Subota, 20 srpnja, 2024
Glazba

Susret liturgijskih zborova Pazinskog dekanata

Župni zborovi Pazinskog dekanata ove su se godine, na tradicionalnoj dekanatskoj smotri susreli u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla apostola u Svetom Petru u Šumi. Susret je započeo Euharistijskim klanjanjem kojeg je predvodio župnik domaćin, p. Euzebije Josip Knežević, pavlin.

Prije početka drugog dijela, pojedinačnih nastupa zborova, kojeg je moderirao vlč. Rudi Koraca, svi su zborovi zajedno otpjevali Himnu sv. Ceciliji. Prvi je nastupio najbrojniji zbor, Župni zbor sv. Marine iz Motovunskih Novaki. Moćan i izuzetno skladan zbor od 40 pjevača, kojeg vodi Marina Srdoč, uz klavirsku pratnju vlč. Korace, izveo je papinsku himnu „Svečan glas“, te Mozartov „Laudate Dominum“ za zbor, solo i klavir; solo dionice otpjevala je sopranistica Karmen Kraljević. Drugi je nastupio Župni zbor sv. Stjepana iz Motovuna, koji je pod dirigentskom palicom zborovođe Danijela Dražića otpjevao pjesme „Tebi pjevam“ i „Gledajte u Gospodina“. Župni zbor Župe Svih sveti iz Karojbe, gdje je također župnik vlč. Koraca, sa svojom se orguljašicom Majom Močibob, predstavio sa pjesmama „Božanskog srca“ i „Prejasna Kraljice“.  Župni zbor Župe Bezgrešnog Začeća BDM i sv. Ivana Krstitelja iz  Svetog Ivanca nad Rašom, pod vodstvom Helge Vrh, izveo je pjesme „S kruhom i vinom“ i „Nek slavljen bude Bog“. Župni zbor sv. Roka iz Rakotula, također župa koju vodi vlč. Koraca, predstavio se sa pjesmama „Na nebu moje duše“ i „Nov nosim glas“, božićnom pjesmom u obradi Vinka Žgeneca. Župni zbor sv. Jurja iz Starog Pazina, pod dirigentskom palicom Janoša Fehera te uz orguljsku pratnju Bruna Gortana, publici je podario pjesme „Čestit svijetu“ te uskrsnu „Doista uskrsnu Gospodin“. Župni zbor Župe Blažene Djevice Marije iz Trviža, pod vodstvom Tonija Brajkovića, ove je godine nastupio sa skladbom „Ave verum“ W. A. Mozarta, i pjesmom  „Zdravo djevice“. Pretposljednji su nastupili pjevači žminjskog Župnog zbora sv. Mihovila i skupina mladih iz te župe, koji su se uz zborovođe Aleksandru Orbanić i Tinu Galant, te uz orguljsku pratnju Nele Božac, predstavili sa pjesmama „Kao košuta“ te „Aleluja“ iz Graduale Romanum za svetkovinu Pedesetnice. Posljednji su nastupili domaćini,  pjevači Župnog zbora Župe sv. Petra i Pavla iz Svetog Petra u Šumi koju su pod ravnanjem Mauricia Zovića otpjevali pjesme „Samo Bog je ljubav moja“ i „Marijo Majko ljubljena“. Supetarski zbor je na orguljama pratila dugogodišnja orguljašica Milka Udovičić.

Nastupi zborova završeni su zajedničkom izvedbom pjesme Zdravo djevo a susret je nastavljen zajedničkim objedom svih sudionika.

Najave