Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Biskup Milovan: „Korizma je poziv na obnovu naše nutrine u svjetlu evanđelja“

Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan je svečanu euharistiju na Pepelnicu, 22. veljače 2023., predvodio u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Fažani, župe na čijem području živi od umirovljenja. Koncelebrirao je fažanski župnik, dekan Vodnjanskog dekanata, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević.

Na početku misnoga slavlja mons. Milovan je, najavljujući obred blagoslova pepela i pepeljenje, koje se odvija u toj misi, istaknuo da „pepeo podsjeća čovjeka koji vjeruje u uskrsnuće, da ne smije prionuti uz dobra ovoga svijeta, uz novac i vlast, kao da bi ta dobra mogla dati smisao ljudskom životu.“ „Posipanje pepelom ujedno označava poziv na obraćenje“, rekao je mons. Milovan te nastavio, „nikad dovoljno ne otkrivamo Boga Isusa Krista i nikada dovoljno ne prianjamo uza nj, s kojim smo vjerom povezani. Istina, kršteni smo, no uvijek trebamo tražiti Boga i neprestano svoj život usklađivati s evanđeljem“.

Na početku homilije, biskup Milovan je naglasio, kako Pepelnicom započinjemo 40 dnevnu vrijeme korizme, vrijeme molitve, posta i bratske ljubavi. Uz vrijeme trajanja, podsjetio je kako korizma od početaka Crkve traje 40 dana. „Spomen je to na 40 godina putovanja Izraelaca koje su probavili u pustinji na putu prema obećanoj zemlji, a također je i spomen na 40 dana koliko je Isus bio u pustinji prije nego je javno počeo nastupati kao učitelj i onaj koji dolazi kao Mesija. Nama pak, ovih 40 dana pred Uskrs je vrijeme duhovne obnove koja u svom središtu ima čin na Veliku subotu, u uskrsnoj noći kad obnavljamo krsna obećanja. Kao što za blagdane kažemo da su dar Božji, možemo isto to reći i za korizmu, jer nas poziva da obnovimo našu nutrinu u svjetlu evanđelja“.

U osvrtu na misna čitanja, biskup Milovan je ukazao na riječi proroka Joela, koje su svojevrstan poziv na obraćenje. „Odlomak kojeg svake godina na pepelnicu slušamo ‘vratite se k meni svim srcem svojim’, poziv je na promjenu ponašanja,  da bi ono bilo više u skladu s Božjim zakonom i s ljudima koji su Božji prijatelji. Poziv je to da ‘okrenemo smjer kretanja’, jer smo često zavedeni mnogim stvarima, prepuštamo da nas rutina života nosi. Korizma je poziv vratiti se Bogu, pogledati svoj smjer života kojim idemo i usmjeriti kako nam Gospodin govori. A ta promjena treba biti ‘svim srcem’ kako nas prorok poziva, jer srce je središte našeg emocionalnog, intelektualnog i duhovnog života. Ono je znak svega onoga što mi jesmo, a promjena srca je u stvari promjena razmišljanja, promjena naših nutarnjih stavova, a znak naših nutarnjih promjena na bit će sigurno i oni vanjski čini“ rekao je biskup.

Nadalje se osvrnuo i na evanđelje, u kojem smo čuli tri Isusove pouke post, milostinja i molitva. „To su tri stupa, i u Starom zavjetu kod Izraelaca ali i u Crkvi do naših dana: post, molitva i djela ljubavi.“

Pojašnjavajući svaki od tih pojmova, biskup je za posvijestio, kako je Isus protiv licemjera, protiv samohvale. Za milostinju nam Isus poručuje da imamo srce i oko za bližnjega. „U davanju smo svi izjednačeni: i oni koji mogu više dati i oni koji su skromnijeg materijalnog stanja pa mogu manje dati. Ali ako dajemo iskrenim srcem, onda smo na neki način svi pred Bogom dobri, svi smo izjednačeni“ rekao je biskup, te nastavio „za molitvu nas Isus potiče da se povučemo, tj. da znamo biti sabrani. Važna je zajednička molitva, ali i osobna kod kuće, na poslu, na putu. Ima mnogo mjesta da i tijekom dana molitvom budemo mislima bliže Bogu“.

Govoreći o postu, kako post isto kao i patnju, trpljenje trebamo prihvatiti, a ne žaliti se, kao da smo radi toga žrtve i Bogu prigovarati. Trebamo se suzdržati od egoističnih prohtjeva i želja, te rasti prema Bogu i čovjeku, a za to imamo prilike svakodnevno kroz tolike sitnice od urednosti i točnosti, ljubaznosti prema drugima, imati više razumijevanja i  otvorenosti, ne biti preosjetljiv i naporan drugima.

Korizma je poziv na iskreniji oblik služenja Bogu. To je obnova u odnosu prema Gospodinu, te odricanje koliko je moguće od hotimičnih grijeha, nastojati živjeti iskreno po evanđelju, i u iskrenosti prema samima sebi. Stoga, neka nam na Pepelnicu odzvanja u našim ušima poziv na promjenu pameti i djelovanja. A riječi “obratite se i vjerujte evanđelju“ neka nam odzvanjaju svih 40 dana ovoga svetoga vremena, rekao je na kraju homilije biskup Milovan.

Nakon homilije vjernici su pristupili obredu pepeljenja.

G. Krizman

Najave