Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Dan posvećenog života

Središnja proslava Dana posvećenog života za Porečku i Pulsku biskupiju održana je u pulskom samostanu sv. Franje Asiškog, u predvečerje blagdana Svijećnice. Misno slavlje, u nazočnosti većeg broja redovnica i redovnika, te većeg broja vjernika iz svih gradskih župa, predvodio je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac.
Mons. Grbac je na početku prigodne homilije naglasio, citiravši riječi ordinarija Kutleše, da je Godina posvećenog života napose prigoda da se izrazi zahvalnost za dar redovništva Crkvi i svijetu.

Bitan cilj Godine posvećenog života je, napose, poticati molitvu za toliko potrebna nova duhovna zvanja, nadodao je generalni vikar. Osobe posvećenog života su znak ovome svijetu, sadašnjem vremenu, pa iako možda ni same nisu toga uvijek svjesne. Propovjednik je zatim govorio o redovničkim zavjetima. Danas je više nego ikada potrebno da na svijetu bude više poslušnosti, no, to je danas, nažalost, vrednota koja nije na cijeni. Upravo na poslušnosti počiva ispravan vjernički stav prema Bogu. Nadalje, u današnjem vremenu kada se, čak ponekad i u crkvenim krugovima, čovjeka cijeni po onome što posjeduje, a one koji kradu definira se ‘snalažljivima’ kao da je to nešto normalno, potrebno je podsjećati se da materijalna dobra nikako ne smiju biti zapreka između Boga i čovjeka.

Često postoje rasprave ima li celibat i život u čistoći smisla, ima li smisla odreći se obitelji? Takvo odricanje je besplodno ako dolazi od pogrešnih poriva kao što je želja za komoditetom ili karijerom, to postaje pravilan izbor samo ako se čovjek odriče obiteljskog života kako bi sav svoj život uložio u izgradnju Kraljevstva Božjega. Put tih zavjeta, put je koji su slijedili i sveti Antun opat, i sveti Benedikt, i sveti Franjo Asiški i Majka Terezija. Oni su da učine nešto novo krenuli od sebe, i svojim su primjerom pokazali neki novi bolji put. Najveći doprinos izgradnji Kraljevstva nebeskog je živjeti autentičnim i dosljednim životom, nastojati učiniti svoj život svetim, po uzoru na Isusa Krista. Pismoznanci su znali zakone ali ih nisu provodili u djelo svojim životom i postupcima. Hoćemo li i mi poput njih znati samo teoriju ili ćemo po uzoru na Isusa Božji nauk svjedočiti svojim životom?, zaključio je pitanjem generalni vikar.

Nakon misnog slavlja, u kojem su molitve vjernika čitale redovnice iz raznih redovničkih zajednica u Istri, uslijedilo je bdijenje i klanjanje pred presvetim Oltarskim Sakramentom uz prigodna promišljanja o redovničkim zavjetima koja su pročitali o. Tomislav Hrstić iz pulskog franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog i s. Ivana Šango iz rovinjske Zajednice sestara uršulinki.

Program Posvećenog života, kojeg je organizirao dijecezanski povjerenik za osobe posvećenog života o. Đuro Hontić, završen je pjevanom večernjom te molitvom za duhovna zvanja. Misno slavlje animirao je Zbor mladih sv. Franje.

Najave