Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Relikvija bl. Miroslava Bulešića u Papinskom francuskom bogoslovnom sjemeništu u Rimu

U subotu, 28. travnja 2018., u velikoj kapeli Papinskog francuskog bogoslovnog sjemeništa u Rimu, posvećenoj sv. Klari, molitvenu pobožnost s čašćenjem relikvije blaženog Miroslava Bulešića predvodio je rektor sjemeništa Vincent Siret, a život i mučeništvo blaženog Miroslava te važnost njegova lika za francusko sjemenište predstavio je Mario Brkić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije na studiju u Rimu i pitomac navedene zajednice.

Na pobožnosti su, osim odgojitelja, svećenika, đakona i bogoslova sjemenišne zajednice, bili prisutni i drugi vjernici kako francuske, tako i hrvatske nacionalnosti, među kojima na poseban ističemo zajednicu Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima te ostale svećenike, bogoslove, redovnike i redovnice kao i druge studente laike, koji su trenutno na studiju u Rimu. Blaženikova relikvija izložena je na javno čašćenje, a sjemeništu ju je, na molbu rektora Vincenta, darovao porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.

Blaženi Miroslav Bulešić prvu je godinu svoga trogodišnjeg studija u Rimu (ak. god. 1939./1940.) proboravio upravo u toj zajednici, te je jedini od pitomaca te časne institucije, utemeljene 1853. godine, proglašen blaženikom. Hrvatski narod je tako, po Bulešićevu liku i djelu, postao značajnim dijelom duhovne baštine Papinskog francuskog bogoslovnog sjemeništa u Rimu. Njemu u čast u prostorijama sjemeništa uređena je jedna kapelica u kojoj će na trajno čašćenje biti izložena relikvija, djelić smrtnoga tijela blaženoga Miroslava, čiji primjer vjernosti Bogu i Crkvi sve do predanja vlastitoga života u mučeništvu svijetli do naših dana.

Pobožnost blaženome Miroslavu Bulešiću na poseban način potaknuo je svećenik Mario Brkić, čijim je posredstvom i zalaganjem relikvija blaženika donesena u sjemenište, te su njegov kratki životopis i molitva prevedeni i na francuski jezik.

Najave