Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Proslava Božića u Poreču

Misu polnoćku i danju misu na Božić, predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Na početku misnih slavlja biskup Milovan čestitao je svima blagdan Isusova Rođenja, a prigodnu čestitku je uputio i na talijanskom i albanskom jeziku.

Biskup Milovan u homiliji je istaknu da proslava blagdana Isusova rođenja nosi u sebi univerzalne poruke kao što su poruka mira, solidarnosti i radosti, na kojima treba počivati čovječanstvo. Sve ove poruke najprije moraju biti usađene u ljudskom srcu kako bi se iz obiteljskog doma mogle prenijeti na cjelokupno društvo. Današnje društvo je opterećeno nepravdom, sebičnošću i nasiljem kako na ulicama tako i u obiteljima. Napose ove godine i nadolazeće mi vjernici se moramo više solidarizirati s najugroženijima u društvo, moramo dati svoj doprinos u izlazu iz ove krize. Na koji način? Tako što ćemo se okrenuti, otvoriti, k Svjetlu koje je zasjalo u Betlehemu i želi doprijeti do ljudskih srdaca. Neka svatko od nas ovih blagdana upali jedno malo svjetlo dobrim djelima i solidarnošću u svojoj obitelji i na svome radnom mjestu i u društvu.

Na kraju je pozvao odgovorne u društvu da osiguraju dostojanstvo ljudskoj osobi i pravo na život od samog začetka do prirodne smrti, kao i na poštivanje obitelji koja počiva na zajednici muškarca i žene. Obitelji je pozvao da podare svojoj djeci pravi odgoj, da ih uče da budu solidarni i pošteni, napose na edukaciju mladih da se izbjegnu nasilje u školi a poslije u društvu.

Na kraju misnog slavlja porečki župnik preč. Petar Pahović i Tomislav Milohanić u ime svih župljana čestitali su biskupu svetkovina Isusova rođenja i blagdan sv. Ivana apostola i evanđeliste kojega biskup slavi kao svog nebeskog zaštitnika.

Najave