Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Rovinj: Proslavljen blagdan sv. Anđele Merici

U Rovinju se uz pet sestara uršulinki kroz niz aktivnosti djelatno živi duhovnost sv. Anđele Merici

U ponedjeljak, 27. siječnja 2014. godine koncelebriranim misnim slavljem u rovinjskom oratoriju svečano je proslavljen blagdan sv. Anđele Merici, utemeljiteljice reda uršulinki. Misno slavlje predvodio je preč. Rikardo Lekaj, župnik u Poreču i porečki dekan, a prigodnu homiliju je izrekao preč. mr. Milan Zgrablić, župnik rovinjske župe sv. Eufemije i dekan Rovinjsko – kanfanarskog dekanata.

Preč. Zgrablić je započeo prigodnu homilju iznoseći osnovne biografske podatke sv. Anđele Merici. Sveta utemeljiteljica uršulinki rođena je 1474. godine u mjestu Desenzano del Garda u sjevernoj Italiji, čija je suzaštitnica, naglasio je propovjednik. U njenoj desetoj godini života umiru joj roditelji pa ona i sestra sele kod strica, no nakon nekoliko godina umire joj i stric i sestra. Ona tada pristupa Trećem redu sv. Franje i u molitvi doživljava viđenje umrle sestre uz predskazanje o osnivanju novog reda časnih sestara. Svjesna potrebe za sustavnim kršćanskim odgojem već je i ranije u svojoj kući odgajala djevojčice, a 1535. godine zajedno sa 28 djevojaka osnovala je Družbu sv. Uršule. Red nosi ime ranokršćanske mučenice sv. Uršule zato jer se je sv. Anđela upravo njezinu zagovoru na poseban način utjecala. Sv. Anđela umrla je 27. siječnja 1540. godine u gradu Brescia.

Njezin je životopis prožet s mnogo lijepih misli koje se odnose na Sveto Pismo i govore čovjeku svakoga vremena. Ostavši siroče u 10 godini, sv. Anđela je, ljudskim mjerilima gledano, doživjela pravu tragediju, no ona se tada posvema posvetila Bogu, kroz žrtvu, molitvu i odricanje istinski je živjela evanđelje; ona zapravo, po Božjem planu, po Božjoj volji, kroz Družbu koju je osnovala, duhovnost i odgojnu djelatnost i dalje živi u Crkvi, rekao je preč. Zgrablić. I danas Bog poziva djevojke koje po njezinim pravilima i stilu života žele nasljedovati Krista, upravo po njima onaj bitan dio njezina života i njezine duhovnosti živi još i danas. Svakome čovjeku može se dogoditi naizgled beznadna situacija neke velike tragedije ili nevolje, upravo nam je tu primjer sv. Anđela, što može čovjek koji se i u najvećoj nedaći preda Bogu; ona nam pokazuje kako tragediju „iskoristiti“ da cijelo svoje biće okrenemo Bogu i on će tu žrtvu, tu molitvu sigurno čuti, i učiniti nešto dobro za ovaj svijet, za spasenje čovjeka. Da se sv. Anđela nije tako predala Bogu, Crkva bi danas bila siromašnija za jedan svijetli lik, ova bi župa bila siromašnija, a ovako sestre uršulinke tu djeluju već 30 godina, rekao je propovjednik. Prigoda je danas da sve ono što smatramo križem u svome životu predamo Gospodinu, da se kroz taj križ Gospodin proslavi, i od toga izvede ono što je najbolje za nas i na dobrobit svijeta.

Misno slavlje je uz gitarsku pratnju glazbeno animirao rovinjski kantautor Davor Terzić a pjevale su članice udruge Anđeline prijateljice, koje su čitanjem razmišljanja i molitvi po zagovoru sv. Anđele upotpunile razne trenutke misnog slavlja. Misa je završena, u Rovinju uobičajenom, molitvom po zagovoru sv. Eufemije, zaštitnice grada. U Rovinju se već desetak godina okupljaju Anđeline prijateljice, a od nedavno se desetak obitelji okuplja na susretima Obitelji svete Anđele. Osim toga u osnivanju je i Mericianska mladež. Svi ti oblici okupljanja koji se odvijaju po okriljem sestara uršulinki, te uz duhovnu asistenciju župnika i drugih svećenika, posebnu pozornost pridaju sakramentalnom životu, pomaganju u svim aktivnostima župne zajednice te pronošenju duhovnosti sv. Anđele u domove i obitelji. Sve udruge prožete su riječima sv. Anđele – „blagom, nježnom rukom uklešite svakoga u svoje srce, i temelj svega neka bude ljubav.“ U rovinjskoj zajednici sestara uršulinki trenutno djeluju i žive pet sestara: s. Valentina Milovec, s.Paulina Tkalčec, s. Ivana Šango, s. Janja Ereiz i s Andreja Dujić. U Hrvatskoj sestre uršulinke djeluju od 1703. a trenutno ima 70-ak sestara u 7 zajednica.

Najave