Subota, 25 svibnja, 2024
NovostiPastoral mladih

U Pazinu održana misa mladih

U pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina održana je u petak, 24. veljače 2023., misa mladih. Misno slavlje predvodio je fra Iva Crnković, ravnatelj Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu. On u Pazinu provodi nekoliko dana kao gost pazinskih fratara, fra Gorana Malenice i fra Dražena Kovača. Ovi redovnici pripadaju Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Prije početka mise okupljenima se je prigodnim riječima pozdrava obratila Dennis Mogorović suorganizatorica susreta.

Predslavitelj je tijekom mise u homiliji podsjetio kako post općenito označava glad za Bogom. Iako je Isus s nama u sakramentima, mi smo pozvani svakodnevno se boriti da budemo zajedništvu s njime, pozvao je propovjednik. Na putu do Isusa potrebno je vrijeme, napor i molitva, rekao je fra Ivan te je napomenuo kako je važno da se ne bojimo padova.

„Post, molitva i bratska ljubav – smisao korizmenog vremena“

U prigodnoj katehezi, fra Ivan je prisutnima nastojao pojasniti značenje korizme u životu vjernika, jer je to milosno vrijeme u kojem na osobit način osjećamo blizinu Boga.

U Crkvi postoje osobita vremena kada je Bog osobito blizak čovjeku. To su vremena korizme, Uskrsa, došašća, Božića. Bog nam je bliži neko ikada. Bog u tim vremenima daje milosti koje su nam najpotrebnije i zato, ako je ikada vrijeme da od Gospodina nešto tražimo, ako je ikad vrijeme da nešto promijenimo u svome životu onda je to u tim milosnim vremenima koje nam Gospodin daruje, rekao je fra Ivan.

IMG 6241

Kao važan smjerokaz za život, istaknuo je Božju riječ, ali i molitve koje nam u svetoj misi nudi Crkva. U tom vidu posebno je ukazao na zbornu molitvu Pepelnice, odnosno na tri ključne riječi koje u njoj susrećemo: post, molitva i bratska ljubav, jer se upravo i tim riječima krije čitav smisao korizmenog vremena.

 Na Pepelnicu smo posipali svoje glave pepelom. Taj pepeo je znak naše smrtnosti, znak je grijeha u kojem se čovjek nalazi. U korizmi izlazimo iz smrti i grijeha u novi život koji nam Bog daruje. Korizma nas poziva na obraćenje, da se vratimo Gospodinu, a to znači da promijenimo naš način razmišljanja i djelovanja, te da ga uskladimo s Božjom voljom, rekao je fra Ivan, te podsjetio kako je na tom putu važno ono što i proroci naglašavaju: važna je čovjekova nutrina.

Tako u Bibliji često susrećemo pojam srca. No, važno je znati što ono  označuje. „Srce u biblijskog čovjeka nije tjelesni organ, već je srce sav čovjek, srce označava središte čovjekovog duhovnog, intelektualnog i emocionalnog života. Stoga obraćenje ne obuhvaća samo izvana naše geste i ponašanja, nego ono najdublje obraćenje obuhvaća našu nutrinu, naše srce, a onda se to pokazuje na van, kao izvanjsko ponašanje, jer ako nema promjene nutrine, uzaludno je ono što čovjek čini na van“ pojasnio je.

Govoreći o postu, istaknuo je, kako je on prisutan u svim religijama. No, mi ga često svodimo na suzdržavanje od hrane, iako je post puno više od toga. „Hrana je dio blagoslova kojim je Bog blagoslovio čovjeka. No, događa se čovjekov grijeh. Bog je čovjeku darovao i slobodu, sloboda je dar, ali je i kušnja. Čovjek želi biti kao Bog, i materijalno nije više dio blagoslova, nego može čovjeka navesti u grijeh. Obilje hrane u čovjeku životu, čovjek zaboravlja na Boga, zaboravlja i na bližnjega. Tako hrana koja je Božji dar na neki način je zapriječila čovjeku da vidi dalje od te hrane. Zarobila je čovjekov duh. Čovjek u izobilju hrane nema potrebu za ničim. Želimo li pak ući u odnos s Bogom, potrebno je taj ljudski duh osloboditi okova. Svrha posta je raskinuti okov oko čovjekova duha i daje da čovjek čezne za Bogom“ rekao je, te nastavio „iz posta se rađa molitva, jer kad čovjek oslobodi svoj duh, ulazi u odnos s Bogom. U susretu Boga i čovjeka rađa se zahvala, rađa se molitva. Bog govori čovjeku svojom Riječju. Stoga smo pozvani gorljivije slušati Božju riječ, dopustiti da nam Bog govori, jer Božja riječ nalaz odjek u nama“.

Ovo je potkrijepio vlastitim svjedočanstvom o rađanju duhovnog poziva, te kako je kroz čitanje Božje riječi uslijed krize u kojoj se našao, shvatio Gospodinovu poruku „bez mene ne možeš, bez molitve, bez odnosa sa mnom ne možeš ništa.“

U molitvi dopuštamo Bogu da u nama čini ono što On želi, a ne da mi činimo iz našeg života ono što mi želimo, rekao je, te posvijestio, kako je važno dati Gospodinu prostora u našemu životu. „Dobro je planirati, ali ne staviti točku na planove života, već dozvoliti da može Gospodin između redaka nešto drugo upisati u taj plan koji smo sročili“.

Na kraju se osvrnuo i na treću ključnu riječ, a to je bratska ljubav koja se rađa iz posta i molitve. „Bratska ljubav može biti očitovana na više načina. No, prema Bogu kojega ne vidimo ljubav možemo najbolje pokazati kroz drugova čovjeka, pokazujući ljubav prema njemu. Ali postavlja se pitanje, koliko smo mi spremni u drugome vidjeti Božju sliku, Njegovu prisutnost i Njegovu ljubav. Potrebno je prepoznati čovjeka u potrebi i u njemu Božju prisutnost. Da bi se to dogodilo u našem životu, potreban je post, potrebna je molitva“. Pojasnio je, kako su post i molitva više osobno usmjereni, dok ljubav pokazujemo prema drugima, ali se uvijek moramo propitkivati „postim li da bi u postu susreo Gospodina, ili da drugi vide da postim; molim li da bi drugi vidjeli i rekli kako sam pobožan ili molim u crkvi da bi se susreo s Nebeskim Ocem; osjećam li i dijelim milostinju jer vidim čovjeka u potrebi, ili da se pokažem?“.

Na kraju je prigodne zahvale izrekao fra Goran Malenica te je sve okupljene pozvao na topli čaj i prigodni agape u samostanskoj blagovaonici.

Obnovljeni susreti mladih u Pazinskom samostanu

Nakon pauze uvjetovane pandemijom te promjenom redovnika u pazinskom samostanu, u razgovoru s fra Goranom pokrenuta je ideja da se u Pazinu ponovno organiziraju molitveni susreti za mlade, rekla je u razgovoru nakon mise Dennis Mogorović, te je nadodala kako je to bila svojevrsna njezina novogodišnja odluka – potruditi se oko ponovnog okupljanja mladih na molitvene susrete. Oni se sada organiziraju petkom, svakog tjedna, osim prvog petka u mjesecu. Posljednji petak u mjesecu uvijek je misa mladih dok ostali susreti imaju razne druge sadržaje prilagođene mladima.

Na 21. obljetnicu pogibije mons. Heka

I na kraju, valja primijetiti činjenicu da je ova misa mladih održana na 21. obljetnicu pogibije mons. Antuna Heka, svećenika Porečke i Pulske biskupije koji je ovu mjesnu Crkvu uvelike zadužio svojim radom u pastoralu mladih, jer on je bio pokretač i prvi ravnatelj Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, ali bio je, i to će potvrditi svi koji su imali čast s njime surađivati, i mnogo, mnogo više od toga, bio je u svom vremenu spitirus movens pozitivnih, propozitivnih i stvarateljskih kretanja u istarskoj Crkvi.

Iako bez neke direktne veze s Pazinskim kolegijem, i iako su to danas neki novi ljudi i neki novi mladi, lijepo je vidjeti da u Pazinu, „srcu Istre“, i dalje postoje nastojanja da se mlade okuplja u okrilju Crkve, u ozračju vjere; i to je svojevrsni, iako neizravni, hommage liku i djelu mons. Heka.  

G. Krizman

Najave