Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Preminuo svećenik Ivan Jelovac

U utorak, 30. prosinca 2014. godine, osnažen sakramentima, u 93. godini života, blago je u Gospodinu preminuo umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije vlč. Ivan Jelovac.

Vlč. Jelovac rođen je u mjestu Jelovci nedaleko Kringe 13. siječnja 1922. godine od oca Ivana i majke Judite rođene Milohanović. Osnovnu školu pohađao je u Kringi, prvu godinu gimnazije u Pazinu, a ostalih sedam u Sjemeništu u Kopru. Bogosloviju je završio u Gorici, te je jednu godinu bio prefekt u Kopru. Vojni rok služio je u Srbiji u mjestu Titovo Užice i Nišu, sveukupno 13 mjeseci od čega je zbog svog poziva 8 mjeseci proveo u zatvoru.

Po završetku bogoslovije mladu misu služio je u rodnoj Kringi 24. travnja 1947. godine.  Odmah zatim imenovan je kapelanom u Buzetu u Črnici, a godinu kasnije povjerene su mu  župe Cerovlje i Borut i povremeno excurrendo opslužuje i župe Pazinski Novaki i Zarečje. Godine 1957. biva imenovan duhovnikom u Pazinskom sjemeništu i Visokoj teološkoj školi u Pazinu, i tu službu vrši do 1964. godine. Tada preuzima župe Funtana i Fuškulin, a godinu kasnije župu Juršići. Godine 1969. imenovan je duhovnikom na Visokoj teološkoj školi u Rijeci. Godine 1971. vraća se u matičnu biskupiju te preuzima dvije susjedne župe zapadne istarske obale, Vrsar i Funtanu. U kolovozu 1998. razriješen je službe župnika u Funtani, a u kolovozu 2002., župničke službe u Vrsaru. Nakon 31 godine župničke službe i sveukupno 55 godina predanog pastoralnog rada biva umirovljen. Još nekoliko godina nakon umirovljenja  nastavio je živjeti u Vrsaru pomažući, sukladno svojim mogućnostima, u župnom pastoralu. Osim hrvatskog jezika govorio je talijanski, slovenski, njemački i francuski jezik.

Nakon duže bolesti vlč. Jelovac preminuo je 30. prosinca 2014. godine u Svećeničkom domu „Betania“ u Puli, gdje je živio posljednjih 5 godina života.

Sprovodna misa biti će u srijedu, 31. prosinca 2014. godine u 15 sati  u župnoj crkvi u Kringi, te nakon mise ukop na mjesnom groblju.

Neka mu Gospodin bude vječna nagrada!

Najave