Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Hodočašća

Tradicionalno hodočašće Porečke i Pulske biskupije Gospi Trsatskoj

Rijetko viđena slika u perivoju za blagdan Male Gospe ili dan Njena rođenja, kada je u pitanju hodočasnički pohod vjernika Porečke i pulske biskupije. Pod svoje je ‘skute’ Majka milosti, Kraljica Jadrana i Zvijezda mora primila više od dvije tisuće onih kojima se pružila prigoda poći u Njen dom, pokloniti joj se, pomoliti, isprositi zagovor za (bez)brojne želje i nakane, zatražiti milost za nekog od najbližih i dragih osoba. Koliko li je samo srdaca i duša bilo mislima prisutno u tom stjecištu svetosti i milosti teško je reći, no sigurno nekoliko novih tisuća pripadnika Bezgrješnoj!

S pažnjom i sabranošću hodočasnici su ispunili perivoj Blažene Djevice Marije Trsatske, u tišini duha dođoše na pomirenje Majci nebeskoj iz gotovo svih župa Poluotoka. Šezdesetak je svećenika i isto toliko redovnika, redovnica i bogoslova, te 56 hrabrih pješaka stiglo u perivoj Gospe trsatske uz preuzvišenoga biskupa mons. Ivana Milovana.

Riječi dobrodošlice okupljenima je uputio fra Lucije Jagec gvardijan i čuvar Svetišta, među ostalim istaknuvši: „Vaša vjernost i pobožnost Gospi Trsatskoj ustrajna je kroz stoljeća, kako u dobrim jednako tako i u teškim vremenima. S povjerenjem joj se utječemo, jer samo tako nam je lakše izdržavati sve kušnje. Stoga, s pouzdanjem upravimo sve svoje misli k našoj Majci i Njenom Sinu Isusu Kristu i nebeskom Ocu“!

Svečanu svetu misu predvodio je biskup Milovan koji nije krio zadovoljstvo zbog brojnosti vjernika i njihove pripadnosti Gospi trsatskoj. Prenosimo vam, štovani čitatelji dio biskupove poruke. Uz srdačne pozdrave i dobrodošlicu dionicima ovogodišnjeg hodočašća je poručio.

– Na kratko smo napustili svoje domove i okupili se ovdje, da bi se po zajedničkoj molitvi vratili u svoja životna obitavališta okrijepljene duše i s novom duhovnom snagom. Posebno je za istaknuti naše hodočasnike pješake koji su na osebujniji način doživjeli ovaj pohod prema Gospinu perivoju. (…) Trenutak je za spominjanje naše djece, mladih naraštaja kojima naša Domovina, na žalost oskudijeva. Oni su započeli novu školsku i vjeronaučnu godinu koja im ima biti putokaz u odrastanju i intelektualnom razvoju. Pomolit ćemo se za njihov svekoliki napredak, ponajprije moralni i duhovni. Ne smetnimo s uma – ne prestajmo zahvaljivati Majci Božjoj i našoj, dok se kajemo za svoje slabosti, molimo i razmišljamo. Mislimo i na poruku BDM iz Lurda kroz; obraćenje(„doći k sebi“, k vlastitoj svijesti, k Bogu, napustiti grijeh koji je uvijek iluzija, zabluda, teret, žalost i otuđenje, molitvu, pokoru; potom molitvu (koja je sve drugo nego nabrajanje riječi kojih nismo svjesni, ona je u vjeri susret s dragom osobom, s Dobrim, Velikim, Svetim, to je „disanje duše“, ohrabrenje, snaga i utjeha. Stoga nije nikakvo čudo što danas liječnici ustvrđuju dobre učinke molitve posebice krunice i zazivanje ‘Zdravo Marijo’ koja ima dobre učinke i na zdravlje tijela. Sve to ne ide bez pokore (prihvatiti osobito sve teškoće života iz vjernosti, ljubavi prema Bogu, obitelji, bližnjima, potrebitima, nositi svoj križ i pomoći drugima u tome, jer samo tako – dolazi se k sreći, zadovoljstvu, ispunjenju, to je po Tagoreu put do sreće). Slušati riječ Božju i živjeti je poput Marije našeg Spasitelja, znači Višnjemu pripadati svim svojim bićem. (…) Ponajprije Riječ Božja oslobađa čovjeka, uči nas da je punina života u vršenju volje Božje. Sve ostalo: radost i žalost, zdravlje, bolest i posao, križevi i tragedije lakše se prihvaćaju iz Božje ruke.Nedvojbeno je da Riječ Božja nudi radost, čisti dušu, daje sigurnost, naglasio je biskup Porečki i pulski Ivan Milovan.

Mnoštvo vjernika se tako nahranilo Riječju i kruhom s Očeva stola, a potom se još jednom poklonio svojoj voljenoj Majci ispred oltarskog znakovlja BDM u sakralnom zdanju Trsata čija poruka iz Gospina perivoja odzvanja u srcima i širi se neslućenom snagom ljubavi svuda uokolo Lijepe naše i izvan njenog prostora.

Duhovno osvježeni mnogi su pogledali prigodni filmski zapis o boravku pape Ivana Pavla II u Rijeci, za svoga trećeg pohoda Hrvatskoj i 100 putovanja izvan Vatikana. Papa je izabrao upravo trsatsko Svetište za svoje obitavalište, a u čast pete obljetnice tog događaja 5. lipnja ove godine u Gospinu je perivoju blagoslovljen i otvoren Pastoralni centar Gospe Trsatske „Aula Ivana Pavla II“.

Mijat Gavran

Najave