Petak, 19 srpnja, 2024
Katehetski uredMiroslav Bulešić

Predavanje “Blaženi Miroslav Bulešić kao odgojitelj”

Blaženi Bulešić kao odgojitelj” bila je tema trećeg susreta Korizmenog tečaja.

U subotu, 29. ožujka 2014. u Pazinskom Kolegiju održan je treći susret Korizmenog tečaja za župne suradnike, u organizaciji Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije. Središnje predavanje susreta na temu „Miroslav Bulešić kao odgojitelj“ održao je ravnatelj Pazinskog Kolegija – Klasične gimnazije preč. Ajelandro Castillo Jimenez, a radionice su vodili odgajatelji David Gortan i Silvija Jeromela Obrovac.

U uvodnom pozdravu predstojnik Katehetskog ureda mons. Vilim Grbac naglasio je kako se o tom aspektu djelovanja Miroslava Bulešića relativno malo govori jer je njegov rad kao odgojitelj kratko trajao.

Poznato je da Miroslav Bulešić nije bio oduševljen tim zaduženjem, no upravo zbog toga je njegov stav još zanimljiviji, jer pravi odgojitelj nikada neće biti posve zadovoljan, jer se u tom poslu uvijek treba imati osjećaj da se može i više i bolje, rekao je mons. Grbac. Odgojiteljska dimenzija u našim školama je zanemarena, no vjeroučiteljima taj aspekt rada sa djecom mora biti na prvome mjestu, prvo odgoj a onda obrazovanje.

Govoreći o odgojnoj dimenziji ravnatelj Castillo Jimenez je naglasio da treba prije svega izdvojiti što je to specifično u radu odgajatelja koji nastoji pristupiti odgoju polazeći iz kršćanske perspektive. U suvremenoj percepciji odgoja vladaju dvije velike obmane: obmana relativizma vrijednosti te neutralnost odgoja. No, naglasio je, ne postoji odgoj ako nema u sebi jedan sustav vrijednosti. Istinska pedagoška djelatnost mora biti zaokupljena ne samo pitanjem kako, već prije svega pitanjem zašto?, i poslanje katoličkih odgajatelja je upravo odgovoriti na to pitanje, jer, rekao je, citirajući papu Franju, Crkva zna da posjeduje Božju objavu, a ta objava posjeduje odgovore na sva pitanja koja zaokupljaju mlade ljude u procesu odrastanja i sazrijevanja. Poslanje svakoga kršćanina je djelovati nastojeći se suobličiti Kristu. Poslanje Crkve je služiti Istini, pa stoga kršćanski odgajatelji koji imaju osnovu svoga učenja u Božjoj objavi ne mogu se odreći toga, i ne mogu šutjeti.

DSCN1073

Predavač je u nastavku citirao papu Benedikta XVI.: „Obrazložite nadu koja je u vama, živeći Istinu koju svojim učenicima predajete, pomognite im da pronađu Onoga koga ste vi prvo susreli… sa sv. Augustinom recimo zajedno, mi koji govorimo i vi koji slušate vjerni smo učenici jednog jedinog Učitelja“. I blaženi Miroslav Bulešić je smatrao da nije dostojan odgojiteljskog poziva, i da bi netko drugi to bolje izvršavao. U poslušnosti je prihvatio to poslanje, i s povjerenjem da Bog u onima koji se smatraju nedostojnima vidi potencijal koji je u određenom vremenu potreban. I blaženi Miroslav Bulešić, prihvativši mjesto u Sjemeništu vidio je dalje od trenutnih poteškoća, bilo onih u radu sa djecom, bilo brojnih opasnosti ratnoga vremena. Snagu za ustrajan rad nalazio je u Bogu. I svi veliki sveci najveće su probleme rješavali pred svetohraništem, rekao je predavač.

Uslijedile su radionice koje su vodili jedan odgajatelj i jedna odgajateljica iz Kolegija. Silvija Jeromela Obrovac održala je radionicu o programu i iskustvima odgojnog rada s djecom u domu Kolegija, napose o stvarnosti razrednog zajedništva i metodologiji rada kroz radionice i druge poticajne metode.

David Gortan je sudionicima svoje radionice pružio sintetski prikaz djelovanja blaženog Miroslava Bulešića kao odgojitelja, naglasivši temeljnu faktografiju tog dijela njegovog kurikuluma, u cilju boljeg razumijevanja povijesnih okolnosti i Bulešićevih stavova i postupaka. Iznesene činjenice naglasio je i pomno izabranim citatom iz Blaženikova dnevnika gdje govori o poteškoćama u radu sa sjemeništarcima. U praktičnom dijelu sudionici radionice bili su pozvani ponuditi moguća rješenja na neke tipične poteškoće s kojima se odgajatelji uobičajeno suočavaju.

Susret je završen pozivom na slijedeći, posljednji susret, na temu karitativnih aspekata djelovanja blaženog Miroslava Bulešića.

Najave