Nedjelja, 14 travnja, 2024
Duhovna zvanja

Preminuo vlč. Alojzije Baf

Vlč. Alojzije Baf, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, okrijepljen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo u subotu, 17. lipnja 2017.  godine, u 86. godini života i 61. svećeništva.

Vlč. Alojzije Baf rođen je u selu Ruhci , 16. travnja 1932. godine, kao 7 od 15 djece Josipa Bafa i Marije r. Cvitan. Kršten je u Bermu 25. travnja iste godine, krizman 1940. u Bermu a Prvu pričest je primio 1941. u Tinjanu. Osnovnu školu pohađao je u rodnom selu od 1939., a od 1943. do 1945. je pauzirao jer se nastava nije odvijala zbog rata. Godine 1945. pošao je u Pazinsko sjemenište gdje je 1952. maturirao. Nakon mature odslužio je vojni rok. Godine 1953. je upisao Teologiju u Rijeci, no odmah potom je pozvan u vojnu rezervu u Sežanu, zbog tada aktualnog graničnog pitanja Trsta. U siječnju 1954. nastavlja studij koji je završio diplomskim radom na temu „Vulgata – Sv. Jeronim“. U prosincu 1955. primio je red đakonata, a 8. rujna 1956. za svećenika je zaređen po rukama biskupa Dragutina Nežića, u Pazinu, u kapeli Sjemeništa. Mladu misu proslavio je u Bermu 16. rujna 1956.

Kao mladomisniku, 1957. godine, prve su mu na upravljanje bile povjerene župe sv. Matej – Cere i Sveti Ivanac nad Rašom. Od 1958. godine deset je godina službovao u Barbanu. Od 1968. do 1979. bio je u Materadi, a od rujna 1979. do lipnja 2014. u Vižinadi, upravljajući po potrebi i obližnjim župama Ritošin Brig (Sv. Vital) i Kostanjica.

U dva navrata bio je dekan Porečkog dekanata. U vrijeme Domovinskog rata, dekretom biskupa Antuna Bogetića, bio je ravnatelj Dijecezanskog Caritasa. Navršivši 75. godina života, 2007. godine, zamolio je umirovljenje, no na zamolbu biskupa Ivana Milovana nastavio je upravljati župama Sveti Vital i Vižinada. Prethodno je nekoliko mjeseci excurreendo iz Vižinade upravljao i župom Višnjan. U svim župama u kojima je djelovao volio je graditi, trudio se održavati, obnavljati i tako sačuvati sakralna zdanja, no iznad svega je volio čovjeka, nastojao je biti aktivni sudionik života sredine i mjesta  u kojem je djelovao, a sve na dobrobit čovjeka. Potpuno je umirovljen 8. lipnja 2014. godine i od tada je živio sa sestrom Martom u Labincima, u obiteljskoj kući.

Posljednje dvije godine života bile su za vlč. Bafa posebno teške zbog jedne nepravedne optužbe. Pravda je pobijedila, pa je on svoj dijamantni jubilej, 60. obljetnicu svećeništva, dočekao oslobođen svih optužbi. No, sve je to ostavilo traga na njegovom zdravstvenom stanju uslijed čega je u više navrata hospitaliziran.

vlč. Alojzije Baf svoj je dijamantni jubilej proslavio u Vižinadi, župi kojom je upravljao 35 godina, ali je to ujedno bio i opraštaj od župe, te, kako je rekao, zahvala Bogu što je pravda pobijedila, što je dobro nadvladalo zlo. Preko 500 osoba koje su toga dana ispunile župnu crkvu, impresivni niz čestitki i zahvala te bujica emocija kojom su ga njegovi župljani toga dana zagrlili najbolji su dokaz da je svoj svećenički poziv vršio ulažući cijelog sebe za dobrobit povjerene mu zajednice.

Nakon značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja preminuo je u riječkoj bolnici na Sušaku, u subotu 17. lipnja 2017.

Sprovodna misa za pokojnog Alojzija održat će se u utorak, 20. lipnja 2017. godine u župnoj crkvi u Tinjanu s početkom u 14,30 sati. Nakon mise i sprovodnih obreda ukop će biti na mjesnom groblju u Tinjanu.

            Preporučimo Gospodinu našeg pokojnika i neka mu Gospodin podari vječni pokoj.

 

O dijamantnom jubileju vlč. Bafa pročitajte ovdje:

Dijamantni jubilej i pobjeda pravde

U nastavku poslušajte razgovor koji smo sa vlč. Bafom snimili uoči proslave njegovog dijamantnog jubileja za emisiju “Od Krista pozvani” na Hrvatskom katoličkom radiju. Emisiju smo realizirali u Labincima. Razgovarali smo o njegovom dugogodišnjem pastoralnom radu, ali i o kalvariji koju je doživio slijedom nepravedne optužbe.

{mp3}160915baf-okp{/mp3}

Najave