Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Proslava svetog Vida, Modesta i Krescencije u Župi Gračišće

Župa Gračišće je ove godine trodnevnicom započela proslavu svojih župnih zaštitnika Svetog Vida, Modesta i Kresencije.

U četvrtak, 15. lipnja na dan sv. Vida, u petak, 16. lipnja na dan Presvetog srca Isusova, te u subotu, 17. lipnja na dan Presvetog srca Marijinog slavljene su svete mise u večernjim satima kojima je prethodilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te mogućnost ispovjedi.

Ovo se trodnevno slavlje nastavilo i u nedjelju kada je na poseban i svečani način proslavljeno svečanom svetom misom u 11 sati koju je predvodio župnik – velečasni Filip Celent, uz prisutnost župnog vikara vlč. Maura Boccadora, te asistenciju bogoslova iz sjemeništa Redemptoris Mater iz Pule, Luke sa Krka i Josipa iz Labina te uz nešto veći broj ministranata.

U svojoj homiliji vlč. Filip je povezao nedjeljna čitanja sa slavljem mjesnih zaštitnika mučenika sv. Vida, Modesta i Krescencije. Osvrnuo se na sv. Pavla koji piše da je ‘Krist za nas umro dok smo bili nemoćni’ rekavši da smo i svi mi pozvani upoznati svoju nemoć i kao neku ovisnost o grijehu iz koje nismo sposobni izići sami već jedino Bog po Isusu Kristu u Crkvi nam može u tome pomoći. Rekao je da je to bio i put naših mučenika koji su dali svoje svjedočanstvo upravo potpomognuti snagom Božjom koja se poznaje u onome koji u svojoj slabosti prima snagu od Gospodina. Istaknuo je također i ulogu odraslih u odgoju djece po primjeru odgojitelja sv. Vida, sv. Modesta i hraniteljice sv. Krescencije koji su znali podržavati Vida na njegovom putu vjere te su također zajedno s njim posvjedočili svoju vjeru mučeničkom smrću. Vlč. Filip je završio poticajem da su tako i roditelji kao i djedovi i bake i svi koji imaju neku ulogu u odgoju, pozvani danas pomagati djeci i mladima kako bi mogli ustrajati i rasti na putu vjere.

Na kraju misnog slavlja bio je posebno svečan i ganutljiv trenutak kada su se sva prisutna djeca približila oltaru i bila blagoslovljena po zagovoru sv. Vida kojeg se moli da štiti i brani naše mlade kako bi oni bili nada za bolje sutra u Kristovoj crkvu.

Nakon završetka mise slavlje se nastavilo u dubokoj hladovini dvorišta župne crkve zajedničkim ručkom.

Vrijedne ruke domaćina pobrinule su se za slasnu i blagoslovljenu hranu koju je blagovalo oko 130 župljana i njihovih gosti koji su se taj dan priključili slavlju gračaških nebeskih zaštitnika.

Zabave i razonode nije nedostajalo i za one najmlađe koji su toplo i ugodno nedjeljno popodne proveli u igri i smijehu na napuhancima.

„Zahvaljujemo dragome Bogu na svemu, a svetog Vida, Modesta i Kresenciju molimo da nas zagovaraju kod našega Oca da štiti naše mjesto i sve njegove mještane kako bi vjerni kršćanskoj tradiciji i nadalje živjeli svoju vjeru.

Sveti Božji zaštitnici dajte da vas nasljedujemo u krepostima te tako ostanemo postojani u vjeri, nadi i kršćanskoj ljubavi“, zazvali su župljani ove nevelike, ali skladne župe središnje Istre.

S.K.

Najave