Utorak, 25 lipnja, 2024
CaritasGlazbaNovosti

Prekrasan uspjeh prvog koncerta Caritasa Nove Vasi

U subotu, 25. studenog 2023., u tjednu kada Crkva slavi blagdan sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, u mjestu Nova Vas, u Porečkom dekanatu održan je prvi humanitarni koncert u organizaciji župnog Caritasa „Sveti ROKer, naša nada“. U župnoj crkvi sv. Roka, koja je bila ispunjena toliko da se, kako se uobičajeno kaže, „tražilo mjesto više“, svoja su glazbena umijeća iskazali mali i veliki glazbenici, pjevajući o Bogu i ljubavi.

Nakon uvodnog govora, koncert su otvorili članovi župnog zbora Župe sv. Roka dojmljivom izvedbom svome zaštitniku. Nakon njih su se na oltar popela vesela dječica zbora Područne škole Nova Vas, njih čak 48! Oni su najprije otpjevali pjesmu „Da sam ja netko „ i odmah izmamili spontane osmijehe svih prisutnih. Dječica su poslala snažnu poruku i navela sve okupljene na razmišljanje o situaciji u kojoj se svijet trenutno nalazi. Nakon toga izveli su veselu duhovnu pjesmicu „Mi želimo uzdić Isusa“ za čiju je pripremu zaslužna vjeroučiteljica Petra Lešić.  Publika ih je cijelo vrijeme spontano pratila pljeskanjem i laganim pokretima, što je dalo poseban topao ugođaj u cijeloj večeri. Zahvale i dugačak  pljesak su na kraju  dobile među mještanima omiljene učiteljice Sandra Labinac Bilić, Nataša Bayer, Marijana Valić i Vanesa Vadinjof  koje su učenike pripremale za nastup zajedno s učiteljem glazbene kulture Markom Ritošom koji ih je pratio na klaviru.  Potom je uslijedio solo nastup na violini hrabre učenice  3. razreda Maris Radošić koja je  izvela skladbu „Pesenka“ Josepha Haydna. Lora Komšić je nakon nje na harmonici svojim uigranim prstima izvela klasičnu skladbu Dmitrija Šostakovića „Šarmanka“. Prva solistica, Sara Sužnjević Bertoša dirljivom je izvedbom pjesme „Hvalospjev ljubavi“ sve okupljene raznježila i podsjetila o značenju i važnosti ljubavi. Učenik 7. razreda  Paolo Mačinić je svoj je glazbeni talent na klaviru pokazao skladbom „Mazurka u g-molu“ Frederica Chopina.

Tijekom kratkog predaha od glazbe, organizatori su htjeli odati počast dugogodišnjoj voljenoj članici ove župne zajednice,  pok. Dušici Radočaj, pjesnikinji i umjetnici, čije je dirljive duhovne pjesme vrlo sugestivno pročitala Jelena Žipovski. Nakon Jelene, njezina mlađa sestra Katarina Žipovski otpjevala je poznatu duhovnu skladbu „Dubine“. Program je nastavljen lijepim duetom mladih srednjoškolki Chiare Mačinić na gitari i Antee Blažević na violini koje su izvele  skladbu brazilskog melosa „Pacoca“ kompozitora Celsa Machada.

Uslijedio je nastup mlade novovaške glazbenice Natali Grubica koja je sve okupljene oduševila  i naježila predivnom skladbom „Hallelujah“ Leonarda Cohena. Nakon toga su Katarina, Natali i Sara, ujedinivši svoje prekrasne glasove, zajedno otpjevale pjesmu „Dajemo ti slavu”. Posebni gosti večeri, ne umanjivši pritom značaj prethodnih izvođača, bili su Medea i Tedi Grubica, mladi hrvatski glazbenici koji su svoje pjevačke sposobnosti iskazali prigodnim duhovnim pjesmama. Tedi Grubica maestralno je otpjevao popularnu duhovnu pjesmu „Krist na žalu“ interpretiravši je na zaista poseban način. Pregršt emocija unijela je i Medea u svoju izvedbu Schubertove „Ave Marie“ koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, a  oboje su nagrađeni ogromnim pljeskom.

Za pratnju mladih glazbenika na klaviru zaslužna je profesorica klavira i solfeggia u Porečkoj glazbenoj školi, Karla Šain, čiji je doprinos ovom događaju bio od ključne važnosti.

Koncert je zaključen zajedničkom izvedbom svih izvođača poznate pjesme „Vjeruj u ljubav“, a spontano su im se u pjevanju pridružile i voditeljice te veliki dio publike. Po završetku koncerta druženje je nastavljeno ispred crkve uz kolače i piće.

Uz brojne mještane Nove Vasi i cijelog porečkog područja, koncertu je nazočio porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je o ovom prvom humanitarnom koncertu tog župnog Caritasa rekao: „Danas jedna prekrasna večer u Novoj Vasi – dobrotvorni koncert s lokalnim izvođačima u organizaciji Caritasa Župe. Prepuna crkva i prekrasna atmosfera – bravo za sve uključene.“

Pjevačica Sara Sužnjević Bertoša bila je izuzetno emotivna nakon koncerta:  „Ovo je puno više od samog koncerta, tu su i prijateljstva i druženja, a znamo svi kako se to danas teško održava. Nitko nema vremena za druženja, svi imamo svoje poslove i obitelj. Ja sam ovo  osobno shvatila kao jednu obavezu, ali onog trenutka kada  sam ju prihvatila, znajući da je sve u humanitarne svrhe, dala mi je motivaciju da stignem, da se organiziram i da uskladim sve svoje obiteljske obveze s tim koncertom. Osjećaj nakon ovoga je fenomenalan, vjerujem da će nas sve još duže vrijeme pratiti. Za 10 godina ćemo na druženjima ovo prepričavati kao što se sada  rado prisjećamo i volimo prepričavati vremena kada smo bili djeca i družili se u crkvi.“

Na koncertu su nazočile ravnateljice Osnovne škole Finida Anita Sijerković – Radin i ravnateljica Osnovne škole Tar- Vabriga Andrea Baksa zajedno s nekoliko učiteljica. Sve su bile oduševljene, prepune hvale i veoma ponosne na svoje sadašnje i bivše učenike.

Vjeroučiteljica Ankica Tutiš iz OŠ Tar- Vabriga nam je u vrlo dirljivoj izjavi rekla : „Koncert u organizaciji župnog Caritasa župe Nova Vas izuzetan je događaj. Osobno, iskreno sam uživala slušajući skladne instrumentalne izvedbe i predivne glasove mladih, talentiranih glazbenih izvođača. Učenici nižih razreda osnovne škole unijeli su dašak razigranosti u program. Pjevalo se i sviralo Bogu na slavu i za dobrobit najpotrebitijih u župi, no i druženje nakon koncerta, u ovo vrijeme individualizma koji vlada u svijetu, svjedočanstvo je našeg bratskog zajedništva  u Kristu. Stoga, bilo bi lijepo da ovo postane redovita praksa, ne samo u ovoj nego i mnogim drugim župama. Sve pohvale organizatorima i izvođačima.“

Darivanje u božićnom vremenu i darovi za novorođenčad

Ovim je koncertom župni Caritas Župe Nova Vas sakupio 2.743,03 €, iznos koji će biti od velikog značaja u nastojanju pomaganja potrebitima s područja te župe, napose u nadolazećem adventskom i božićnom vremenu, no osim brige o starijima i bolesnima, te obiteljima s nedostatnim sredstvima za život, poduzetni volonteri ovog župnog Caritasa odlučili su proširiti svoje djelovanje i u smjeru svijesti da su djeca nositelji budućnosti,  tako će ubuduće svako novorođeno dijete s područja Župe Nova Vas dobiti simbolični poklon i novčani dar.

Izuzetan uspjeh koncerta iznenadio organizatore

Prema riječima organizatora nitko nije očekivao ovakav odaziv i uspjeh. Već u samim pripremnim fazama organizacije ugodno ih se dojmila zainteresiranost Područne škole Nova Vas, ravnateljice Anite Sijerković – Radin, učiteljica Umjetničke škole Poreč, no nadasve roditelja i djece koja pjevaju u školskom zboru kao i onih koji pohađaju glazbenu školu.  Svoju su raspoloživost za logističku pomoć dale i brojne tvrtke i obrti kao i članovi Moto kluba Highlanders iz Nove Vasi.

Organizatori ističu kako do spektakularnog uspjeha ne bi došlo da nije bilo brojnih sumještana koji su se rado uključili u organizaciju. Osobito su oduševljeni spremnošću i entuzijazmom mladih izvođača, njihovim pozitivnim pristupom, a svi su oduševljeni ljepotom zajedništva koje se izrodilo tijekom same organizacije, osjećajem topline i jedinstva tijekom koncerta i druženja kojemu su nazočili mještani različitih političkih i vjerskih uvjerenja.

Nakon ove prekrasne večeri svi su bogatiji za jedan lijepi doživljaj koji je zorno pokazao da je sve moguće kad se spoje ljubav, želja za pomaganjem bližnjima i sloga mještana, ali ono što se također izrodilo jest svijest o važnosti druženja sa svojim sumještanima, a to nas kao ljude izgrađuje. To je saznanje naš mali kamenčić, naš mali doprinos izgradnji bolje budućnosti.

Txt: G. Krizman

Foto: Caritas Župe Nova Vas

Najave