Srijeda, 17 travnja, 2024
Hodočašća

Svećenici Pulskog dekanata na Cresu

U ponedjeljak, 19. lipnja 2017., dio svećenika i redovnika Pulskog dekanata, pod vodstvom dekana preč. Milana Mužine, krenuli su na Cres, u Samostan sv. Frane, gdje djeluju franjevci konventualci, na duhovnu obnovu.

Domaćin i predavač bio je o. Zdravko Tuba, gvardijan samostana i nacionalni upravitelj Vojske Bezgrešne. Predavanje u prekrasnom ambijentu samostanske šumice imalo je temu „Aktualnost marijanske pobožnosti u kršćanskom životu današnjeg čovjeka“. Nakon uvodnih premisa o prisutnosti marijanske duhovnosti u franjevaštvu i franjevačkoj karizmi od samih početaka, od sv. Franje i svetišta Majke Božje od Anđela u Porcijunkuli, preko teološke misli velikog franjevačkog mislioca bl. Ivana Dun Scota, zatim uloge franjevaca u proglašenju dogme o Bezgrešnom začeću, koju je 1854. proglasio papa Pio IX.. o. Zdravko je napose naglasio djelovanje sv. Maksimilijana Kolbea i osnivanje pokreta Vojske Bezgrešne, koja ove godine slavi 100 godina postojanja. Vojska Bezgrešne osnovana je samo nekoliko dana nakon posljednjeg ukazanja  u Fatimi 1917. Sv. Maksimilijan je osnova Vojsku Bezgrešne s ciljem da se moli za Crkvu i za neprijatelje Crkve.  O. Zdravko je naglasio kako je o važnosti marijanske pobožnosti u suvremenom svijetu govorio i kardinal Angelo Amato u prigodi proglašenja svetima vidjelaca iz Fatime. Nastavio je napomenuvši kako Bog, koji je bl. Djevicu Mariju izabrao da po njoj dođe na ovaj svijet, i danas po njoj izabire malene da bi se objavljivao ovome svijetu. Fatimska ukazanja navijestila su strašna događanja 20. stoljeća, koja su bila posljedica odbacivanja Isusa Sina Marijina te ljudske želje da bez Boga postigne slavu čovjeka i opće bratstvo svih ljudi, što je urodilo strašnim svjetskim ratovima i ubijanjima ljudi. Fatimska ukazanja, ali i općenito marijanska pobožnost, su poziv današnjim ljudima da se po Mariji obrate Isusu, zaključio je o. Tuba.

Po završetku duhovnog sadržaja i zajedničkog ručka u samostanu pulski su svećenici posjetili poznato cresko izletište, mjesto Lubenice, samostan Benediktinki sv. Peta apostola, te cresku župnu crkvu Svete Marije Velike  gdje su ih kao domaćini primili župnik vlč. Marijan Kosić i vlč. Filip Šabalja. ( txt i foto: o. Đ. Hontić)

Najave