Srijeda, 22 svibnja, 2024
Miroslav Bulešić

S Miroslavom Bulešićem pješice Mariji na Trsat

Danas, u četvrtak 5.rujna u 12 sati svetom misom u franjevačkoj crkvi Gospe od Anđela u Pazinu započelo je hodočašće pješice Gospi Trsatskoj.

Već više od 15 godina mladi iz Istre, kroz trodnevno pješačenje hodočaste do ovog marijanskog svetišta i tamo se pridružuju u zavjetnoj svetoj misi, koju će slaviti u subotu u zajedništvu sa svim ostalim pristiglim hodočasnicima iz cijele biskupije. Ove godine će hodočašće posebno biti obilježeno godinom vjere i velikim slavljem koje se sprema krajem mjeseca rujna u pulskoj Areni. U godini vjere slavimo mučenika vjere koji će skoro biti proglašen blaženim.

Cijelo će hodočašće biti prožeto duhovnošću, životom i mučeništvom Miroslava Bulešića. Bit će to prilika za još dubljim upoznavanjem ovog velikana vjere, ali i za vlastito sazrijevanje kroz primjer i duhovnost njegova života i mučeništva. Kako to uvijek biva, posebno snažno duhovno iskustvo je križni put duž gotovo cijeli uspon na Učku. Hodočasnici će ove godine i tu pobožnost prožeti životom i križnim putem skorog blaženika. Na kraju hodočašća hodočasnici će na usponu uz trsatske stepenice u marijansko svetište u procesiji donijeti križ Miroslava Bulešića koji je on nosio u pokorničkoj procesiji u filijali župe Kanfanar 1946. godine za vrijeme trajanja misija koje je on kao župnik organizirao.

Zavjetno hodočašće istrana na Trsat organizira se svake godine u subotu prije blagdana male Gospe koju slavimo 8. rujna. Misno slavlje i ove će godine predvoditi Porečki i Pulski biskup mons. Dražen Kutleša u perivoju trsatskog svetišta s početkom u  11 sati. 

G. Krizman

Najave