Petak, 19 srpnja, 2024
Kultura i tradicija

Predstavljena povijesna zvona crkve sv. Tome

U ponedjeljak, 3. srpnja 2017., kada Porečka biskupija i Grad pula slave svog nebeskog zaštitnika sv. Tomu apostola, u podne  su na Trgu sv. Tome, kod zvonika ispred pulske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavljena dva izuzetno vrijedna arheološka nalaza, dva zvona pronađena u podrumu Arheološkog muzeja Istre u sklopu radova na adaptaciji muzeja.

Zvona, koja potječu iz 14. i 15 stoljeća, su pronađena zakopana u podrumu zgrade Arheološkog muzeja Istre.  Na zvonu koje datira iz 1425. je prikaz sv. Tome, ono se prvotno nalazilo na crkvi sv. Tome koja je bila smještena na prostoru do katedrale, a u 19. st. na Komunalnoj palači i ondje je označavalo je sate.

Riječ je o spašenoj kulturno-povijesnoj baštini bogate i dinamične povijesti grada Pule, tijekom koje su brojni vrijedni spomenici uništeni ili nestali.

O značaju nalaza danas su govorili: ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo, voditelj Srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre, Željko Ujčić, voditeljica Novovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre, Tatjana Bradara, te Rikardo Lekaj, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli.

Riječ je o dva zvona koja su ondje skrivena prije 70 godina, najvjerojatnije u razdoblju između završetka II. svjetskog rata i prvih mjeseci 1947. godine.  

Zvona su bila na dubini manje od metra prekrivena novinama na talijanskom jeziku, kamenim pločama i zalivena betonom. Cijeli svoj radni vijek djelatnici muzeja i ja hodali smo preko njih, rekao je ravnatelj Komšo.

Veće zvono rad je zvonoljevača Salvatora iz 1425. godine (Salvator me fecit), a na njemu je prikaz Sv. Tome. U vodiču prvog Muzeja u Puli (Museo Civico della Citta’ di Pola), tiskanom 1915. godine, opis je navedenog zvona koje se nalazilo na stepeništu. Drugo, manje zvono rad je zvonoljevača Bela i Vivencija (Magister Belo et Vivencius me fecit), a rečeno je da ga se može datirati u drugu četvrtinu 14. st. prema ostalim datiranim zvonima istih majstora na području Istre i Dalmacije.

– Iz literature poznato je nedatirano zvono majstora Bela i Vivencija koje je pripadalo crkvi sv. Lovre u Buzetu. Na razglednici nastaloj tridesetih godina 20. stoljeća u uglu prostorije vidi se zvono koje se najvjerojatnije može povezati sa zvonom majstora Bela i Vivencija, a nalazilo se u postavu nakon preseljenja u današnju zgradu 1930. godine (R. Museo dell’Istria) u dvorani posvećenoj novovjekovnoj građi. Gdje su zvona izlivena, trenutnim stanjem istraživanja ne možemo još uvijek znati. Tek predstoji proučavanje. Može se pretpostaviti da su zakopana u podrumske prostorije neposredno prije, za vrijeme ili nakon Drugog svjetskog rata, kazala je Bradara.

Željko Ujčić govorio je o štovanje Sv. Tome u Puli i nekadašnjoj crkvi sv. Tome.

Sv. Toma apostol je zaštitnik (patron) Pule i Pulske biskupije. Uz pulsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazila se crkva sv. Tome. Arheološka istraživanja tijekom Drugog svjetskog rata utvrdila su dvije ranokršćanske faze ove crkve. Prvobitno, početkom IV. st. to je bila jednostavna jednobrodna dvorana, a početkom V. stoljeća produžena je na začelju gdje je dograđeno polukružno svetište. Na dijelu današnjeg župnog dvora (odnosno portika) od ove crkve su očuvani svega manji dijelovi podnog višebojnog mozaika i mramorni ulomci – dijelovi tranzena oltarne pregrade iz VI. stoljeća.

Godine 1860. na području svetišta pronađen je oltarni grob s pohranjenim relikvijarima (danas u Beču – Kunsthistorischen Museum), srebreni s prikazima Krista i apostola (V. st.) i manji, zlatni (VI. st.) sa stiliziranim ukrasima. Za taj se smatra da je sadržavao relikviju patrona Sv. Tome Apostola, kazao je Ujčić.

Crkva Sv. Tome je vjerski bila još izrazitije korištena u razdoblju obnove same katedrale (XV. i XVI. st.), ali je već 1580. godine ona zapuštena i ruševna. – U potpunosti je napuštena 1657. godine, a njeni skromni arhitektonski ostaci bili su vidljivi još 1812. godine, zaključio je Ujčić.

Župnik je, uz čestitanje svetkovine sv. Tome izrazio radost zbog pronalaska zvona te istaknuo kako su ta zvona naznaka da su žitelji Pule od osnivanja biskupije štovali sv. Tomu kao svog zaštitniku. Neka i dalje, današnja zvona sa zvonika katedrale, budu znak svjedočanstva i radosne vijesti, te znak poziva na molitvu i slavlje sakramenata.

Najave