Hrvatske tijekom snažnog razvoja urbanog života a koje su tijekom povijesti imale važnu ulogu u vjerskom, društvenom i kulturnom životu. Povijest osnutka Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova ili skraćeno Vinskih vitezova seže u doba stvaranja samostalne hrvatske države. Grupa domoljuba iz redova gospodarstvenika, vinara, enologa, intelektualaca i kulturnih djelatnika se tada udružila i pokrenula projekte koji će imati dalekosežne posljedice na razvoj vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj. 

Prva Viteška svečanost održana je 3. studenog 2002. u svetištu Sveta Mati Slobode u Zagrebu. Okupilo se dvadesetak prvih članova koji su položili svečanu zakletvu. Taj datum se smatra službenim osnivanjem Bratovština hrvatskih vinskih vitezova. Viteške svečanosti ili ceremonije primanja novih članova i promaknuća u viši rang tradicionalno se održavaju u crkvi nakon svete mise. U propovjedi se govori o vinu i podsjeća na trud čovjeka koji uzgaja lozu, okrepu i radost te o njegovoj duhovnoj povezanosti s kršćanstvom. Postoji protokol kako se novi članovi primaju u viteški red polaganjem prisege na ritualni mač, ispijanjem vina iz kaleža te podjelom medalja i diploma. Obavezno se svira hrvatska himna. Nakon prve organizirano je 23 Viteških svečanosti diljem Lijepe naše. Za domaćinstvo se obično biraju povijesni gradovi, duhovna svetišta ili krajevi velike vinogradarske tradicije. Gradovi domaćini prepoznali su značenje takvih manifestacija pa su do sada uvelike dali svoj doprinos njihovoj organizaciji. Vinski vitezovi prolaze mimohodom kroz grad u svečanim odijelima i znamenjima. Vinski vitezovi čuvaju identitet Hrvatske, njenu povijest, samosvjesnost, kulturu i običaje. Njih uvijek s ponosom ističu pojavljujući se na brojnim viteškim svečanostima i druženjima diljem Lijepe naše i inozemstvu. Time promiču zemlju i narod koji je dolaskom na ove prostore oplemenio zemlju i bio tom zemljom oplemenjen. Prihvatio je vino kao hranu i okrepu, posadio novu lozu, prihvatio kršćanstvo i dao svoj doprinos razvoju Europe unatoč svojoj vrlo teškoj povijesti. Vinski vitezovi uvijek se pozivaju na zajedništvo, kršćanske korijene i borbu za plemenite ideale i ciljeve, navedeni je između ostalog na službenoj web stranici Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, Povijest – BRATOVŠTINA HRVATSKIH VINSKIH VITEZOVA (vinski-vitezovi.hr).

G. Krizman

Najave