Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Prvi susret Devetnice Milosrđa

Prvi susret Velike Devetnice Milosrđa, u četvrtak, 22. listopada, u Puli je održan u crkvi Misericordia, Gospe od Milosrđa. Riječ je o 9 euharistijskih klanjanja kroz 9 mjeseci od 22. listopada 2015 do 22. lipnja 2016. koji se održavaju ususret Svjetskom danu mladih u Krakowu i Godini Milosrđa, a u Hrvatskoj posebno na nakanu kanonizacije bl. card.  Alojzija Stepinca. Toga je dana ujedno obilježen i spomendan sv. pape Ivana Pavla II.

Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/74-velika-devetnica-milosrda.html

Crkva Misericordia filijalna je crkva pulske katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i nalazi se u starogradskoj jezgri. Misno slavlje predvodio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj u suslavlju sa kanonikom pokorničarom pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Željkom Staverom,  i župnim vikarom  katedralne župe vlč. Marcinom Madejom.

Predslavitelj misnog slavlja je u uvodnom pozdravu istaknuo da nam je sv. Ivan Pavao II. uzor kako treba slijediti i ljubiti Krista. Ovo je ujedno i 38 obljetnica početka njegovog pontifikata, rekao je župnik te podsjetio na  Papinu povijesnu nastupnu homiliju u kojoj je svijetu uz ostalo poručio „Otvorite vrata Kristu!“. Ivan Pavao II. svoje je srce otvorio Kristu i on nam je stoga uzor i primjer da Bog može s nama učiniti velike stvari kada smo otvoreni njegovu djelovanju. Dati se Kristu, svjedočiti i naviještati Riječ Božju, to znači prepustiti se Kristu i odazvati se njegovom pozivu na svetost. A svetost je svakoga dana ljubiti, služiti i biti predan Bogu. Ili, rečeno riječima sv. Pavla, ‘ne živim više ja nego u meni živi Krist’. Jedna od najvećih gesta ljubavi je opraštanje, a sv. Ivan Pavao II. nam je to najbolje pokazao oprostivši svome atentatoru. Vlč. Lekaj je zatim podijelio svoj doživljaj i osobitu ljubav prema Ivanu Pavlu II. po čijem smo prelasku u Nebo dobili jednog moćnog zagovornika, naglasio je. Predvoditelj je pozvao sve okupljene da ozbiljno shvate svoj kršćanski poziv i da svojim ponašanjem odaju da su Kristovi, a ne da budu drugima na sablazan.

Po završetku misnog slavlja održano je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom  uz prigodna promišljanja iz zapisa sv. Faustine Kowalske. Razmišljajući o evanđeljskim ulomcima i dijelovima iz Dnevnika sv. Faustine te moleći Krunicu Božjega milosrđa molilo se za duhovni i moralni preporod hrvatske mladeži, mir u svijetu, blagoslovljene plodove SDM 2016. u Krakovu te kanonizaciju “najsjajnijeg lika Crkve u Hrvata” Alojzija Stepinca.

Misno slavlje i klanjanje duhovnim su šansonama popratili mladi koji se tu redovito okupljaju na nedjeljnim misnim slavljima.

Devetnica Milosrđa inicijativa je Hrvatske dehonijanske mladeži koja se ostvaruje uz potporu Ureda za mlade HBK i Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa kao vid priprave za Svjetski dan mladih u Krakovu 2016. i u povodu nadolazeće Godine milosrđa.

Zaštitnik prvoga “dana” devetnice, koja će se odvijati svakog 22. u mjesecu, do lipnja 2016., bio je sv. Ivan Pavao II. a u središtu razmatranja brojnih mladih i vjernika bilo je Božje milosrđe u daru poziva na svetost.

Sljedeći “dan” Devetnice održat će se 22. studenoga pod zaštitom bl. Alojzija Stepinca i na temu: “Svjedočanstvo vjere i milosrđa m Sljedeći “dan” Devetnice održat će se 22. studenoga pod zaštitom bl. Alojzija Stepinca i na temu: “Svjedočanstvo vjere i milosrđa molitvom”.

Najave