Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Primanje biskupa Milovana i župana Jakovčića, 2010.

U petak, 10. prosinca, u porečkom Biskupijskom ordinarijatu  povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup ordinarij i Ivan Jakovčić, istarski župan priredili su prigodno primanje za gradonačelnike, načelnike općina i predstojnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji te županijsko čelništvo. Skupu je nazočio predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Tomljanović i predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevec. Biskup se ovom prigodom zahvalio nazočnim predstavnicima lokalne uprave na podršci, pomoći i suradnji u očuvanju sakralne baštine diljem biskupije.  Župan Jakovčić izrazio je želju i nadu, što su poduprli i ostali sudionici, da taj susret postane tradicionalno predblagdansko okupljanje regionalnih upravnih struktura i čelništva biskupije. Župan je najavio tri projekta suradnje županije i biskupije te je nazočne gradonačelnike i načelnike općina zamolio za suradnju prigodom provođenja tih projekata u njihovim mjestima.

Radi se o projektu Muzeja sakralne umjetnosti Istre u porečkoj Palači Vergotini, daljnjem zalaganju u očuvanju svetih tijela i relikvija u vodnjanskoj župnoj crkvi te projektu pristupanja posebnoj sustavnoj zaštiti svih istarskih crkvica koje imaju freske. 
Tom je prigodom predstavljena nova knjiga „Crkva u Istri – povijesna i kulturna baština“, autora mr. sc. Ivana Milotića, asistenta na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koja je objavljena u nakladi Biskupije i pazinske izdavačke kuće Josip Turčinović d.o.o. O knjizi su govorili biskup, župan te vlč. mr Ilija Jakovljević, dijecezanski kancelar, koji je istaknuo kako ovo kapitalno djelo na svojih 600 stranica donosi detaljan i cjelokupan pregled povijesti i sadašnjosti Crkve u Istri.  Biskup Milovan istaknuo je izvanrednu vrijednost ove knjige kao doprinosu kvalitetnijem predstavljanju ljepota i bogatstva sakralne baštine u Istri. Knjige je djelo mladog talentiranog asistenta na zagrebačkom Pravnom fakultetu, koji se poviješću Istre bavi kao privatnim interesom u slobodno vrijeme,naglasio je biskup a njezina je vrijednost naglašena vrhunskim fotografijama Waltera Abramija, profesora pri državnom Umjetničkom institutu „Enrico ed Umberto Nordio“ u Trstu, koji je inače rodom iz Petrovije, u umaško-oprtaljskom dekanatu.  Ova je knjiga najbolji dar biskupiji i cjelokupnoj istarskoj javnosti, rekao je mr. Jakovljević na početku svog pobližeg predstavljanja djela. Ova knjiga, uređena kao leksikon, rezultat je  četverogodišnjeg projekta, a nastala je temeljem ideje sustavnog pregleda svih župa i sakralne baštine u Istri, koju su prije nekoliko desetljeća, u mnogo skromnijem manje opsežnom izdanju realizirali mons. Ivan Grah i pok. mons. Antun Hek. Ovo prestižno multidisciplinarno izdanje metodološki je podijeljeno u tri cijeline: donosi popis i povijest svih mjesta u Istri, prikaz gotovo 800 crkvica sa navedenim najznačajnijim kulturološkim aspektima te bogati slikovni dio. Kancelar je naglasio činjenicu da naslovnica donosi prikaz freske, kao karakterističnog oblika sakralne likovne umjetnosti Istre te kapitel iz pulske crkve Gospe od Mora, koja se ovih dana, zahvaljujući uspješnoj suradnji sa pulskim gradskim čelništvom vraća u vlasništvo biskupije. Istaknuto je nadalje kako knjiga donosi popis i povijesni pregled bratovština koje su postojale i djelovale na području Istre te su zaslužne za nastanak jednog konzistentnog  dijela sakralnog blaga. Kancelar je najavio skoro predstavljanje knjige široj javnosti čemu će sudjelovati i recenzent knjige, akademik Josip Bratulić.

Župan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije ove značajne publikacije, te naglasio da bi, kao što je to bio rekao i prigodom predstavljanja Istarske enciklopedije, ova knjiga trebala nezaobilazno biti prisutna u svim školama i  drugim institucijama županije, a, poželjno je, i u svakoj obitelji.U nastavku su se okupljenima obratili gradonačelnici Poreča i Pule, Edi Štifanić i Boris Miletić, uz ostalo izrazivši i namjeru otkupa određenog broja primjeraka.

Kancelar Jakovljević najavio je daljnje izdavačke projekte u suradnji županije i biskupije. Po uzoru na sličan projekt u Zadarskoj nadbiskupiji biti će izdan, u više svezaka detaljan pregleda umjetničkog blaga Istre, ne samo sakralnog, nego svega vrijednog što u Istri postoji.

Na kraju je župan ponovio poticaj predstavnicima lokalnih sredina za suradnju u provedbi navedenih županijskih projekata koji su, kako je istaknuo, predloženi i na natječajima za europske fondove.

Čestitikama za nadolazeće blagdane biskup je zaključio primanje, koje, obzirom na uspjeh, ima perspektive postati tradicionalno.(G.K.)

Najave