Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Prva misa vlč. Marcina Madeja

U nedjelju, 21. lipnja, u Kanfanaru u župnoj crkvi sv. Silvestra, svoju prvu misu proslavio je vlč. Marcin Madej, koji je za svećenika zaređen dan ranije u Puli. Iako će svoju mladu misu proslaviti  5. srpnja  u svojoj rodnoj župi u gradu Czeladź u Poljskoj, prvu je misu proslavio i Knafanaru jer je u tu župu povremeno dolazio pomagati tijekom godina bogoslovije.

Misnom slavlju, uz ostale svećenike, koncelebrirao je preč. Nikola Mladineo, vicerektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Prigodnu homiliju izrekao kanfanarski župnik vlč. Aleksandar Vujisić. On se osvrnuo na Povijest Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli, u kojem vlč. Madej primio teološku izobrazbu i formaciju. Osvrnuo se na pojedine aspekte svećeničkog poziva, naglasivši napose slavljenje sakramenata. Obzirom da je među okupljenima u crkvi bilo i dosta rodbine i prijatelja mladomisnika iz Poljske propovjednik je kratko predstavio bogatu povijest te drevne župe, naglasivši činjenicu da je u toj župi, u vrijeme Drugog svjetskog rata župnik bio svećenik mučenik bl. Miroslav Bulešić. Njega su, rekao je vlč. Vujisić, ubili komunisti jer su u svećeniku vidjeli prijetnju. „Sada, nakon beatifikacije, kada želimo kanonizaciju, je pogodno vrijeme da se Blaženiku molimo za milosno uslišanje naših prošnji, potaknuo je župnik na molitvu okupljene vjernike“.

Kao što je u ulomku Evanđelja po Marku Isus pozvao apostole „Prijeđimo prijeko!“, On i danas, upravo preko svojih svećenika koji ljudima navještaju Isusov nauk, poziva ljude da prihvate Radosnu vijest kršćanstva. Bez duboke vjere ljudi se često ne mogu suočiti sa mnogobrojnim životnim poteškoćama, no kada prihvate Boga u svoju nutrinu, on im daje smisao životu, pa iako ne mijenja činjenice, mijenja njihov pogled na svijet i situaciju. Upravo je poslanje prezbitera navještati ljudima Radosnu vijest i pomoći im da traže Gospodina, jer nema većeg dara od vjere, zaključio je propovjednik.

Prije kraja misnog slavlja mladomisnik je izrekao svoje zahvale i kratko svjedočanstvo svojega poziva. Rođen je u brojnoj vjerničkoj obitelji i smatra to osobitom milošću, te je naglasio da je svjestan kao on sada kuša plodove vjere svojih roditelja i obitelji. Proživio je sretno djetinjstvo, no zbog svoje introvertiranosti, uvijek je nekako bio u potrazi za srećom, misleći da uvijek mora nešto napraviti kako bi se svidio drugima. Unatoč povučenom karakteru upisao je studij politologije, no uvidio je da trpi zbog podijeljenog života, između onoga što jest, i onoga što je želio biti pred drugima. Gospodin me pronašao u tom trenu i preko kateheza neokatekumenskog puta ušao je u moj život, te sam se osjetio prihvaćenim takav kakav jesam, rekao je vlč. Madej.  Iako je dugo osjećao poziv tek kada je uvidio da Bog ima plan za svakoga čovjeka, odazvao se i opet se vratio Crkvi.

 Na kraju misnoga slavlja preč. Mladineo je kratko pojasnio simboliku ljubljenja mladomisničkih ruku, drevnog običaja Crkve koje nalazi svoje korijene u starozavjetnom pomazanju ruku, a upravo se ruke ređenika uljem krizme mažu i na svećeničkom ređenju. Tom se gestom ne ljube ruke osobe, nego Kristove ruke koje su bile ispunjene čavlima, ruke svećenika po kojima čini sakrament euharistije i dijeli sve sakramente.

Župnik je na kraju zahvalio svim nazočnima za sudjelovanje, a napose župnom zboru koji uvijek prati liturgijska slavlja. Osim župnog zbora tu su svečanu misu glazbom animirali kantori iz pulskog sjemeništa i kantautor Davor Terzić zajedno sa suprugom Vesnom Petrić Terzić.

 Vlč. Marcin Madej rođen je u mjestu Sosnowiec, u Poljskoj, 1. svibnja 1980. i kršten u istom mjestu 29. lipnja te godine. Drugi je od četvero djece oca Jana i majke Janine rođ. Rostek. Ima sestre Beatu i Urszulu te brata Jozefa. Osnovnu školu završio je u gradu Czeladź, a srednju u Sisniowecu. Nakon mature upisao je studij politologije na sveučilištu Uniwersytet Śląski u gradu Katowice, gdje je 2007. diplomirao obranivši rad pod naslovom „Uvjetovanja i određenosti  Poljskog članstva u Europskoj Uniji“. Iste je godine došao u pulsko sjemenište. Za đakona ga je zaredio biskup Dražen Kutleša 29. studenog 2014., a vrijeme đakonata proveo je u pulskom sjemeništu. Aktivno se služi poljskim, hrvatskim, talijanskim i španjolskim jezikom, a kao perspektivu svog svećeničkog poslanja napose naglašava „služenje drugima, najpotrebnijima Božje ljubavi“ .

Najave