Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Pula: Biskupijski susret redovnika i redovnica

Redovnice i redovnici Porečke i pulske biskupije proslavili su u subotu, 02. veljače blagdan Svijećnice i Dan posvećenog života susretom u Samostanu svetog Antuna Padovanskog u Puli. Predavanje i meditaciju na temu posvećenog života održao je o. Frane Delić, gvardijan Samostana svetog Antuna Padovanskog. On je u svom izlaganju na poseban način naglasio kako je redovničko zvanje rezultat Božjeg poziva i čovjekovog odaziva, plod slobodnog izbora  i sudjelovanja u ostvarenju Božjeg plana, istaknuvši pritom kako je osim redovništva već  i samo življenje vjere – zvanje, prema riječima blaženog Ivana Mertza „katolička vjera je moje zvanje“. Spominjući prispodobu o talentima predavač je nagalsio činjenicu da je svako zvanje prije svega dar, koji je čovjeku darovan kako bi svojim sposobnostima mogao surađivati na ostvarenju Božjeg plana, no uvjiek nalazeći uporište u Božanskom, a ne samo u ljudskom. Spominjući se posebnih značajki redovničkog života o. Delić je naglasio važnost „umiranja vlastitoj volji“ i šutnje kao predpostvke silaska u vlastite nutarnje prostore i  sagledavanja najdubljih aspekata vlastite duhovnosti.

U nastavku susreta pružena je mogućnost pristupanja sakramentu pomirenja. Svečano koncelebrirano misno slavlje koje je uslijedilo predvodio je biskup ordinarij porečki i pulski mons. Ivan Milovan u suslavlju nekolicine redovnika. Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio da je obilježavanje Dana posvećenog života na blagdan Svijećnice ustanovio blagopokojni papa Ivan Pavao II., te kako je to dan kada je cijela Crkva pozvana na poseban način razmišljati o karizmama u Crkvi i moliti za nova zvanja. Nagalasio je potom kako Isusovo prikazanje doživljava puninu na križu a od prikazanja u hramu do Kalvarije uz njega je stalno prisutna Djevica Marija. Biskup  je nadalje spomenuo da  je  prije obnove liturgije ovo bio blagdan Marijina očišćenja, ali je sada to blagdan Kristova prikazanja, predanja za braću, i upravo po uzoru na to predanje, osobe posvećenog života na ovaj da obnavljaju svoje zavjete. Truditi se nasljedovati Krista znači, prema riječima sv. Augustina koji o mučenicima kaže „Ono što su primili to su i dali“, truditi se naličiti Kristu dajući svoj život, iz ljubavi, za druge. Spominjući se mučeništva biskup je naglasio da je „crveno mučeništvo“ ono koje podrazumijeva prolijevanje krvi, poput Sluge Božjeg Miroslava Bulešića i drugih, no postoji i „bijelo mučeništvo“ koje znači svakodnevno davanje sebe iz ljubavi prema bližnjemu. Dan posvećenog života je trenutak obnove predanja, trenutak ponovnog da zvanju i služenju, a uzor posvećene osobe je upravo Djevica Marija. Biskup je zahvalio redovnicima i  redovnicama na dragocjenom doprinosu što ga pružaju Crkvi da bi evanđelje došlo do svih ljudi ovoga vremena.

Uslijedila je obnova zavjeta: čistoće – „jer pokazuje da Gospodinu pripada prvo mjesto u našem životu i da je On naša jedina nada i naša jedina ljubav!“; zavjet siromaštva – „s Kristom Slugom, koji je od Oca primio i život i misiju, i mi priznajemo svoje posvemašnje siromaštvo…sve očekujemo od Boga i u njega polažemo svu nadu“; te zavjet poslušnosti – „“reći da Gospodinu i podložiti svoju volju njemu koji je za nas bio Ocu poslušan do smrti na križu“.

U porečkoj i puskoj biskupiji trenutno djeluje 35 redovnica i 16 redovnika koji pripadaju raznim redovničkim zajednicama i dujeluju u karitativnim, obrazovnim i drugim aspektima života Crkve.

G. Krizman

Najave