Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Svjetlo vjere u rudarskim oknima

U Raši, najmlađem gradiću u Istri, ove je godine prigodom blagdana nebeske zaštitnice, sv. Barbare, svečano proslavljena i 70. obljetnica osnivanja župe. Tom je prigodom svečano koncelebrirano večernje misno slavlje predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u suslavlju kancelara biskupije vlč.mr. Ilije Jakovljevića, labinskog dekana preč. Željka Zeca, župnika domaćina vlč. Vinka Puljića i drugih svećenika iz dekanata te većine dosadašnjih župnika ove župe.  Ovaj je jubilej prigoda za zahvalu Bogu i mnogim ljudima za sve dobro koje se je događalo na ovom prostoru materijalno i duhovno, istaknuo je biskup u svom uvodnom obraćanju nazočnima.

Na početku prigodne homilije mons. Milovan  je spomenuo kako je jubilej  vrijeme čestitanja, jer je to slavlje života, trenutak je to spominjanja generacija koje su proživjele i  lijepa i teška vremena. Ali jubilej je nadasve vrijeme zahvaljivanja, Bogu i ljudima koji su sebe ugradili u dobro, u život i napredak grada. A taj je napredak ovdje bio obilježen teškim životom, jer, nastavši prije 70 godina kao rudarsko mjesto u neposrednoj blizini rudarskog okna ovdašnje je stanovništvo živjelo od napornog i opasnog rudarskog posla, a mnogi su dolazili i iz ruralnih dijelova Istre gdje su se osim toga bavili i ratarstvom; bio je to, kako se obično kaže i za pomorce, „kruh sa sedam kora“ istaknuo je biskup, nadodavši kako je ova misa ujedno spomen na sve koji su poginuli u rudarskim nesrećama kao i za sve pokojne stanovnike Raše.

Upravo kako je sam Krist poslao svoje učenike da dijele radost i nadu, žalost i tjeskobu sa ljudima svakoga vremena, tako je i Crkva u Raši bila prisutna od samih početaka života ovoga gradića. Prisutna je kao lijepa građevina od 1937. godine koja, uz ostale upravne zgrade, resi središnji trg mjesta, no prisutna je nadasve kao živa Crkva koja po svojim svećenicima okuplja ljude i vrši navještaj vjere. Crkva je bila prisutna kroz sve ove godine, i kada se činilo da se žar vjere pod pepelom gotovo ugasio i kada je zbog kontroverznih političkih struja morala živjeti kao u katakombama, a kroz sva ta teška vremena vjeru su nerijetko pronijele upravo hrabre žene, majke, bake koje su vrlo često donosile djecu na krštenje pod zaštitom noći. Kao i u vrijeme sv. Barbare, Crkva je i u novije vrijeme u Istri i u Hrvatskoj doživljavala progone, i sve je to izdržala, no ni danas Crkva nije pošteđena izazova i neprijeteljstava, možda u nekim aspektima i opasnijih od nekadašnjih; današnji su protivnici vjere liberalizam, hehonizam, permisivizam koji, obećavajući život bez žrtve, a u biti vode čovjeka u propast. Svaki čovjek, djelujući u istini, prema savjesti i dobrim srcem trebao bi, prema riječima proroka Miheja, „Samo dobro činiti, smjerno sa svojim Bogom hoditi“ te tako uprisutnjivati evanđeosku poruku, biti „svjetlo svijeta i sol zemlje“, primjerom vlastitog života navoditi druge na dobro, kako bi svi, iz ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu postali sudionici izgradnje jednog boljeg, humanijeg svijeta, naglasio je, upravo u skladu sa svojim geslom „Graditi u ljubavi“, otac Biskup. Raša ima perspektivu dok ima obitelji, djece, poštenja, savjesti, srca za brata čovjeka, smisla za žrtvu radi postizanja pravog dobra, a za sve to najbitinije je, upravo po uzoru na sv. Barbaru i druge svece, hraniti se duhovnim vrednotama i iz toga crpiti snagu za djelovanje na dobrobit grada, župe i Crkve, zaključio je ovu nadahnutu homiliju mons. Milovan.

Po završetku misnog slavlja nazočnima se obratio načelnik Općine Raša Josip Pino Knapić uručivši pritom biskupu simbolični dar – „karbunarku“, rudarsku lampu. Krenula je zatim, ponovo nakon 70 godina procesija po mjestu  sa kipom sv. Barbare koju su nosili četiri oca obitelji odjeveni u svečana rudarska odijela, preko središnjeg trga do fontane u obliku krstionice gdje se nalazi i križ nedavno održane duhovne obnove. U podnožju župne crkve, koja ima prepoznatliji oblik prevrnutog rudarskog vagoneta i zvonika koji podsjeća na rudarsku lampu vjernici su, okupljeni oko kipa svoje nebeske zaštitnice, primili završni blagoslov čime je privedeno kraju ovo misno slavlje.

Zahvaljujući Bogu prigodom ovog jubileja promišljamo o sadašnjosti i budućnosti Raše koju treba i dalje graditi ali ne samo materijalno već prvenstveno duhovno, graditi obitelji u kojima će nastajati buduće generacije koje će, ako temeljene na kršćanskim vrednotama, znati voditi društvo nekim „svijetlijim stazama i oknima“ prema jednom boljem i humanijem svijetu.

No raša je svoj sedamdeseti rođendan proslavila i mnogim drugim sadržajima pa je tako večer uoči blagdana u crkvi održana glazbeno-poetska večer na temu rudarskog života i povijesti Raše koju su realizirali grupa „Kerubini“ i lokalni pjesnici,  a iste je večeri načelnik općine prezentirao i tematsku razglednicu i poštansku marku koje su realizirane za ovu prigodu. Na blagdansko večer, nakon misnog slavlja u sjedištu RKUD-a „Rudar“ održana je promocija monografije „Raša moje mladosti“ Mariana Milevoja, koja donosi bogati prikaz povijesti Raše kroz stare razglednice.

G. Krizman

Najave