Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Treći dan trodnevnice uoči sv. Tome

Treći dan trodnevnice uoči svetkovine svetog Tome, zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije, u nedjelju, 2. srpnja, bio je obilježen glazbenim gostovanjem zbora s Trsata. Naime, kako je to u posljednjih nekoliko godina česta praksa, trećeg dana trodnevnice uoči svetkovine sv. Tome u pulskoj prvostolnici gostuje Zbor Svetišta Majke Božje Trsatske. Gostujući zbor glazbeno je popratio misu, a nakon misu pjevači su okupljenim vjernicima podarili izvedbu još nekoliko pjesama.

Misno slavlje predvodio je vlč. Karol Homieja, župni vikar Župe sv. Eufemije u Rovinju, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja te katedralnog župnog vikara vlč. Marcina Madeja.

Propovjednik je u prigodnoj homiliji razložio temeljnu misao nedjeljnog evanđelja, da smo stvoreni da volimo i da budemo voljeni. Kada Isus govori slušateljima da trebaju njega voljeti više nego svoje najmilije on nas poziva na savršenu, uzvišenu Ljubav. Isus nam to govori jer nam je dao sve, dao nam je svoga Sina, podnio je za nas muku križa, i samo kroz tu ljubav sve druge mogu biti uspješne. Istinska ljubav ne traži djelomično davanje već jednostavno traži sve, istaknuo je vlč. Homieja. Citirao je nadalje česti osjećaj nezadovoljstva kod ljudi koji naizgled imaju sve, to mjesto u njihovu srcu koje ne mogu ispuniti je mjesto za Boga koji želi ući u život svakoga čovjeka i postati centar čovjekovoga života. Upravo po zagovoru velikog apostola sv. Tome možemo od Boga tražiti jednu milost – upoznati Boga. Trebamo željeti dotaknuti Boga u svojoj svakodnevnici, doživjeti iskustvo da Bog postoji, teka tada možemo proživjeti život ispunjen Bogom. Toma je to iskustvo dobio – jer ga je tražio. Možda se Toma zamjerio apostolima kada nije vjerovao što su mu govorili, i u našim je odnosima, kada se govori o iskustvima kršćanstva, često nepovjerenje. Poziv je to svima nama da, svaki put kada zakoračimo u ovu pulsku katedralu, molimo zagovor svetoga Tome da doživimo iskustvo susreta s Gospodinom u svome životu. Bez obzira u kojim se životnim okolnostima nalazili, za taj susret, za susret sa smislom života, sa Gospodinom, nikada nije kasno.

Propovjednik je pozvao se okupljene, da po zagovoru sv. Tome mole od Gospodina dar vjere, te za dar gostoprimstva, da možemo, poput žene koja je primala proroka Elizeja, primiti svakoga kao da primamo samoga Krista, te da se i na nama ispuni riječ, „tko prima pravednika primit će plaću pravedničku“. Tražimo od sv. Tome da nam izmoli milosti, a ova je trodnevnica savršena prigoda da zamolimo Gospodina da nam podari osjećaj sigurnosti da je Bog uvijek sa nama, te da zajedno sa sv. Tomom možemo reći „Gospodin moj i Bog moj“, te da budemo oni „blaženi koji ne vidješe a vjeruju“, zaključio je propovjednik.  

Na kraju misnog slavlja te prigodnih zahvala koje je izrekao katedralni župnik, vlč. Rikard Lekaj, trsatski zbor je pod ravnanjem Klaudije Kraljić, uz orguljsku pratnju Josipa Strčića, te uz solističke interpretacije prof. Cvetana Pelčića maestralno izveo još nekoliko skladbi iz svoga repertoara, od čega se najviše istaknula pjesma „Tu es Petrus“.

Ove godine, dan uoči svetkovine sv. Tome apostola, pokrenuta je i internetska stranica pulske katedralne Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, na adresi http://www.zupa-uznesenja-marijina-pula.hr/.

Najave