Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Proslava Blagovijesti u župi Gospe od Mora

Blagdan Navještenja Gospodinovog u Puli je svečano proslavljen u Župi Gospe od Mora, gdje je Blagovijest ujedno i blagdan župe.

Duhovna priprava je započela u nedjelju 23. ožujka 2014. misnim slavljem koje je predvodio vlč. Roko Smokrović, župni vikar pulske katedralne župe, a nastavljena je u ponedjeljak, 24. ožujka kada je misu predvodio i propovijedao preč. Milan Mužina, župnik pulske župe Sv. Pavla. Blagdansko misno slavlje, 25. ožujka predvodio je umirovljeni biskup mons. Ivan Milovan.

Biskup je u prigodnoj homiliji, govorio o liku BDM te napose pojasnio pojedine dijelove molitve Zdravo Marijo. Činjenica da je toliko velikih i malih crkava, kao i sakralne umjetnosti posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, najbolje pokazuje koliko je njezin lik, kroz njezinu uloga u povijesti Spasenja, prisutan u samoj srži vjerničke svijesti. Svakodnevno, tri puta na dan se vjernici diljem svijeta spominju trenutka Blagovijesti, ujutro, u podne i navečer – zvonici katoličkih crkava se oglase i mnogi vjernici tada mole molitvu „Anđeo Gospodnji navijestio Mariji…“, rekao je mons. Milovan.

Marija je uzor vjere i poslušnosti, rekao je biskup. „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“, Marijin je odgovor anđelu u trenutku Navještenja. Neka nam taj njezin odgovor, ta njezina spremnost za suradnjom i prepuštanjem volji Božjoj bude uzor u našem vjerničkom životu i nastojanjima suobličavanja svoje volje volji Svevišnjega, rekao je mons. Milovan. Neka nas zagovor BDM potakne i pomogne da ustrajemo na putu vjere i da surađujemo za svoje spasenje i spasenje naše braće i sestara, zaključio je biskup.

Misno slavlje završeno je marijanskom pjesmom „Gospe ribara težaka“, koju župni zbor pod ravnanjem prof. Danice Benčić posebno lijepo izvodi, jer je to ipak pjesma koja govori o – Gospi od Mora.

Kamen temeljac za tu, po mnogima najljepšu crkvu Majke Božje u Hrvatskoj, položen je 1891. godine, za vladavine Franje Josipa I., austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja, a o 50. obljetnici vladavine tog habsburškog monarha crkvu je posvetio biskup Ivan Flapp.

Ovo lijepo zdanje, smješteno na brežuljku Sveti Polikarp, čiju apsidu i vanjske zidove rese polikromni mozaici, donosi stil gradnje koji je mješavina neobizantizma i neoromanike, a arhitekti Friedrich von Schmidt, Victor Lunz i Natale Tommasi nadahnuće za izgled ove crkve tražili su u porečkoj Bazilici, venecijanskoj Katedrali sv. Marka te šibenskoj Katedrali sv. Jakova.

Župu Gospa od Mora osnovao je porečki i pulski biskup mons. dr. Dragutin Nežić 1964. godine.

DSCN1066

Najave