Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Filmska večer uz početak trodnevnice uoči blagdan sv. Vinka Paulskog

U nedjelju, 24. rujna, u pulskoj Župi sv. Pavla apostola, večernjim misnim slavljem započela je trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Vinka Paulskog. Početak trodnevnice ove je godine obogaćen prikazivanjem dokumentarnog filma o herojskom djelovanju sestara milosrdnica u Drugom svjetskom ratu pod nazivom „Male velike sestre“.

Svake godine blagdan i trodnevnicu organiziraju sestre milosrdnice, čiji se samostan nalazi na području te župe, te ondje žive i djeluju više od pola stoljeća. Prve večeri trodnevne duhovne priprave pulske sestre milosrdnice tradicionalno pozivaju članove svih istarskih konferencija Udruge sv. Vinka Paulskog, tako je bilo i ove godine.

Na početku mise okupljene je pozdravio župnik Župe sv. Pavla, koji je ujedno i pulski dekan, preč. Milan Mužina.

Misu prve večeri trodnevnice predvodio je vlč. Joel Catary, župnik pulske Župe Krista Spasitelja.

U prigodnoj homiliji, propovjednik se osvrnuo na misna čitanja, te ukazao kako iz njih proizlaze dva načina djelovanja.

U prvom čitanju čuli smo od proroka Izaije „tražite Gospodina, zazovite Ga, tražite Ga dok Ga možete naći“. Poziv je to svakome da ostavi svoje grešne putove i da se vrati Gospodinu. To je poziv na obraćenje, poziv na obnovljenu logiku kako ući u Božje putove, rekao je propovjednik, te dodao, kako je to i poziv svakome od nas da si postavi pitanje „koji su to moji putovi, koje su moje misli, tražim li ja Gospodina?“.

Uistinu: tražimo li mi Gospodina, koji je cilj našeg hoda, koji je predmet naših želja, o čemu mi razmišljamo, jer upozorio je propovjednik „i naše razmišljanje o Bogu može biti krivo. Nije rijetko da se čovjek izgubi i da traži krive stvari i živi u krivim stvarima, i zbog toga je bitan onaj drugi način djelovanja: Bog vidi čovjeka da se kreće u krivom smjeru, i On, Gospodar izlazi i traži radnike, traži ljude u različitim razdobljima života, zove ih.“ Posebno je ukazao je činjenicu, kako Gospodar izlazi ujutro. „Slično je to navještaju Uskrsnuća kada na uskrsno jutro Gospodin još za mraka izlazi iz groba kao pobjednik nad smrću i grijehom, tražeći druge mrtvace kako bi ih oživio“.

Gledajući život sv. Vinka koji je bio odgajan u katoličkoj vjeri kao pobožan momak podržan od obitelji prihvaća svećenički poziv. No, u jednom je trenutku i on pogriješio. Njegove misli više nisu bile Božje misli, njegovi putovi više nisu bili više Božji, jer „kako čovjek gleda Boga, druge, sebe, vlastiti život tako se ponaša. Vinko u jednom trenutku iskorištava svoj svećenički poziv, u traženju karijere, rekli bi instrumentalizira Gospodina za svoje ciljeve i onda ga Gospodin pročišćuje i Vinko shvaća da je milost siromaštvo, da je milost vjerovati u Krista, da je milost biti svećenik i kršćanin. Sv. Vinko ima pročišćeno oko, jer je vidio Kristovo lice i on vidi Boga u siromasima, ali i u onima koji su živjeli u duhovnoj bijedi. Posvećuje se služenju siromasima i bolesnima i naviještanju evanđelja, jer postoji lijep za tijelo, ali i za dušu, a za dušu je to Radosna vijest“.

Gospodin stoljećima zove ljude u svoj vinograd, danas zove i nas. Uskrsli Krist i nas traži da nas uskrsne od naših zloga, od krivog pogleda na vlastiti život, na Boga, rekao je propovjednik, te ukazao na simboliku trga na koji izlazi Gospodar tražiti radnike. „Trgovi mogu biti i mjesto festivala, susreta, ali i mjesto dokolice, uništavanja, mjesto gdje se ubija vrijeme.  Svatko od nas ima svoje ‘duhovne trgove’, mjesta dokolice, mjesto gdje je sve prazno. Gospodin dolazi sa sv. Vinko i poziva i nas ‘dođite i vi u Gospodnji vinograd, jer se isplati“.

Na kraju homilije, propovjednik je posvijestio, kako je i ova trodnevnica jedan krik koji ulazi u naše trgove. „Iskoristimo ovaj poziv da idemo u Gospodnji vinograd. Iskoristimo poziv Uskrsloga koji želi pročistiti naše oko. Iskoristimo ovaj povlašteni trenutak u kojem možemo otvoriti svoje srce, da u svakoj situaciji gledamo Krista. Isplati se uzeti na sebe svoj križ, bolesti, probleme, nutarnje borbe da budemo Kristovi. Neka nam Gospodin po zagovoru sv. Vinka da poput njega danas možemo reći svoj ‘da’“.

Po završetku misnoga slavlja održana je projekcija dokumentarnog filma „Male velike sestre“, u kojem redatelj Jakov Sedlar donosi dosad nepoznatu priču o herojskom djelovanju sestara milosrdnica koje su tijekom Drugog svjetskog rata, u suradnji s kardinalom Stepincem, spasile preko tri stotine Židova, držeći ih u bolnici pod „prilagođenim“ dijagnozama, mahom zaraznih bolesti.

Film je najavio producent Ivica Borzić, koji je  između ostalog napomenuo da se uz prikazivanje filma sakupljaju dobrovoljni prilozi za uređenje Muzeja djece stradale u Domovinskom ratu koji bi, prema riječima Borzića, trebao biti dovršen do slijedećeg Uskrsa. Po završetku filma prikazan je glazbeni spot nove pjesme o kardinalu Stepincu.

Nakon mise sestre milosrdnice upriličile su u župnoj dvorani domjenak za članove Udruge sv. Vinka iz svih istarskih konferencija.

Drugoga dana trodnevnice misu je predvodio vlč. Alejandro Castillo, ravnatelj Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli. Posljednjeg dana trodnevnice misu će predvoditi o. Diego Deklić, župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog, a na sam blagdan svečano misno slavlje predvodit će porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

G. Krizman

Najave