Utorak, 21 svibnja, 2024
GlazbaKultura i tradicijaNovosti

Roč: Deseti koncert “Pred tobom padam nice…” 

Koncert je bio posvećen nedavno preminulom ročkom zvonaru Pinu Krulčiću.  

Deseti zajednički koncert više zborova pod nazivom “Pred tobom padam nice…” održan je u nedjelju 26. ožujka 2023. godine u župnoj crkvi sv. Bartola u Roču. Nakon tri godine pauze zbog epidemioloških razloga glazbeno scenski prikaz korizmene baštine Istre vratio se svom itinerantnom predstavljanju po istarskim župama. I ove je godine koncertu nazočio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan koji je ovaj projekt očuvanja istarske glazbene baštine podržavao od samoga početka. Pučke napjeve središnje i sjeverne Istre za najznačajniji period liturgijske godine, Cvjetnicu, Veliki tjedan i Uskrs, izveli su Župni zbor Sv. Petra i Pavla iz Sv. Petra u Šumi, Župni zbor Sv. Mihovila iz Žminja te Ženska vokalna skupine iz Lanišće. 
Uvodnu riječ pozdrava okupljenima je uputio Vitorio Prenc iz supetarskog zbora, koji je zahvalio umirovljenome biskupu Ivanu Milovanu na dolasku te na podršci koju je od početka davao toj manifestaciji. Prenc je nadalje iznio povijest toga glazbenog scenarija te ukratko najavio sadržaj programa. Ideju o takvom predstavljanju istarske korizmene glazbene baštine pokrenuo je godine 2010. etnomuzikolog Joško Ćaleta te je taj projekt prvi puta prezentiran u Zagrebu u sklopu “Pasionske baštine” u crkvi Srca Isusova. Istarskoj publici taj glazbeno-scenski sklop predstavljen je prvi put u ožujku 2012. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Dr. Ćaleta potpisuje izbor pjesama te scenarij koncerta, koji je svakako specifičan, s čestim kretanjem zborova po crkvi i pjevanjem iz različitih pozicija prezbiterija i bočnih lađa crkve. Program je nakon Zagreba i Poreča izveden 2013., u godini beatifikacije bl. Miroslava Bulešića, u Lanišću, potom u Puli, Žminju, Svetom Petru u Šumi, Zadru, Barbanu te 2019. u Župi Stari Pazin. Nakon 3 godine pauze koncert nastavlja svoje predstavljanje, sa svojim 10. izdanjem, u Roču.   

 
U šezdesetak minuta, koliko je sveukupno trajao glazbeni sadržaj večeri, publika okupljena u ročkoj župnoj crkvi imala je prilike poslušati starocrkvene pučke napjeve, dijelove starinskih misa te pomni izbor iz istarskog pučkog vokalnog naslijeđa za vrijeme korizme, Velikog Tjedna te Vazmene dane. Koncert je započeo simboličnim ulaskom pjevača u crkvu u procesiji za križem s maslinovim grančicama u rukama tijekom čega su zborovi iz Žminja, Sv. Petra u Šumi i VS iz Lanišća izveli svoje varijante napjeva “Slava čast i hvala ti” te responzorij “Na Maslinskoj gori”. Koncert je nastavljen pučkim korizmenim napjevima i lokalnim etnomuzikološkim posebnostima križnoga puta, a potom su zborovi predstavili pučke napjeve iz svojih sredina iz sprovodnih obreda i Mise za mrtve. Nakon ulazne procesije program je bio podijeljen na pet tematskih dijelova: Korizmeni napjevi i pobožnost križnog puta, Misa i obred za mrtve, Veliki petak – ljubljenje križa, Velika večernja – psalmi te posljednji Vazmeni dio. 
Žminjski i supetarski zborovi izveli staru tradicijsku pjesmu”Dan od gnjeva”, koja je prisutna u pučkoj glazbenoj baštini mnogih krajeva, i u svakoj svojoj varijanti ističe se specifičnim, prepoznatljivim sonoritetom. Uslijedili su napjevi iz Obreda Velikog petka, pri čemu su pjevači simbolično inscenirali i obred klanjanja križu. U tom su dijelu Supetarci izveli “Tvome križu klanjamo se”, a ostali dijelove svojih napjeva iz Prijekora Velikog petka i Puče moj. Zatim su se izredale izvedbe Vele večernje i psalama gdje su se posebno istakli laniški napjevi “Uzveliči duša moja Gospodina” i “Na Janca piru kraljevskom”. Koncert je završen vazmenim pjesmama, a “Kraljice neba raduj se, aleluja” bila je zajednička izlazna pjesma svih sudionika. 

Po završetku posljednje pjesme Vitorio Prenc se je prisjetio dugogodišnjeg ročkog zvonara Pina Krulčića te je istaknuo kako je njemu posvećeno to deseto izdanje koncerta, što je izazvalo oduševljeni pljesak okupljenih.   

Na kraju se je riječima zahvale okupljenima obratio ročki župnik vlč. Josip Mašina. On je napomenuo kako je nedavno preminuli zvonar Krulčić bio mnogo više od zvonara, “bio je duša Roča”, naglasio je župnik, te je izrazio zadovoljstvo što su gosti poželjeli da koncert bude njemu u čast.  

Potom je u znak zahvalnosti organizatorima, Vitoriju Prencu i voditelju supetarskog zbora Mauriciju Zoviću uručio prigodne darove, ročku bisku te posvetni križ na kamenu, rad ročkog akademskog slikara Harija Vidovića.  

Župnik je na kraju zahvalio svima na dolasku te pozvao sve sudionike na prigodno osvježenje. 

Čak ni skele, koje se u ročkoj župnoj crkvi nalaze već duže vrijeme, zbog restauratorskih radova na prije par godine otkrivenim freskama, nisu mogle omesti ljepotu doživljaja ovog glazbeno scenskog programa, što je oduševljenje publike i pokazalo.  
Njegovanje glazbene baštine, kao i svih drugih oblika nematerijalne kulturne baštine, najbolji je način očuvanja vlastitog identiteta, napose u ovim vremenima sve intenzivnije globalizacije, u cilju vlastite afirmacije, ali i kako bi buduće generacije mogle naslijediti nešto svoje, autentično. 

G. Krizman 

Najave