Subota, 20 srpnja, 2024
GlazbaNovosti

Pula: Trio Solemnis održao koncert „Na čast sv. Tome“

Zagrebački Trio Solemnis održao je u ponedjeljak, 1. srpnja, drugoga dana trodnevnice uoči proslave sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, svečani koncert „Na čast sv. Tome“.

„Nastojanje je to, već treću godinu za redom, da se obnovi drevna tradicija održavanja koncerata uvaženih izvođača klasične glazbe uoči svetkovine sv. Tome“, istaknula je uvodeći u koncert producentica  koncerta Elena Roce, glazbenica, pjevačica, orguljašica i vrsna poznavateljica orgulja svjetskoga glasa, predsjednica Udruge Organum Histriae.

Renomirani glazbenici, poznati domaćoj i stranoj publici već dulji niz godina, koji čine Trio Solemnis, Nina Kobler, sopran, Krešimir Marmilić, violina i Milan Hibšer na orguljama, predstavili su ljubiteljima klasične sakralne glazbe zanimljiv svečani program.

„Laudate Dominum“, W. A. Mozarta bila je skladba kojom su ovi vrsni virtuozi glazbe na prvu pokazali publici u kakvom će koncertu imati prigodu uživati. Muziciranje je nastavljeno skladbom „Singet dem Herren“ Dietricha Buxtehudea, a uslijedila je izvedba „Arioso“ J. S. Bacha iz kantate „Ich steh mit einem Fuß im Grabe“. G. F. Händel u ovom je svečanom repertoaru bio zastupljen pjesmom „Singe, Seele, Gott zum Preise“. A V. Vavilov molitvom „Ave Maria“. Uslijedila je „Abendlied“ J. G. Rheinbergera te Vivaldijeva „Nulla in mundo pax sincera“. Posebno oduševljenje publike izazvala je molitva „Zdravo zvijezdo mora“ Ivana pl. Zajca, a zatim je Milan Hibšer okupljenima podario trenutak nastajanja glazbenog djela, izvedbom Improvizacije na temu Svečane pjesme sv. Tomi Apostolu, pokazao je svu snagu i uzvišenost glazbe koju jedne koncertne orgulje poput onih u pulskoj katedrali mogu podariti. Posljednja skladba programa bila je „Alleluja“ iz „Exultate, jubilate“ W. A. Mozarta, a nakon impresivno dugog zahvalnog aplauza publike izvođači su okupljenima podarili još jednu glazbenu „Ave Maria“ koju je za ovaj trio napisao sam Milan Hibšer.

Na kraju koncerta zaključnu riječ uputila je producentica Roce, koja je naglasila nasušnu potrebu stručnog održavanja tih predivnih orgulja u pulskoj katedrali za što se, snagama i zalaganjem entuzijasta volontera brine Udruga Organum Histriae, uz svesrdnu raspoloživost mr. art. Eduarda Kancelara, no bilo bi potrebno jedno ozbiljno investiranje sredstava u njihovo servisiranje, a tek s jednim stručnim liturgijskim orguljašem to bi glazbalo moglo vjernicima i slušateljstvu podariti puni potencijal onoga za što su građene, darovati glazbu koja će u svom najljepšem izričaju slaviti Boga.

Koncert je održan u organizaciji Udruge Organum Histriae, a pod pokroviteljstvom Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule.

NINA KOBLER – Diplomirala je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Istvana Römera. Poslije studija usavršava se kod prof. Gorana Listeša. Solo pjevanje upisuje takoder na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dunje Vejzović, a nastavlja u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko gdje je i diplomirala 2003. godine i time je postala prva osoba u Hrvatskoj s diplomom gitaristice i pjevačice. Nastupa na mnogim solističkim koncertima i u komornim sastavima kao gitaristica i sopranistica u zemlji i inozemstvu gdje i praizvodi djela hrvatskih skladatelja (Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Madžarska, Izrael, Kanada, Egipat, Argentina, Urugvaj…) te je a natjecanjima osvajala više nagrada. Godine 1998. primila je posebnu nagradu na Medunarodnom natjecanju gitarista “Fernando Sor” u Rimu. Krajem 2002, osvaja prvo mjesto na državnom natjecanju komornih sastava kao pjevačica. Stalna je članica baroknih ansambala Ars longa vita brevis i Flores, te stalna gošća Malog festivala čembala. Usavršava se na mnogim majstorskim tečajevima pjevanja kod profesorice Dunje Vejzović, Olivere Miljaković te Eve Blahove kao i na majstorskim tečajevima gitare kod profesora Istvana Roemera i Gorana Listeša te Zorana Dukića. Nakon završenog studija pjevanja stalno se usavršava kod Eve Blahove(Bratislava). Suraduje s HNK-om u Zagrebu te Zagrebačkim opernim studiom. 2004. godine sudjelovala je na tribini «Darko Lukić, a do 2023.. tri puta je održala samostalne koncerte u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, te na «Večerima u Mediateci» Talijanskog instituta za kulturu. 2005. godine sudjeluje na Glazbenoj tribini u Puli. Godine 2007. Sudjeluje kao solistica uz ansambl Cantus na 24.Muzičkom biennalu u Zagrebu. Krajem 2009.godine održala je zapaženi koncert kao solistica s ansamblom Zagrebačke filharmonije, a krajem 2011.sudjeluje na obljetničkom koncertu mladih skladatelja u dvorani muzeja Mimara uz ansambl Cantus. Godine 2012., 2013. i 2014. održala je pet solističkih koncerata u Italiji i Češkoj. 2015.po prvi puta je sudionica međunarodnog pjevačkog festivala u Piseku(Češka), gdje ponovo nastupa 2017. Radi kao stalna profesorica gitare u glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

KREŠIMIR MARMILIĆ, violinist, rođen 1961. u Zagrebu. Diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Kristijana Petrovića i prof. Tamare Smirnov. Usavršavao se kod prof. Henryka Kowalskog na Indiana University (SAD). Kao solist, nastupao je u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. A kao komorni glazbenik, diljem Hrvatske, u Albaniji, Kosovu, BiH, Sloveniji, Češkoj, Finskoj, Bugarskoj, Belgiji. Vrlo je aktivan u revitalizaciji djela hrvatske glazbene baštine 18. i 19. stoljeća kao i u praizvedbama djela suvremenih hrvatskih autora. Često je nastupao u emisijama HRT-a. Koautor je i izvođač u dokumentarnim filmovima o hrvatskim skladateljima; Krežmi, Jarnoviću i Spadini. Kao urednik i izdavač objavio je i obradio 6 rukopisa nota Franje Krežme pod naslovom «Album». Objavljuje CD s djelima Franje Krežme (Minijature za violinu i klavir) 2018. Godine, s Gudačkim kvartetom Cadenza Zagreb dva CD a s djelima hrvatskih skladatelja. Inicijator je tiskanja djela I.M. Jarnovića i F. Krežme u izdanju MIC-a iz Zagreba. Voditelj je i osnivač gudačkog kvarteta “Cadenza Zagreb” (1995) kao i nekoliko komornih sastava (Komorni trio Crisostomo, Trio i duo Cadenza, Ansambl Croazzolla Concertante,…) s kojima je nastupao na gotovo svim festivalima i pozornicama Hrvatske te na gostovanjima u Italiji, Mađarskoj, Belgiji, Kosovu Albaniji, Bugarskoj i BiH. Sudjelovao je u orkestrima u SAD, Spanjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Hrvatskoj. Aktivno koncertno nastupa i surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima. Od 1999. u statusu je samostalnog umjetnika.

MILAN HIBSER – Diplomirao je filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Uz studij filozofije pohađa i izvanredni studij orgulja na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković”, a kasnije se upisuje kao redovni student. Orgulje studira kod doc. art. Mirte Kudrne a improvizaciju kod izv. prof. mr. art. Ante Knešaureka te diplomira 2009. godine. Redovito pohada seminare i majstorske tečaje od kojih valja istaknuti: José Luis González Uriol (Spanjolska), Roman Perucki (Poljska), Karen de Pastel (Austrija), Danijel Drilo (Njemačka), Gabriel Bestion de Camboulas (Francuska) itd. Završio je magistarski studij orgulja i sakralne glazbe na Akademiji za glasbo u Ljubljani kod prof. Marija Perestegija. Kao orguljaš korepetitor, improvizatori aranžer snimio je nekoliko CD-a. Bavi se skladanjem liturgijske glazbe i glazbe za orgulje te je pridruženi član HDS-a. Kao solist nastupao je u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Austriji. Orguljaš je u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu u Zagrebu a povremeno i u zagrebačkoj katedrali. Predaje improvizaciju, orgulje i organografiju na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” u Zagrebu.

Najave