Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Blagoslov župnog maslinika o blagdanu sv. Lovre

U Lovrečici, mjestu Umaško-oprtaljskog dekanata, blagdan nebeskog zaštitnika proslavljen je svečanim misnim slavljem te prigodnim blagoslovima. Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Lovre predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u koncelebraciji sa župnikom domaćinom, ekonomom Porečke i pulske biskupije preč. mr. Linom Zohilom.

„Okupili smo danas na proslavu nebesko zaštitnika ove župe“, rekao je biskup Milovan u pozdravnom obraćanju okupljenim vjernicima, „da ujedinjeni sa svim prethodnim generacijama koje su kroz stoljeća slavile ovaj blagdan, molimo da nam Sv. Lovro bude uzor u življenju i ustrajnosti u vjeri u zgodno i nezgodno vrijeme“. Biskup se nadalje osvrnuo na lik i djelo sv. Lovre, naglasivši da je on jedan od najpoznatijih ranokršćanskih mučenika te istaknuo da je u Rimu njegov blagdan najveća svečanost nakon svetkovine sv. Petra i Pavla. Papa Siksto II. imenovao ga je protođakonom, a 258.g. za Valerijanova progonstva, sv. Lovro, kojeg krase očaravajuće osobine mladosti i herojstva, mučeničkom je smrću ponio vijenac pobjede. Bio je, poput drugih mučenika, ideal kršćanstva prvih stoljeća. Kasnije su se, osim mučenika, počeli slaviti i drugi uzori, redovnici, biskupi, svećenici i laici koji nisu podnijeli mučeništvo, ali su herojski živjeli kršćanske kreposti. Sveci su ideali, „poput zvijezda, nemožemo ih dotaknuti ali nam služe kao orijentir“, rekao je biskup. U životu sv. Lovre blista dubina i snaga njegove vjere, i vjernosti Kristu sve do mučeničke smrti, ali i ljubav prema bližnjemu. Biskup je nadalje istaknuo da je sv. Lovro po naputku biskupa u doba progonstva podjelio sva crkvena blaga siromašnima, da bi kasnije na suđenju, na upit o bogatstvima Crkve pokazao na siromahe i rekao „oni su blago Crkve“. Neka nam sveti Lovro bude zvjezda vodilja, uzor, zaštita i poticaj na življenje pravih vrijednosti vjere i ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, rekao je biskup na kraju homilije.

Foto

Po završetku misnog slavlja župljani su biskupu uručili prigodan dar, košaru sa plodovima zemlje te je uslijedio je tradicionalni ofer. Zatim se je svekoliki vjernički puk zajedno sa biskupom uputio preko mjesnog trga do obližnje župne kuće  koja je u završnoj fazi obnove. Preč. Zohil je kratko prikazao do sada učinjene radove koji su započeli u listopadu prošle godine, a trenutno stagniraju zbog sveopće zabrane gradevinskih radova tijekom turističke sezone.  Župnik je napomenuo da je osim zidne konstrukcije sve rađeno nanovo, od temeljnih i međukatnih ploča do krova, a i ranije neupotrebljivo potkrovlje pretvoreno je u iskoristivi prostor. Radove je izvela tvrtka Teaming d.d. iz Kučan Marofa nedaleko Varaždina prema projektu arhitektice Mirne Malnar. Ova će župna kuća sa više dvorana i drugih priručnih prostorija, brojnim gostinjskim sobama te župnikovim stanom biti prostori koji će svakako doprinositi kvaliteti života ove župne zajednice. Predstoji još opremanje prostora i uređenje okoliša, a kada sve to bude dovršeno  ovo će zdanje, sa svojom toplom žutom bojom fasade biti i lijepi ures središta Lovrečice.

No ovogodišnja proslava sv. Lovre nije time bila završena, kako je župnik i najavio, uslijedila su još dva znakovita događaja.

Na raskrižju koje iz Lovrečice vodi prema obližnjim selima Babići, Šverki i Škrinjari postavljena je nova kapelica sa kipom sv. Tereze od Djeteta Isusa. Biskupa, koji je stigao u pratnji župnika, ovdje su dočekali mještani obližnjih sela. Prvotno se je kip sv. Tereze od Djeteta Isusa nalazio u kapelici na stablu murve uz cestu prema Lovrečici, no nakon što je ta kapelica dva  puta oštećena, jedna je mještanka sklonila kip kod sebe u iščekivanju nekih boljih vremena. Nakon više godina obratila se upravo preč. Zohilu, ispričao je on ovom prigodom, donijela mu kip i rekla jednostavno „ne pitajte ništa, znate što Vam je činiti“. Nakon razmatranja lokacije odlučeno je da se nova kapelica koju je iz tri djela u kamenu isklesao Mario Dorčić iz Heki, postavi upravo na ovo raskrižje, a vlasnica zemljišta, Marija Škrinjar, vrlo je rado dala suglasnost. „Kapelice na križinama (raskrižjima) dižu dušu k Bogu“ rekao je biskup, nastavivši „jer su za svakoga tko pored njih prolazi lijep i poticajan znak vjere.“ Posljednja etapa ovogodišnje proslave sv. Lovre bio je blagoslov novozasađenog župnikovog maslinika na lokalitetu prema rtu Saltarel. U ovom kraju gdje je osim turizma izuzetno razvijeno i poljodjelstvo, napose uzgoj reprezentativnih mediteranskih kultura preč.

Foto

Zohil je odlučio priobalne poljoprivredne površine u vlasništvu župe oplemeniti nasadom maslina, koje imaju svoj simboličan ali i praktični korisni značaj. Župnik je zahvalio svim suradnicima, župljanima koji su zajedno s njim sudjelovali u realizaciji ovog projekta. U nazočnosti većine onih koji su imali udjela u ovom projektu župnik je kroz neobavezni prijateljski razgovor spomenuo pojedine dogodovštine koje su se zbile tijekom rada. Iako je uobičajeni period sadnje maslina u proljeće, ove su zasađene u srpnju, no kao što je u šali rekao župnik, „nije normalno ni da župnik sadi, pa je stoga i vrijeme sadnje moglo biti izvan uobičajenog“ te nadodao da je od tada već tri puta „izmoljena kiša“. Zasađeno je sveukupno 188 sadnica maslina od čega 154  na spomenutoj njivi, 24 na jednoj obližnjoj manjoj, te još deset sadnica zasađeno je pored župne kuće u Lovrečici. Sve radove od čišćenja i pripreme terena do sadnje odradili su župljani i župnik, a pomoć su pružili i članovi zajednice Cenacolo koja se nalazi u obližnjem mjestu Štroligarija. Biskup je prije blagoslova čestitao svima koji su sudjelovali u pripremama i sadnji ovog maslinika,a nakon blagoslova i zdravice uslijedilo je zajedničko fotografiranje na početku njive pored jednogodišnjih sadnica, uz istinski i neskriveni ponos svih sudionika, a na poseban način župnika Zohila.

Svi radosni događaji koji su obilježili ovaj blagdan sv. Lovre, nebeskog zaštitnika župe Lovrečica, u sva tri mjesta gdje su održani prigodni blagoslovi, bili su obilježeni jednom zajedničkom niti – radošću zajedništva  koje  postoji između  župnika i župljana, a realizacija kapelice i maslinika su samo pokazatelji izuzetno aktivne i plodonosne suradnje koja postoji slijedom tog odnosa koji iznad svega odiše srdačnošću.

G. Krizman

Najave