Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Proslava zaštitnika Grožnjana sv. Vida, Modesta i Krešencije

Svečanom koncelebriranom misom u četvrtak, 15. lipnja 2023., u Grožnjanu su proslavljeni sveti zaštitnici župe Grožnjan Sv. Vid, Modesto i Krešencija. Misno slavlje je predvodio vlč. Stefano Cataldo iz Biskupijskog sjemeništa Redemptoris Mater u Puli.

U vrlo nadahnutoj homiliji don Stefano je pozvao okupljene vjernike na nasljedovanje Svetog Vida  i drugih svetih zaštitnika kao primjera svjedočenja vjere unatoč protivljenju i progonu.

Sveti Vid je kršćanski svjedok vjere, pokazuje put na koji smo pozvani slijediti ga u Duhu Svetom.

Svi skupa sa Svetim Vidom, Modestom i Krešencijom trebamo nastaviti hodati putem svetosti, sveci nam ne smiju biti samo relikvije i kipovi, nego braća i sestre, članovi naše obitelji, oni koji nam pokazuju da Bog ne odustaje i da Bog s nama računa i da možemo ostvariti poziv na svetost. 

Ne smijemo se zaustaviti na klasični pogled na svece koji nas štite u nevoljama i posreduju između nas i Boga. Sveti Ivan Pavao II je rekao da sveci su među nama i pripadaju nama.

Sveti Vid je bio mladić koji se nije ustručavao položiti vlastiti život da bi očuvao svoju vjernost Kristu u kojoj su ga poučavali sveti Modesto i sveta Krešencija.

Svetog Vida prepoznajemo kao svoga, jednog od nas i člana naše obitelji. On nam pokazuje da možemo biti ono što je on – svet i da je svetost naš poziv.

Svi smo pozvani na svetost. Svetost je za sve nas, da pokušamo malo pomalo otkrivati ono što je Božja volja i da ju živeći ugrađujemo u dom naše župne zajednice, da ju ugrađujemo u naše međusobno zajedništvo. Za to ostvariti imamo zagovornika Sv. Vida i nesumnjivu Božju pomoć.

Prema spisu „Mučeništvo Sv. Vida“ koji je napisan oko 600.g. u rimskoj pokrajini Lukaniji, Vidov otac Hylas, ne birajući sredstva pokušao ga je odvratiti od kršćanske vjere te ga na koncu izručio prefektu Valeriju da ga osudi i kazni.

Danas ima previše Hylasa koji ne biraju sredstva kako bi spriječili istinu i pravdu.

Na kraju homilije vlč. Stefano je zaželio da nas Gospodin poveže u ljubavi, da življenje u ljubavi bude svakodnevica, da kršćani sačuvaju mir i međusobnu ljubav i budu dovitljivi kako biti solidarni sa slabima i najpotrebnijima, kako pomoći nositi križ bolesti, starosti i siromaštva.

Na kraju svete mise, mjesni župnik Miroslaw Paraniak, sa moćima Svetog Vida, blagoslovio je okupljene vjernike.

Svečanosti svete mise doprinio je grožnjanski župni zbor. Nakon svete mise druženje je nastavljeno ispred crkve, uz zakusku.

V.D.M.

Najave