Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Svečano proslavljen rođendan Majke Marije – Božjeg hrama

U gornjolabinskoj crkvi Rođenja Marijina, koja se ispunila do posljednjeg mjesta, 8. rujna je svečano proslavljen blagdan Male Gospe. Vjernici su se okupili iz raznih župa dekanata kao i šire da obilježe rođendan naše Nebeske Majke u crkvi koja je njoj posvećena. Obol ovom slavlju dala je i zajednica Omnia Deo koja je popratila liturgiju svojim pjevanjem. Svečanost je započela procesijom sa slikom Bezgrješnog Srca Marijina do plavog križa koji se nalazi nedaleko crkve. Misno slavlje je predvodio don Josip Radić a u koncelebraciji su bili svećenici Labinskog dekanata, fra Goran Malenica iz Pazina, don Milivoj Koren, don Vjekoslav Đapić te bogoslovi Zajednice.

Usmjerujući propovijed prema bl. Djevici Mariji, don Josip je započeo: „Ponekad volim pogledati stare slike da mogu razmatrati o prolaznosti života s kojima nam može doći mudrost da sve prolazi. Ta prolaznost nosi svoju ljepotu. Ponekad volim pogledati globalno poznate osobe kako su izgledale prije 30-ak godina, a kako danas. Čovjek se zaprepasti. Ovo je sudbina, osobno obilježje, narav svih zemaljskih zvijezda. Sav zemaljski sjaj ima obilježje da je instant, trenutak. Trenutak traje i prolazimo mi i sva slava naša. Mi danas slavimo rođenje jedne istinske zvijezde, najveće osobe i zvijezde čiji sjaj traje vječno, a čiji život nosi posebne zanimljivosti.

Prva zanimljivost je da je Ona ušla u povijest kao služavka ne kao gospodarica i bogatašica. Najveća je osoba nakon Boga koja je hodala zemljom. Ona je ušla u povijest kao Kći Sionska ali kao majka nečija, majka Isusa Nazarećanina, Mesije, Boga koji je postao čovjekom. Ona je postala mega neprolazna zvijezda, najveća zvijezda pod nebom, na nebu služeći Bogu. Ime Marija – Miriam znači ona koju Bog ljubi, ona koja je uzvišena.

Druga zanimljivost za ovu Hebrejku je da je Ona pretkazano unaprijed naviješteno Božje remek djelo. Nju su navijestili Bogom nadahnuti pisci, proroci. Već na početku Sv. Pisma zapisano je o Njezinom dolasku. Svi utemeljitelji religija osim kršćanstva su se niotkud pojavili. Ali ovu ženu, ovu služavku Božju naviještaju prvi retci Sv. Pisma, prve stranice Sv. Pisma. Nakon što su praroditelji pali u grijeh, Bog ih prekorava i govori o posljedicama toga čina govoreći đavlu – Neprijateljstvo je zamećem između tebe i žene, između roda tvoga i roda njezina, on će ti glavu satirati a ti ćeš mu vrebati petu. U mnogim simbolima, usporedbama proroci govore o toj ženi npr. prije 740 god. od dolaska Krista govori prorok Mihej ili malo kasnije prorok Izaija. Njezin dolazak je pretkazan, povijest ga čeka. Od početka ljudske povijesti čekamo rođenje te žene.

Treća zanimljivost – Marijino začeće se od početka shvaća kao trenutak stvaranja novog hrama, novog zavjeta, kao novi odnos prema Bogu. Ovo je prvi put da Bog sebi priprema čovjeka kao svoje vrhunsko prebivalište. Danas slavimo rođendan tog divnog Božjeg hrama.

Nastavlja propovjednik: „Što je Nju krasilo? Zašto je Bog izabrao tu Židovku? U čemu je Njezina veličina? Marija ostvaruje na najsavršeniji način poslušnost vjeri, Bogu jedinomu. Slobodno se, s neograničenim povjerenjem prepustila Bogu. Ona je neograničeno vjerovala Bogu koji ne može prevariti ni prevaren biti. Sve će se to dogoditi snagom Duha Svetoga, a da ne upozna muškarca. Mariju je na tu vijest da će snagom Duha dobiti Sina Božjega sigurna da Bogu ništa nije nemoguće. To je Marijina veličina. Elizabeta je pozdravlja riječima – Blažena ti što povjerova! Za cijeloga Marijinog života, podsjeća Katekizam, njezina se vjera nije nikada pokolebala. Zato Crkva u Mariji štuje najčistije ostvarenje vjere. Što Marija popravlja? Ono što se dogodilo na početku povijesti. Eva je bila djevica, prva žena. Razlika između stare i nove Eve – paralela između djevice Eve i Djevice Marije – Čvor Evine neposlušnosti bio je razriješen Marijinom poslušnošću (sv. Irenej). Što je djevica Eva svezala nevjerom, Djevica Marija je razriješila vjerom. Smrt po Evi svima nama i svaka nesreća, život po Mariji i svako dobro(sv. Jeronim). Marija je svojom vjerom i pokoravanjem Bogu bila uzrok spasenja same sebe i cijeloga ljudskog roda. To je vječna zvijezda, neprolazna, istinska, prava.

Marija nas danas poučava i današnja Božja riječ što nam je činiti da se Bog izravno zauzme za nas. Bog se uključivao izravno u Marijin život zbog Marijinih postupaka. Marija je znala kako će se Bog uključiti u njezin život jer ga je Ona beskrajno ljubila i Bogu beskrajno vjerovala. Ona je izložena riziku kamenovanja i najveće sramote. Nikome živome nije govorila da joj je Bog objavio kako će začeti Sina Božjega. Dolazi druga situacija, vrlo osjetljiva za Josipa. Marija ima jasan Božji naum da šuti i sve prepusti Bogu. Josip je kao krjeposan čovjek znao kakva je Marija ali je imao pred svojim očima dokaze da je ona trudna. Budući da je on bio pravedan i svet čovjek, da izbjegne da Marija strada naumi da je potajice otpusti. Marija je ekstremno inteligenta osoba i sve je prepustila Bogu. Ona je znala da nikome ne progovara da je trudna pa ni Josipu. Josip je bio blijeda i ispijena lica, stario je svaki dan i on se nije poklonio tabernakulu pa je Marija znala da Josip nije još prosvijetljen. Onoga trenutka kad će Josip saznati da Ona nosi Boga, on će se klanjati tome Bogu u njezinom tijelu jer je to živi tabernakul. Marija moli, uzda se u Boga, prepušta se Bogu i prašta Josipu koji je sumnjiči. Što nas Bog uči? Uči nas da i mi u mučnim situacijama u kojima se svi nađemo, budemo pokorni Bogu, da imamo potpuno pouzdanje u Boga. Uči nas kad će se Bog izravno zauzeti za čovjeka. Pozvani smo činiti ovo što je Marija činila, pokoravati se Bogu, osluškivati što Bog hoće od nas, vjerovati Bogu, poslušati vjerom, moliti se, pokoru činiti, praštati. To će izazvati izravnu Božju intervenciju za svakog čovjeka. Neka nam Gospodin udijeli da budemo prava Marijina djeca, ne samo po tome što je častimo, volimo kao djeca nego da je slijedimo i da Ona vodi naš život, upravlja našim životom i da se ugledamo na tu čudesnu ženu, Majku.“

Prije misnog blagoslova , svećenici su u procesiji crkvom donijeli Marijinu sliku ispred Gospinog kipa te zajedno izmolili posvetu Bezgrješnom Srcu Marijinu i na taj način posvetili Marijinu Srcu sve vjernike Labinskog dekanata i sami sebe. Neka nas Marija učvršćuje i zagovara u toj odluci da budemo Njezina djeca nasljedujući Nju na putu prema Njenom Sinu. Po Mariji k Isusu!

Labinski vjernici kao i svi ostali koji su tijekom četiri dana prisustvovali duhovnoj obnovi u crkvi starogradske jezgre, imali su priliku upoznati Zajednicu „Omnia Deo“. Bilo je to posebno duhovno iskustvo jer se kroz propovijedi don Josipa Radića, svjedočanstvo članova Zajednice, predvođenjem sv. krunice od strane časnih sestara i njihovim uključivanjem u liturgijska čitanja te duhovnom pjesmom slavljeničkog tima moglo osjetiti bilo Živog Tijela Kristova. Zahvaljujemo Zajednici što nas je nanovo potaknula da sve što činimo, činimo za Boga i na veću slavu Njegovu pa kao što i naziv Zajednice kaže Omnia Deo ponavljamo i mi Sve Bogu! (LB)

Najave