Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Proslavljena 300. obljetnica posvete kanfanarske župne crkve

Župna crkva sv. Silvestra u Kanfanaru proslavila 300. obljetnicu posvećenja. Trodnevnica povodom 300. godine posvećenja župne crkve u Kanfanaru započela je u srijedu 11. lipnja 2014. godine. Osim liturgijskih sadržaja, u program obilježavanja te visoke obljetnice uključen je i prigodni povijesno – znanstveni sadržaj: u Domu mladih prof. Marko Jelenić održao je predavanje pod naslovom „Crtice iz crkvene povijesti Kanfanarštine“. Tom je prigodom predstavljena i izložba sakralnih predmeta. Misno slavlje prvoga dana trodnevnice predvodio je vlč. Alejandro Castillo Jimenez, ravnatelj Pazinskog Kolegija. Misu drugoga dana trodnevnice predvodio je vlč. Antun Nižetić. Trećeg dana trodnevnice misu je predvodio vlč. Simon Kvaternik, a nakon mise održan je koncert grupe studenata zagrebačke Muzičke akademije.

U subotu 14. lipnja 2014., središnje misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Na početku je sve nazočne pozdravio župnik vlč. Izidor Sekicki koji je naglasio kako proslava obljetnice posvećenja crkve ne bi imala smisla bez žive Crkve koja se tu okuplja na slavljenje sakramenata u zajedništvu. Biskup je u uvodnom pozdravu napomenuo da je misa u prigodi tog jubileja ujedno i misa zahvale za sve što se je kroz 300. godina u toj crkvi događalo, za sav duhovni rast i izgradnju generacija vjernika. Slavlje obljetnice je prigoda sjetiti se svih onih koji su doprinijeli nastanku te crkve: graditelja, posvetitelja biskupa Vaire, tadašnjeg župnika Antona Črnje i dr. Ova je misa stoga i spomen na sve pokojne od kojih smo baštinili vjeru, napomenuo je biskup.

Biskup je kao značajan trenutak povijesti kanfanarske župne crkve spomenuo i činjenicu da je bl. Miroslav Bulešić bio župnik u Kanfanaru 1946. i 1947. godine, u to kratko vrijeme provodio je izuzetno svestrano i zauzeto pastoralno djelovanje, intenzivno radeći sa svim grupama i dobnim skupinama vjernika; iz tog perioda bilježi se i poznata rečenica mjesnih komunističkih čelnika: „Dok je ovaj živ narod neće ići za nama.“

Kanfanarska župna crkva izgrađena je 1696.godine na mjestu manje crkve iz 13. stoljeća. Posvetio ju je biskup Vaira 1714. godine kada je tu preseljen i zborni kaptol iz crkve sv. Sofije iz obližnjeg Dvigrada, čime Kanfanar postaje i dekanatsko sjedište. Taj je zborni kaptol ukinut 1843. godine, a Kanfanar danas pripada Rovinjsko – kanfanarskom dekanatu. Iz dvigradske crkve preseljena je vrijedna samostojeća propovjedaonica iz 13. stoljeća, te mnoštvo liturgijskih i drugih predmeta koji podsjećaju na duhovni hod generacija iz minulih vremena. Odvojeni zvonik visine 25 metara, s automatiziranim zvonima, izgrađen je 1730. godine. Župni arhivi bilježe kroniku župe od 1667. godine. Župna crkva sv. Silvestra jednobrodno je sakralno zdanje sa bočnom kapelom i sakristijom. Ima tri mramorna oltara od kojih je glavni posvećen sv. Sofiji suzaštitnici župe.

Biskup je pri kraju homilije spomenuo i zahvate obnove crkve koji su provedeni u posljednjih nekoliko godina: donacijom jednog iseljenika obnovljen je prezbiterij, zatim nešto kasnije pod crkve, nabavljene su nove klupe i nove orgulje. Sva ta nastojanja i ulaganja u očuvanje materijalnog prostora crkve dokaz su ljubavi prema Crkvi.

Misno slavlje, koje je pjevanjem animirao kanfanarski župni zbor završeno je izvedbom pjesme „Tebe Boga hvalimo“.

G. Krizman

DSCN3768

Najave