Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Jurja u Oprtlju

U Oprtlju, u Umaško-oprtaljskom dekanatu na sjeveru Porečke i Pulske biskupije, se blagdan sv. Jurja tradicionalno slavi dan nakon samog blagdana. Župnik, vlč. Antun Tonči Jukopila za tu prigodu obično poziva za predvođenje misnog slavlja svećenike koji su netom stigli u dekanat. Stoga je ove godine koncelebrirano misno slavlje predvodio vlč. Mladen Pranjić, koji je od nedavno župni vikar u nekoliko susjednih župa, a koncelebrirali su: vlč. Željko Zec, vlč. Josip Zović, vlč. Željko Rajčić, vlč. Mirko Vukšić, vlč. Marcel Lakoseljac i vlč. Antun Tonči Jukopila.

U propovijedi je don Pranjić naglasio potrebu slijediti primjer sv. Jurja mučenika, vojnika i časnika, koji je život dao, a nije zanijekao vjeru u Isusa. Prikazuje ga se na konju koji kopljem probada zmaja, đavla, neprijatelja, koji djeluje i danas – razdvaja obitelji i zajednice, pokazuje zloću, što nije pusta priča, već stvarnost.

Župnik Jukopila zahvalio je na kraju svima koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju, posebno crkvenom zboru s orguljašem Denisom Basanežeom, čestitavši ujedno orguljašu rođendan kojeg slavi dan kasnije. Misi je bio nazočan i oprtaljski načelnik Aleksander Krt, te supružnici Slava i Valerio Bazjak iz Livada koji su tom prigodom proslavili 50 godina braka.    (R. Buršić)

Oprtalj

Najave