Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Šterna: Proslavljen blagdan Majke Božje od Snijega

U petak, 5. kolovoza, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, u drevnoj crkvi Majke Božje od Snijega u Umaško-oprtaljskom dekanatu proslavljen je blagdan Gospe Snježne. Misno slavlje predvodio je vlč. Marčelo Lakošeljac, umirovljeni svećenik iz Umaga. Koncelebrirali su: župik u mjestu Vrh vlč. Ivan Štoković, oprtaljski župnik vlč. Ante Jukopila, bujski župnik vlč. Mladen Juvenal Milohanić, žminjski župnik vlč. Jordan Rovis, umirovljeni svećenik vlč. Josip Zović te domaćin, vlč. Lino Rakar, župnik mjesta Šterna i Zrenj.

Osim blagdana Gospe Snježne danas slavimo i Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, prigoda je to da zahvalimo za slobodu koju uživamo, a koju su nam izvojevali naši hrvatski branitelji, neki položivši i život na oltar Domovine, podsjetio je na početku domaćin, uputivši izraz dobrodošlice brojnim hodočasnicima koji se ondje svake godine okupljaju iz raznih krajeva Istre, a i iz inozemstva.

U prigodnoj homiliji vlč. Lakošeljac je, na primjeru savršene moliteljice, Blažene Djevice Marije, koja je, unatoč tome što nije razumjela Anđelov Navještaj, ipak s punim pouzdanjem prihvatila, „neka mi bude po Tvojoj Riječi“, njezina je molitva, kao i sav njezin život, bila prožeta pouzdanjem u Boga. Propovjednik se potom osvrnuo na načine molitve današnjeg čovjeka, te je naglasio da molitva nije i ne može biti samo izgovaranje riječi, ni gestikulacija, mimika ili uzdasi. Jednako tako, naglasio je vlč. Lakošeljac, molitva nije ni padanje „u nesvijest“, padanje na pod slijedom polaganja ruku pojedinih propovjednika. Hrljenje ka pojedincima, pa bili oni i klerici svećeničkog ili redovničkog staleža, koji polažu ruke da bi vjernici padali „u nesvijest“, to nije molitva, istaknuo je propovjednik, to je „nastranost“, jer Bog ne baca čovjeka na pod, naprotiv Bog kroz molitvu podiže čovjeka. Molitva sjedinjuje čovjeka s Bogom, čovjek tako ulazi u odnos s Bogom, koji ga obasjava da bi vidio pravu vrijednost stvari i kako se njima služiti za dobro. Bog nam je podario razum upravo kako bi znali razlučiti što je prava molitva a što „obmana“ kojom se netko služi za svoju „korist“, te kako bi mogli izbjeći „krivu molitvu“, rekao je propovjednik. Naš uzor u molitvi mora biti Djevica Marija koja je, unatoč neznanju, molila s potpunim pouzdanjem u Boga, i rodila Spasenje svim naraštajima. S jednakim je pouzdanjem prihvatila i nagovještaj kako će joj „mač boli probosti srce“. Mi bi danas htjeli biti vjernici, ali i živjeti lagodnim životom nevjernika. Majka Božja nam treba biti uzor, u svim se poteškoćama trebamo posve pouzdati u Gospodina, jer čovjek se ubija kada se udaljava od Boga, kada izabire nešto što je suprotno naravnom zakonu. Samo tražeći Njegovu volju, uz Njegovu ćemo se pomoć spasiti od zla, zaključio je propovjednik.

U završnim zahvalama vlč. Rakar je ukratko na talijanskom ponovio sukurs homilije, a s obzirom na to da je riječ o mahom dvojezičnom kraju, i pojedini su dijelovi mise izrečeni na talijanskom jeziku. Domaćin je zahvalio svim hodočasnicima, predvoditelju i koncelebrantima, a na poseban način načelnicima obližnjih općina, načelniku Općine Grožnjan Claudiju Stocovzu i Aleksandru Krtu, načelniku Oprtlja, kao čelnim ljudima dvaju jedinica lokalne samouprave koje su finacijski doprinijele dovršetku potrebnih radova obnove i održavanja na tom sakralnom zdanju.

Na kraju misnog slavlja održana je uobičajena procesija oko tog prelijepog drevnog svetišta uronjenog u živopisnu prirodu Gornje Bujštine, koje svake godine, o blagdanu Gospe Snježne privlači brojne hodočasnike iz Istre, te Slovenije i Italije. Kip Majke Božje su tradicionalno nosile žene a u prethodnici su bile mlade djevojke s buketima bijelog cvijeća.

Misno slavlje i procesiju glazbom su animirali članovi župnih zborova okolnih župa. 

Najave