Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Premijer Andrej Plenković u Biskupskom ordinarijatu u Poreču

Hrvatski premijer Andrej Plenković i porečki i pulski biskup Dražen Kutleša su u srijedu, 23. kolovoza 2017., u porečkom Biskupskom ordinarijatu svečano potpisali darovnicu kojom je Vlada darovala pulsku Vilu Idolu Porečkoj i Pulskoj biskupiji kao naknadu za oduzeta crkvena dobra koja su Crkvi oduzeli predstavnici komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata.

 Znakovit je ovo dan za nas, jer se upravo danas obilježavaju žrtve svih totalitarističkih režima. Sutra slavimo 70 godina od kad je blaženi Miroslav Bulešić podnio mučeničku smrt, kao žrtva tri režima – nacizma, fašizma i komunizma. Današnji potpis darovnice gledamo kao veliku stvar koju je Vlada prepoznala i kojom je ispravljena nepravda. Biskupija postoji od šestog stoljeća i zgrade koje su nekoć bile u Puli funkcionirale su do 1945. godine. Stoga su moji prethodnici 70 godina nastojali da biskupija ima urede u Puli, jer više od trećine vjernika živi tamo i to su upravo oni tražili da bi mogli jednostavnije doći do tih ustanova, rekao je biskup Kutleša i zahvalio na ovoj gesti Vlade i hrvatskog naroda prema Crkvi u Istri.

 Premijeru je ovo prvi ovakav ugovor koji potpisuje otkad je preuzeo dužnost. Zahvaljujem ministru i njegovim suradnicima i svima koji su pridonijeli da u prethodnih nekoliko mjeseci reagiramo ispravno, pa i pravodobno, možda čak i prigodno. Činjenica je da se potpisivanje odvija baš na 23. kolovoza, na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, čime šaljemo važnu poruku i to uoči svete mise koju će kardinal Vinko Puljić držati na 70. obljetnicu mučeništva bl. Bulešića. Ovo je simbolika i daje poseban kontekst ovoj darovnici, istaknuo je premijer Plenković, dodavši da će Vila Idola riješiti potrebe biskupije i vjernika u Istri.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR

{mp3}170824vzc-vilaidola{/mp3}

 Crkva njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu, baštinu i okuplja naše ljude. Na ovaj način rješavamo pitanje za koje se desetljećima tražilo rješenje, rekao je Plenković nakon potpisivanja darovnice.

 Ministar državne imovine Goran Marić izrazio je zadovoljstvo što je prisutan na tom potpisivanju. Sve ima svoje vrijeme – vrijeme oduzimanja, vrijeme vraćanja i vrijeme darivanja. Evo mi smo u vremenu kada vraćamo, ali ne možemo vratiti što je oduzeto, pa moramo darivati da bismo nadoknadili neka druga vremena. Povijest ovakve darovnice pamti uvijek kao dobre i znakovite, a nadam se i želim da ova darovnica Istri neće biti samo materijalna korist nego i duhovna svježina, rekao je Marić.

 Vlada je pulsku vilu Crkvi darovala na sjednici u Kninu 5. kolovoza. Transakcija je to u sklopu ugovora koji je Hrvatska potpisala sa Svetom Stolicom o povratu oduzete crkvene imovine u poraću. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje bio je dosad korisnik Idole, prekrasne vile iz austrougarskog perioda, sagrađene 1914. godine kao ljetnikovac za potrebe princeze Eleonore von Habsburg i njenog supruga Alfonsa von Klossa. Prinčevski par Pulu je napustio 1918., kada je vilu preuzeo poznati vlasnik rudnika boksita Antonio Crljenica. Godine 1947., uspostavom jugoslavenske vlasti, i Crljenica je napustio Idolu, koja je sukladno pravilima tog doba prešla u državno vlasništvo. Do prije nekoliko godina u njoj je bio dom za starije i nemoćne, nakon čega je vila, na odličnoj lokaciji na Verudi, nastavila propadati i biti meta provalnika i lopova.

 Premijer je prije potpisa darovnice s ministrom Marićem održao sastanak iza zatvorenih vrata s biskupom Kutlešom, biskupom u miru Ivanom Milovanom i drugim predstavnicima crkvenih vlasti. Nakon potpisivanja uputili su se u gradsku upravu gdje su ih ugostili gradonačelnik Loris Peršurić i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar. (Tekst: Tanja Kocijančić (G. Istre)/T.U.)

 

 

Najave