Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Proslavljen blagdan sv. Blaža

U Vodnjanu je, svečano koncelebrirano misno slavlje o blagdanu sv. Blaža, predvodio biskup u miru mons. Ivan Milovan, uz župnika preč. Marijana Jelenića te svećenika iz obližnjih župa.

Župnik Jelenić je u uvodnom pozdravu, govoreći o sv. Blažu, naglasio izuzetnu vrijednost koju vodnjanska župa ima posjedovanjem relikvija svoga zaštitnika, te mnogih drugih od kojih je 57 prvi put predstavljeno javnosti dan ranije.

Biskup Milovan je u pozdravu hodočasnicima naglasio kako su plodovi hodočašća radost, mir i uslišanje. Bog, dajući čovjeku život, daje mu dostojanstvo djeteta Božjeg. Život koji mu je darovan, čovjek treba shvatiti kao poziv i zadaću, jer svatko je pozvan tijekom života raditi kako bi na svijetu bilo što više dobra. Biskup je govorio o obitelji, toj temeljnoj stanici društva, koja danas, više nego ikada prije, doživljava napade prema svim segmentima osnovnih značajki njezina postojanja. I blaženi Miroslav Bulešić puno je pažnje posvećivao obitelji, u onim teškim vremenima bespoštedno je pomagao i tješio ljude u nevolji, pružajući im utjehu prema načelima evanđelja. Beskompromisno je zagovarao Istinu – tada se takve likvidiralo, kasnije ih se zatvaralo, a danas se takve ljude nastoji uništiti blaćenjem preko medija, naglasio je biskup.

Danas je više no ikada potrebno graditi zajedništvo, jer unatoč sve sofisticiranijim sredstvima komunikacije sve je manje istinske komunikacije u međuljudskim odnosima, sve je manje zajedništva. A upravo bi obitelj trebala biti sveto mjesto zajedništva. U konačnici, citirao je mons. Milovan svetog Oca Papu Ivana Pavla II. „budućnost svijeta prolazi kroz obitelj. Obitelj je danas jedno od najugroženijih dobara čovječanstva. Čovjek je po svojoj naravi socijalno biće i samo u povezanosti s drugima može biti sretan. Obitelj je prenositeljica biološkog života i stoga smo je dužni čuvati i od napada koji dolaze iz pokušaja nametanja nekakvih artificijelnih surogata obitelji. Biskup je pozvao na očuvanje nedjelje kao dana posvećenog Bogu i obitelji, te napose na zaštitu djece koju iz obitelji prečesto udaljavaju pretjerano konzumiranje televizije i Interneta. Župnik je na kraju pozvao sve okupljene na proslavu blagdana svete Foške, koja će se proslaviti u, njoj posvećenoj crkvi, nedaleko Vodnjana, u nedjelju, 15. veljače, svečanim misnim slavljem u 11:30 sati.. Nakon misnog slavlja na šest bočnih oltara svećenici su pomazanjem grla udijelili vjernicima blagoslov po zagovoru svetog Blaža, a na dnu crkve biskup Milovan je davao na štovanje relikvije svetog Blaža. Na izlazu iz crkve ljudima su dijeljene blagoslovljene sličice svetog Blaža, a na trgu je Grad Vodnjan častio sve okupljene toplim napitcima i fritulama, uz prigodnu glazbu.

Najave