Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

Ove godine se deveti puta zaredom po svim župama diljem Hrvatske na treću korizmenu nedjelju (8. ožujka) provodi humanitarna akcija solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Sve je počelo 2007. god. odlukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije, kojom su htjeli izraziti svoju blizinu s Crkvom u Bosni i Hercegovini, odnosno kroz molitvu i konkretne oblike prikupljanja materijalne pomoći, solidarizirati se s tamošnjim katolicima i Hrvatima, koji su u mnogim dijelovima te zemlje, a napose u Republici Srpskoj, izloženi različitim oblicima gaženja ljudskog dostojanstva i nezaštićenosti osobne imovine.

Danas je to već lijepo zaživljen projekt u kojega se izravno uključuje sve više ljudi iz Hrvatske, te na takav način šalju poruku Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini kako u svojim poniženjima i u svojim materijalnim nedaćama nisu sami.

Nositelj akcije je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom BiH, a moto ovogodišnjega Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini glasi “Hoditi zajedno”, s ciljem da se tako istakne povezanost vjernika Hrvatske i BiH, te još više potakne na solidarnost i molitvenu potporu.

Stoga će se ti ciljevi sutra, na treću korizmenu nedjelju, nastojati ostvariti u svim hrvatskim župama, gdje će se moliti za Crkvu u BiH i prikupljati kolekta (milodari), s nadom da se svatko tko može uključi u tu korizmenu akciju. Osim na takav način, akcija se može podržati i pozivom na donacijski telefon Hrvatskoga Caritasa: 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen) ili uplatom na žiro račun akcije Tjedna solidarnosti IBAN: HR05 23400091100080340, kod PBZ, poziv na br. 101.

Svjesni posebno teškog stanja Crkve u Bosni i Hercegovini, pozivamo sve one koji mogu pomoći na bilo koji od navedenih načina da to učine, te na takav način uistinu “zajedno hodimo” s vjernicima BiH, idući tako stopama našega milosrdnog Učitelja.

Najave